GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trumpovu smjenu zatražila i Pelosi

Trumpovu smjenu zatražila i Pelosi
SMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2021 / 21:53
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi u četvrtak je pozvala da se predsjednika Donalda Trumpa odmah makne s dužnosti na temelju 25. amandmana, dan nakon što su Trumpove pristaše provalile u zgradu Kongresa u pokušaju da spriječe potvrdu izborne pobjede Joea Bidena, prenose agencije.

"Jučer je predsjednik Sjedinjenih Država poticao na oružanu pobunu protiv Amerike", rekla je Pelosi na konferenciji za medije, dodavši da je Trump time počinio "čin pobune".

Pelosi je rekla kako je potrebno odmah maknuti Trumpa s položaja jer je opasan po američku demokraciju.

"Ne mislim da se treba dugo čekati na odgovor" potpredsjednika Mikea Pencea, rekla je Pelosi, a u slučaju da se to ne dogodi Pelosi ne isključuje mogućnost da demokrati u Zastupničkom domu pokrenu postupak za Trumpov opoziv.

25. amandman ustava SAD-a predviđa da potpredsjednik preuzima dužnost ako je predsjednik nije u stanju obavljati i dođe do njegove smjene.

Izabrani predsjednik Biden je u četvrtak kazao da je Trump poticao nasilje u američkom Kongresu u srijedu, te dodao da je to bio "jedan od najmračnijih dana u povijesti zemlje i napad na demokraciju". Trumpove pristaše koji su upali u zgradu Kongresa nazvao je "domaćim teroristima", prenosi Reuters.

"Nemojte ih ni slučajno zvati prosvjednicima. To je bila nasilna rulja, pobunjenici, domaći teroristi. To je ta baza", rekao je Biden. "U posljednje četiri godine imali smo predsjednika koji je u svemu što je radio pokazivao prijezir prema našoj demokraciji, prema našem ustavu, vladavini prava ... jučer je bila kulminacija tih napada", rekao je Biden.

Ranije u četvrtak je čelnik demokrata u Senatu SAD-a Chuck Schumer pozvao potpredsjednika Pencea da na temelju 25. amandmana američkog ustava odmah s položaja smjeni predsjednika Donalda Trumpa i napomenuo da bi, ako on to ne učini, predsjednikovu smjenu trebao pokrenuti Kongres.

"Ono što se jučer dogodilo u Kapitolu SAD-a bio je ustanak protiv Sjedinjenih Država potaknut od predsjednika", napisao je Schumer. "Ovaj predsjednik ne bi više smio biti na dužnosti".

"Ako potpredsjednik i vlada odbiju reagirati Kongres bi se trebao sastati kako bi izglasao opoziv predsjednika", dodao je.

Dio članova Trumpove administracije i njegovih bliskih suradnika je u četvrtak, dan nakon što su Trumpove pristaše provalile u zgradu Kongresa, dao ili najavio ostavke, a njegov ministar domovinske sigurnosti zatražio ga je da osudi nasilje svojih pristalica. Ryan Tully, glavni savjetnik predsjednika Trumpa za odnose s Rusijom, u četvrtak je dao ostavku a očekuju se ostavke još članova Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je viši dužnosnik američki administracije.

Dužnosnik, koji je tražio da ostane neimenovan, također je rekao da je Trumpovo obećanje "urednog prijenosa vlasti" izabranom predsjedniku Joeu Bidenu 20. siječnja, dijelom za cilj imalo zaustaviti još ostavki ali vjerojatno neće spriječiti odlaske nekih dužnosnika.

Vršitelj dužnosti ministra domovinske sigurnosti Chad Wolf pozvao je Trumpa da osudi nasilje svojih pristaša koj su pokušali spriječiti potvrdu Bidenove izborne pobjede u Kongresu koju Trump neutemeljeno osporava.

"Vidjeli smo da su neke predsjednikove pristaše pokušale nasiljem ostvariti svoje političke ciljeve. To je neprihvatljivo", rekao je Wolf. Ostavku je u srijedu popodne nakon nereda, među ostalima, dala i Stephanie Grisham, predstojnica ureda "prve dame" Melanije Trump i bivša tajnica Bijele kuće za odnose s medijima.

Tagovi: Donald Trump, Nancy Pelosi, Mike Pence
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE