GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trump je iz Bijele kuće odnio 184 tajna dokumenta

Trump je iz Bijele kuće odnio 184 tajna dokumenta
DOKUMENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2022 / 08:56
Autor: SEEbiz / index.hr
WASHINGTON - Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je jučer, pod prisegom, redigiranu verziju pravnog dokumenta na osnovu kojeg je FBI obavio pretres kuće nekadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Mar-a-Lagu, na Floridi.

Dotični dokument sadrži 38 stranica, s tim da ih je trećina gotovo potpuno zatamnjena, kako bi se očuvao integritet same istrage, ali i zaštitili određeni svjedoci i sudionici istrage. No, dokument bi mogao ponuditi pojedinosti o navodnim kriminalnim radnjama predsjednika Trumpa, zbog čega je i obavljen pretres.

Nadalje se navodi kako je čak 14 od 15 kutija, a ukupno 184 povjerljiva dokumenta, pronađenih u Trumpovom odmaralištu imalo oznaku strogo povjerljivo, a pronađene su i druge zasebne informacije koje je sam bivši predsjednik ispisivao.

Također je navedeno kako postoji određeni broj dokumenata koje je Donald Trump iz Bijele kuće iznio nakon što je prestao biti predsjednik, s tim da su oni kasnije, tijekom ovog svibnja, predani u Nacionalni arhiv. Objavljeno je i pismo Trumpovog odvjetnika koji se žalio na istragu i pretres koji se dogodio prije nešto manje od tri tjedna, uz navode kako je Trump imao ovlasti skinuti znak tajnosti s pronađenih dokumenata.

Prema sudskom dokumentu, povjerljivi dokumenti koje je Trump držao u Mar-a-Lagu vjerojatno sadrže neke od najstrože čuvanih tajni tijela američke nacionalne sigurnosti. Među dokumentima koji su ranije ove godine predani Nacionalnom arhivu agenti FBI-ja pronašli su osjetljive zapise koji možda sadrže obavještajne podatke Središnje obavještajne agencije (CIA) i Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Neki zapisi imaju oznaku HCS, što se može odnositi na podatke o špijunima u stranim zemljama čiji bi životi bili ugroženi da im se otkrije identitet. Drugi su označeni kao FISA, što je referenca na prikupljanje obavještajnih podataka o osobama osumnjičenima za špijunažu ili terorizam.

Agenti su također pronašli zapise koji mogu sadržavati presretnute signale stranih komunikacija i obavještajne podatke koji nisu namijenjeni za objavljivanje stranim vladama ili državljanima, kao i zapise koji nisu namijenjeni dijeljenju bez odobrenja izvornog vlasnika.

Trump je na svojoj mreži reagirao na objavu dokumenata.

Nazvao je to "potpunom prevarom odnosa s javnošću" od FBI-ja i ministarstva pravosuđa i optužio suca za osobni animozitet prema njemu. Tvrdi da je surađivao s FBI-jem.

"LOV NA VJEŠTICE!!!" napisao je Trump u jednom postu, koristeći jednu od najčešćih fraza koje upotrebljava kako bi sebe prikazao kao žrtvu neprijateljske zavjere, i ponovno je opisao potragu FBI-ja kao "provalu".

Također je podijelio audiozapis na kojem govori da "nije učinio ništa krivo".

"Nisam učinio ništa loše... Bili smo zapravo napadnuti. Provalili su. Otvorili su sefove, unijeli su obijače sefova. Doveli su mnogo, mnogo agenata FBI-ja - i to sve u vrijeme kada ankete pokazuju da imam ogromnu podršku", rekao je.

"Ovo je sramota za našu zemlju", dodao je.

Tagovi: Donald Trump, tajni dokumenti
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE