GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trudeau odbacuje razmjenu direktorice Huaweija za zatvorene Kanađane u Kini

Trudeau odbacuje razmjenu direktorice Huaweija za zatvorene Kanađane u Kini
KANADA-KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2020 / 22:56
Autor: SEEbiz / H
OTTAWA - Kanadski premijer Justin Trudeau kazao je u četvrtak da bi razmjena dva Kanađanina zatvorena u Kini za direktoricu Huaweija koja se, na temelju američkog zahtjeva za izručenjem, nalazi u kućnom pritvoru u Kanadi, izložila riziku milijune Kanađana.

Govoreći na dnevnoj konferenciji o koronavirusu u Ottawi Trudeau je odgovorio na komentar kineskog dužnosnika koji je signalizirao u srijedu da je Peking spreman raspravljati o oslobađanju dva Kanađana, osuđena na više od 560 dana zatvora zbog špijunaže, ako Ottawa odustane od postupka izručenja SAD-u direktorice financija Huaweija, Meng Wanzhou, koja je ujedno i kćer osnivača Huaweija.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je na novinskoj konferenciji da bi odustajanje od postupka izručenja Meng, koju SAD optužuje za gospodarski kriminal, bilo "sukladno vladavini prava te bi pomoglo razrješenju problema dva kanadska državljana".

Bivši diplomat Michael Kovrig i poduzetnik Michael Spavor, koji su postali poznati u Kanadi kao "dva Michaela", uhićeni su samo nekoliko dana nakon što je Meng uhićena u Vancouveru u prosincu 2018.

Trudeau je kazao da ne može dopustiti "proizvoljna uhićenja kanadskih državljana kako bi se utjecalo na funkcioniranje našeg pravosudnog sustava".

"Nije to samo pitanje dva Michaela, već svakog Kanađanina koji putuje u Kinu ili drugdje", kazao je Trudeau.

"Ako kineska vlada zaključi da je ova razmjena i interakcija efikasan način za zadobivanjem nadmoći nad Kanađanima i nad kanadskom vladom kako bi proizvoljno privodila Kanađane, od tada niti jedan Kanađanin ne bi bio siguran", kazao je Trudeau.

Tagovi: Justin Trudeau, Kanada, Huawei, Michael Kovrig, Michael Spavor, Meng Wanzhou,
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE