GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Troje istraživača: Grabar-Kitarović ima više mjesta za napredak u drugom krugu

Troje istraživača: Grabar-Kitarović ima više mjesta za napredak u drugom krugu
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2019 / 09:35
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - \"Kolinda Grabar-Kitarović ušla je u drugi krug izbora zahvaljujući vjernoj podršci biračkog tijela HDZ-a, i to je najveća prednost aktualnoj predsjednici. Međutim, potpis ljevice i desnice je izrazito sličan kao i na predsjedničkim izborima 2014. Možemo vidjeti isti potpis u odnosima Zoran Milanović/Kolinda Grabar-Kitarović kao i u Ivo Josipović/Grabar-Kitarović.

Tada je Josipović izgubio zbog nedovoljne angažiranosti u jako naklonjenim sredinama s puno glasača kao što su dijelovi Zagreba. Navedeno implicira da ako Milanović ne ostvari značajnu prednost pred predsjednicom Grabar-Kitarović ponovit će se isti scenarij iz 2014. gdje će veća izlaznost u drugom krugu dati prednost Grabar-Kitarović, i opet će biti bitka za svaki glas. U tom slučaju Grabar-Kitarović ima prednost opet u Dalmaciji i na jugu Hrvatske", glasi najvažniji zaključak postizborne analize prvog kruga predsjedničkih izbora, istraživača Sveučilišta u Zagrebu - Davora Horvatića, Petre Posedel Šimović i Nenada Mijića, piše Jutarnji list.

U najkraćem, Milanović bi se u idućih tjedan dana trebao koncentrirati na Zagreb, a Kolinda na područje Dalmacije od Splita prema jugu, jer to su njihovi najveći birački bazeni.

Jednako kao i kod predsjedničkih izbora 2014., jasno je vidljiv isti stranački potpis, smatraju Posedel Šimović, Horvatić i Mijić. Dokaz je to da je od ukupnog broja svojih glasova, Milanović u Zagrebu dobio 22 posto, te preko osam posto u Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Istarskoj, a još pet posto u Varaždinskoj županiji. No, jedan dio tih biračkih mjesta ima malu izlaznost, poput Krapinsko-zagorske i Međimurske županije.

Za Grabar-Kitarović vidimo visok postotak glasova na biračkim mjestima s velikom izlaznosti u Dalmaciji i na krajnjem jugu, recimo, čak 13,2% glasova za sebe je dobila u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nema niti u ovom slučaju govora o ikakvim prijevarnih radnjama, i u analizi se naglašava kako se vidi samo potpis koji pokazuje veću organiziranost i motiviranost birača iz HDZ-ovog biračkog tijela u područjima gdje imaju dominantnu podršku.

"U velikoj mjeri, nema razlike u rezultatima prošlih i ovih izbora, odnosno Milanović je ostavio otisak tamo gdje je 2014. bio uspješan Josipović, kao što je Kolinda Grabar-Kitarović uspješna u onim sredinama u kojima je prije pet godina također ostavila najjači otisak. To znači da ako je nešto u Hrvatskoj stabilno, onda je to polarizirano biračko tijelo. Na primjer, u Istri je Milanović osvojio veliku većinu, dok je to isto Kolindi Grabar-Kitarović uspjelo na jugu Dalmacije, i ako ona tamo ponovno uspije mobilizirati svoje birače na masovni izlazak, napravit će važan korak prema konačnoj pobjedi", procjenjuju Davor Horvatić i Petra Posedel Šimović.

Iako je ispao iz utrke, Miroslav Škoro i oni koji ga podržavaju, uvelike će utjecati na to tko će završiti na Pantovčaku. Škorini rezultati pokazuju tipičan potpis populističke desnice, ali ne pokazuju nikakvu strukturu koja bi dala naslutiti neku stranačku organiziranost ili motiviranost. Jednostavno, radi se samo o trenutnoj mobilizaciji neodlučnog biračkog tijela i simpatizera. Međutim, u Zagrebu je Škoro napravio odličan posao i doslovno svugdje potukao Kolindu Grabar-Kitarović, koja sada mora pokušati pridobiti njegove birače.

Koliko su važni glasovi Škorinih birača? Dovoljna je samo jedna riječ - strahovito.

Prema kombinaciji koju su napravili sugovornici Jutarnjeg, pod pretpostavkom da će u drugom krugu 70 posto njegovih birača podržati sadašnju predsjednicu, a ostalih 30 posto Milanovića, pokazala je kako bi u tom slučaju, Grabar-Kitarović osvojila 100.000 glasova više od svojeg suparnika, i pobijedila s 54 naprema 46 posto. Naravno, ovdje nisu uzeti u obzir glasovi birača koji su glasali za ostale kandidate, kao što se može samo pretpostaviti, koliko svih njih će uopće izići na glasanje 5. siječnja.

Analiza je pokazala i kako je na zagrebačkim izborima, Milanović de facto pobijedio u svim dijelovima Zagreba, u kojima je 2014. trijumfirao Josipović. Horvatić i Posedel su napravili detaljnu analizu prošlih predsjedničkih izbora u Zagrebu, koja je otkrila da je Josipović pobijedio u širem gradskom centru, dok je Grabar-Kitarović osvojila većinu u rubnim gradskim zonama te uvjerljivo trijumfirala u Sesvetama. No, i tada su se spomenuti kandidati rijetko susretali s građanima, što je pogreška koja je - s obzirom na malu razliku u broju dobivenih glasova - možda utjecala na Josipovićev poraz. Odnosno, da je više odlazio na mjesta gdje se okuplja veliki broj građana, stvorio bi sebi veće šanse za pobjedu. Josipovićeva pogreška na neki način bi morala biti smjerokaz Milanoviću što treba činiti.

"Ovo nije analiza koja pogađa završni rezultat izbora, nego ukazujemo na što bi se kandidati trebali usredotočiti prije drugog kruga. Ako se sjećate, Grabar-Kitarović je poprilično zaostajala kada su počeli stizati prvi izborni rezultati, da bi onda počela rasti, dok je Milanovićev rezultat stalno bio stabilan, i na kraju se zaustavio na 29 posto. Dok su kod nje vidljive velike oscilacije, u glasačkim kutijama kod njega nema većih padova, ali ni skokova. To znači da ona na puno više mjesta može postići iznadprosječne postotke nego Milanović. On bi, s druge strane, morao izrazito povećati postotak svojih birača u odnosu na prvi krug, a to je jako težak zadatak, iako ne možemo tvrditi da je nemoguć. Zato se treba najjače posvetiti sredinama koje nose najviše glasova", pojasnit će Petra Posedel Šimović i Davor Horvatić.

Kakva je onda prognoza predsjedničke utrke na temelju rezultata prvog kruga? Izgleda kako je odgovor moguće sažeti u jednu rečenicu:

"Milanovićeva prednost je prvenstveno psihološke prirode i ako do završetka kampanje ne uspije bitno povećati podršku, čini se da bismo mogli svjedočiti reprizi scenarija s prošlih predsjedničkih izbora", drže stručnjaci sa Zagrebačkog sveučilišta.

Tagovi: Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, predsjednički izbori, Davor Horvatić, Petra Posedel Šimović, Nenad Mijić
PROČITAJ I OVO
Je li njemačka obavještajna služba doista (s)rušila Jugoslaviju?
MITOVI I STVARNOST
Je li njemačka obavještajna služba doista (s)rušila Jugoslaviju?
BERLIN - Njemačka obavještajna služba je po prvi put dopustila povjesničarima da pogledaju njezinu aktivnost u državama jugoistoka Europe do godine 1968. Rezultat nipošto ne služi na čast njemačkim špijunima.
Grlić Radman osudio napade Hamasa i podupro pravo Izraela na obranu
OSUDA
Grlić Radman osudio napade Hamasa i podupro pravo Izraela na obranu
ZAGREB - Hrvatski ministar vanjskih poslova Grlić Radman osudio je u utorak napade Hamasa i drugih palestinskih skupina na Izrael te podupro pravo Izraela na obranu i zaštitu svojih građana, priopćilo je ministarstvo.
Janša najavio skoru pobjedu nad epidemijom korone
POBJEDA
Janša najavio skoru pobjedu nad epidemijom korone
LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Jana najavio je u utorak da će u njegovoj zemlji epidemija covida-19 biti obuzdana za nekoliko tjedana i da smatra kako je na bolest imuno već oko 40 posto stanovništva.
Milanović uputio poziv Plenkoviću da sazovu sjednicu Vijeća za obranu
POZIV
Milanović uputio poziv Plenkoviću da sazovu sjednicu Vijeća za obranu
DELNICE - Predsjednik Republike Zoran Milanović u izjavi za medije u utorak u Delnicama komentirao je nabavu vojnih aviona, te objavio kako je predsjedniku Vlade RH uputio poziv da sazovu sjednicu Vijeća za obranu na istu temu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.
Ričard o većini u Vijeću: Vidjet ćemo tko nosi veću torbu
ZADARSKO ČUDO
Ričard o većini u Vijeću: Vidjet ćemo tko nosi veću torbu
ZADAR - Enio Meštrović Ričard, koji je na izborima za gradonačelnika Zadra osvojio treći rezultat - 5913 glasova, odnosno 23,49%, najveće je iznenađenje izbora u Zadru. Za N1 je komentirao činjenicu da je njegova lista za gradsko vijeće osvojila 7 mandata te će i o njima ovisiti budućnost zadarske politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE