GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tužba Europskom sudu zbog diskriminacije građana Fažane

Tužba Europskom sudu zbog diskriminacije građana Fažane
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2021 / 16:56
Autor: SEEbiz
FAŽANA - Zbog višestrukih kršenja izbornih prava i pravila u Fažani na prethodnim lokalnim izborima, Kandidacijska lista grupe birača nositelja Sandija Lanče (Novi vjetrovi Fažane) priprema tužbu, nakon iscrpljenih sudskih instanci u Hrvatskoj, prema Europskom sudu za zaštitu ljudskih prava u Strasbourgu!

U suradnji s ustavnim stručnjacima i odvjetnicima aktivnim pri Europskom sudu u Strasbourgu, a koji su pregledali dostavljenu dokumentaciju te utvrdili čvrste temelje i oštećenja građana Fažane, tužba će se podnijeti u najskorijem roku, a o svemu će se izvijestiti europski mediji i šira javnost.

- Naša tužba podnosi se zbog nepravilnosti u radu izbornog povjerenstva Općine Fažana, nepravilnosti u izbornom procesu na lokalnim izborima za Općinsko vijeće Općine Fažana, jasnog kršenja Zakona o lokalnim izborima prema rješenjima koja su donesena od strane Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije, odnosno nedosljednosti u rješenjima donijetih od strane Ustavnog suda Republike Hrvatske koji je odbio sve prigovore Novih vjetrova Fažane, uključujući zahtjev za uvid u izborni materijal i nevažeće glasačke listiće tj. pravo koje je promatračima zagarantirano zakonom, istaknuo je nositelj nezavisne liste građana Sandi Lanča.

Posebno je znakovito što je Županijsko izborno povjerenstvo dopustilo kandidatu za župana Danijelu Feriću (SDP) pregled svih nevažećih listića jer je postotak istih bio 4%, a nama su isti zahtjev za prebrojavanjem u Fažani odbili jer smo imali 3,8% nevažećih listića, Tražili smo ih očitovanje takve odluke, no odgovor nismo dobili, dodaju građani s ove nezavisne liste.

Podnositelji tužbe zbog jasno diskriminatorne odluke prema dijelu hrvatskih građana biti će kompletna Kandidacijska lista grupe birača nositelja liste Sandija Lanče (Novi Vjetrovi Fažane), kao i nositelj kandidacijske liste HDZ-a za Općinsko vijeće Općine Fažana Marinko Gazić.
Pozivamo sve izborne aktere kako u Istri tako i u cijeloj Hrvatskoj da nam se jave ako su se našli u sličnoj diskriminatornoj situaciji u kojoj im je uskraćen uvid u izborne materijale, odnosno nevažeće izborne listiće, a kako bismo i njihov slučaj predstavili na Europskom sudu u Strasbourgu te zajednički tako jačali građansku akciju, ali i prava građana u Hrvatskoj.

Europski sud donosi presude koje su obvezujuće za svaku državu i dovode do toga da predmetne zemlje imaju obvezu postupati po njima i mijenjati svoje zakonodavstvo i administrativnu praksu u velikom broju područja kako se slične povrede ne bi ponavljale u budućnosti.
Vjerujemo da će presuda stići prije slijedećih lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj, čime bi naš osnovni cilj da se kršenje Zakona o lokalnim izborima od strane povjerenstava i od strane nedosljedne prakse Ustavnog suda razjasne i zaustave bio ispunjen.

Sud svake godine zaprimi više od 50.000 novih zahtjeva, nemoguće je odrediti vrijeme trajanja postupka. No, unatoč konstantnom porastu zahtjeva, radi se o sudištu koje nastoji svaki spor riješiti u roku od tri godine od pokretanja postupka.

Europski sud za ljudska prava je međunarodni sud ustrojen 1959. godine, sa sjedištem u Strasbourgu. Njegova nadležnost je odlučivati o pojedinačnim ili međunarodnim zahtjevima koji se odnose na povredu građanskih i političkih prava sadržanih u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima. Drugim riječima, zadaća Suda je osigurati da države poštuju prava i jamstva predviđena Konvencijom. Republika Hrvatska je ratificirala istu Konvenciju 5. studenog 1997. godine.

Napominjemo kako Europski sud za ljudska prava nije isto što i Sud Europske unije (sa sjedištem u Luxembourgu) ili Međunarodni sud pravde (sa sjedištem u Haagu). Isto tako napominjemo kako sa slučajem kršenja prava građana Fažane postupamo nakon iscrpljenih pravosudnih mogućnosti u Hrvatskoj, a koja su vidljivo napravljena na štetu građana Fažane, o čemu možemo svim zainteresiranim stranama dostaviti kompletnu dokumentaciju koju ćemo podnijeti i u tužbi, istaknuli su u priopćenju građani Fažane s nezavisne liste Sandija Lanče.

Tagovi: Sandi Lanča, Novi vjetrovi Fažane, Europski sud za ljudska prava, Sud Europske unije, Fažana, Danijel Ferić, Marinko Gazić
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE