GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trump zatražio od Vrhovnog suda da mu ne ukine predsjednički imunitet

Trump zatražio od Vrhovnog suda da mu ne ukine predsjednički imunitet
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2024 / 07:34
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Bivši američki predsjednik Donald Trump zatražio je od američkog Vrhovnog suda da suspendira odluku nižeg suda da mu se ukine predsjednički imunitet od kaznenog progona.

Trump je u svom slučaju miješanja u izbore tvrdio da mu se ne može suditi za djela za koja je rekao da spadaju u njegove dužnosti predsjednika.

Tri suca nižeg suda nisu se složila, presudivši prošli tjedan da se on može kazneno goniti kao i svaki drugi građanin.

Očekujući da će se žaliti, dali su mu rok do ponedjeljka da podnese zahtjev za odgodu.

U svom podnesku kojeg je danas dostavio sudu, Trump je zatražio od najvišeg američkog suda da odgodi odluku nižeg okružnog suda dok on ne podnese žalbu. Također je naznačio da bi mogao zatražiti saslušanje en banc - tražeći odgodu kako bi također mogao zatražiti od svih sudaca okružnog suda da ponovno saslušaju slučaj.

Sljedeći korak, u kojem konzervativno nastrojeni Vrhovni sud odobri ili odbije Trumpov zahtjev za odgodom, mogao bi doći brzo.

Odobravanje zahtjeva od strane Vrhovnog suda dovest će do dugog odgađanja značajnog kaznenog slučaja u kojem se navodi da je Trump planirao nezakonito poništiti izbore 2020., vjerojatno poguravši rezoluciju do izbora u studenom.

Trumpovi odvjetnici pozivaju Vrhovni sud da mu se ne ukine predsjednički imunitet kako bi se "zaštitila prava desetaka milijuna Amerikanaca koji žele glasati za Trumpa kao predsjednika".

Većinu svojih završnih argumenata posvećuju naizgled sekundarnom pitanju. Oni nastoje pokazati da situacija 6. siječnja 2021. ne potpada pod one obuhvaćene 14. amandmanom Ustava.

Taj amandman, usvojen 1868. nakon građanskog rata, isključuje s najviših javnih funkcija svakoga tko je sudjelovao u djelima "pobune" nakon što je položio prisegu da će braniti Ustav. Sud u Coloradu smatrao je da postupci Donalda Trumpa 6. siječnja 2021. potpadaju upravo pod taj 14. amandman.

Toga su dana stotine pristaša predsjednika na odlasku, posebno zagrijani njegovim optužbama za izbornu prevaru, upali na Kapitol kako bi pokušali spriječiti potvrdu pobjede njegova demokratskog protukandidata Joea Bidena. Odvjetnici Donalda Trumpa tvrde da 6. siječnja nije predstavljao pobunu i da njihov klijent nije bio umiješan u ta događanja.

Priroda slučaja koja je bez presedana komplicira bilo kakva predviđanja, ali mnogi stručnjaci smatraju da će devetero sudaca pokušati pronaći rupu kako bi ime Donalda Trumpa ostalo na glasačkim listićima, a pritom ne ulaziti u kvalifikacije njegovih postupaka tijekom napada na Kapitol.

Osim ako Vrhovni sud ne presudi protiv Trumpa, vrlo je vjerojatno da će upravo on biti protivnik aktualnom demokratskom predsjedniku Joeu Bidenu na izborima u studenom.

Tagovi: trump, imunitet, biden
PROČITAJ I OVO
Poljoprivrednici u Španjolskoj blokiraju autoceste
BLOKADA
Poljoprivrednici u Španjolskoj blokiraju autoceste
MADRID - Nakon što su tisuće farmera u Varšavi danas upozorile na uvoz jeftinijih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja izvan EU, na ovu su problematiku upozorili i farmeri u Španjolskoj.
Milanović: Plenković želi hrvatske vojnike slati u Ukrajinu, on je premijer opasnih namjera
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković želi hrvatske vojnike slati u Ukrajinu, on je premijer opasnih namjera
ZAGREB - Nakon izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o mogućnosti slanja vojske u Ukrajinu stižu reakcije iz cijelog svijeta. Premijer Andrej Plenković kazao je da Hrvatska nije ni nudila slanje vojnika u Ukrajinu, a odmah je reagirao i predsjednik Zoran Milanović.
Plenković o Nini Obuljen Koržinek: U tijeku je medijsko-politički udar
ŽELIO SE POHVALITI...
Plenković o Nini Obuljen Koržinek: U tijeku je medijsko-politički udar
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković obratio se medijima pola sata nakon vijesti da je BDP u četvrtom tromjesečju 2024. rastao 4.3 posto. Kaže kako već 12. kvartal zaredom bilježimo pozitivna kretanja rasta BDP-a.
Suci uspjeli izborili 300 eura veće plaće
NAKON ŠTRAJKA
Suci uspjeli izborili 300 eura veće plaće
ZAGREB - Nakon dvotjednog "bijelog štrajka" sudaca i državnih odvjetnika, koji je trajao od 22. siječnja do 2. veljače, suci i Vlada ipak su postigli dogovor.
Zašto je važan ulazak Švedske u NATO?
INTEGRACIJE
Zašto je važan ulazak Švedske u NATO?
ANALIZA - Švedska je spremna za impresivan početak u NATO-u, ali kašnjenje s ratifikacijom trebala bi poslužiti kao upozorenje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE