GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turska iznijela zahtjeve za primanje Finske i Švedske u NATO

Turska iznijela zahtjeve za primanje Finske i Švedske u NATO
UVJETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2022 / 17:25
Autor: SEEbiz
BERLIN - Turski ministar vanjskih poslova rekao je u nedjelju da Švedska i Finska moraju prestati podržavati terorističke skupine u svojim zemljama, pružiti jasna sigurnosna jamstva i ukinuti zabranu izvoza Turskoj ako žele da Turska podrži njihovo članstvo u NATO-u.

Govoreći nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu, Mevlut Cavusoglu je rekao da se sastao sa svojim švedskim i finskim kolegama i da su svi nastojali odgovoriti na turske zabrinutosti.

Dodao je kako Turska nikome ne prijeti niti koristi postojeću situaciju, ali je posebno govorio o švedskoj potpori kurdskoj militantnojs kupini PKK, koju Turska, Europska unija i SAD smatraju terorističkom organizacijom.

Finska je u nedjelju potvrdila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a očekuje se da će Švedska slijediti njen primjer, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Međutim, zabrinutost Turske može predstavljati prepreku, budući da svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva jednoglasno odobrenje svih 30 država članica.

"Ovdje apsolutno moraju postojati sigurnosna jamstva. Moraju prestati podržavati terorističke organizacije", rekao je Cavusoglu turskim novinarima u Berlinu.

Šef turske diplomacije dodao je i da Švedska i Finska moraju ukinuti zabranu na izvoz nekih proizvoda svoje obrambene industrije u Tursku.

"Naš stav je savršeno otvoren i jasan. Ovo nije prijetnja, ovo nisu pregovori u kojima pokušavamo nametnuti svoje interese", rekao je.

"Ovo također nije populizam. Ovdje se očito radi o potpori dvije potencijalne države članice terorizmu, a podijelili smo naša jasna zapažanja o tome", dodao je.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan iznenadio je u petak saveznike u NATO-u i skandinavske zemlje kada je rekao da Turska ne može podržati proširenje s obzirom na to da su Finska i Švedska "dom za brojne terorističke organizacije", ali je njegov glasnogovornik u subotu rekao da Turska nije zatvorila vrata.

Cavusoglu je ponovio da se Turska, koja se pridružila NATO-u prije 70 godina, ne protivi politici otvorenih vrata.

Kazao je kako su razgovori sa švedskim i finskim kolegama bili dobri i da su dali prijedloge za ublažavanje legitimnih zabrinutosti koje će Turska razmotriti.

Turski ministar vanjskih poslova napomenuo je kako im je pružio dokaze da teroristi žive u njihovim zemljama.

Cavusoglu je ponovno ukazao na švedsko nepoštivanje pozicije Ankare te je istaknuo da su se za vikend u Stockholmu održavali sastanci PKK-a.

Tagovi: Turska, Finska, Švedska, Mevlut Cavusoglu
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE