GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trump: SAD još nema dokaza o trovanju Navaljnog

Trump: SAD još nema dokaza o trovanju Navaljnog
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2020 / 08:05
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump rekao je da Sjedinjene Države moraju "vrlo ozbiljno" istražiti navodno trovanje ruskoga oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, ali da njegova administracija još nije vidjela nijedan dokaz.

"To je tragično. To je strašno, nije se smjelo dogoditi. Još nemamo nikakvih dokaza, ali ćemo istražiti", rekao je Trump na konferenciji za novinare, kojima je zatim poručio da bi se trebali usredotočiti na Kinu, a ne na Rusiju.

Trump nije zauzeo tako oštro stajalište kao State Department, koji je u petak izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog otkrića da je Navaljni otrovan. Na sastanku održanom u Washingtonu, zamjenik državnog tajnika Stephen Biegun rekao je ruskom veleposlaniku Anatoliju Antonovu da bi ruska upotreba kemijskoga oružja predstavljala jasno kršenje obveza koje je preuzela Konvencijom o kemijskom oružju. "Zamjenik državnog tajnika pozvao je Rusiju da u potpunosti surađuje s međunarodnom zajednicom u istraži toga napada", priopćila je glasnogovornica Morgan Ortagus.

Njemačka je priopćila da je Navaljni, koji je tamo u bolnici, otrovan sovjetskim nervnim plinom novičokom, istaknuvši da počinitelji moraju odgovarati. Rusija dosad nije otvorila istragu te tvrdi da još nema dokaza o zločinu.

Sjedinjene Države spremne su pomoći u rješavanju spora između Indije i Kine oko granice koja protječe kroz zapadnu Himalaju, rekao je Trump.

Američki predsjednik novinarima je rekao da je situacija "jako neugodna", dodavši da su dvije zemlje "puno oštrije nego što mnogi uopće mogu razumjeti".

Obje su strane razmjestile dodatne snage duž granice nakon sukoba u lipnju u kojemu je poginulo 20 indijskih vojnika. Ministri obrane Indije i Kine trebali su u petak u Moskvi održati razgovore na najvišoj razini.

Trump je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući na pitanje o sukobu odgovorio da Washington razgovara s obje zemlje o tome što bi moglo pridonijeti smirivanju situacije. "Spremni smo pomoći Kini i Indiji. Ako možemo išta učiniti, rado bismo se uključili i pomogli", dodao je.

Trump je i u prošlosti nudio da će posredovati između dvije zemlje. Kina je uzvratila da nema potrebe za posredovanjem treće strane, a čini se da ni Indija ne prihvaća tu ideju.

Tagovi: Donald Trump, aleksej Navaljni, Vladimir Putin, Rusija, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE