GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trobonjača o virusu: Idući tjedni bit će možda i teži

Trobonjača o virusu: Idući tjedni bit će možda i teži
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2020 / 21:43
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZAGREB - Zlatko Trobonjača, imunolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, objasnio je što točno znači slabljenje covida-19 i zašto za sada koronavirus još uvijek nije poprimio blaži oblik.

"Je li SARS-CoV-2 virus oslabio? Kako bi se uopće slabljenje virusa moglo manifestirati? Slabljenje virusa moglo bi se manifestirati bolešću s blažim simptomima i povoljnijim ishodima, što znači s manje ostataka bolesti i s manjom smrtnošću. To se zaista može dogoditi ukoliko bi se virus bolje prilagodio biologiji čovjeka i biologiji stanica u kojima se virus množi, što bi pak značilo da nema jako citopatogeno djelovanje, ne izaziva smrt stanica i razvija mehanizme izbjegavanja ili subverzije djelovanja imunosnog sustava“, objašnjava Trobonjača.

"To bi također značilo da bi infekcija mogla proći s manjim oštećenjima i bez smrti domaćina. U dugoročnoj evoluciji i životnom ciklusu virusa to je povoljnost i prednost jer bi se u tom slučaju s jedne strane virus teže prepoznavao, napadao i eliminirao imunosnim mehanizmima, a s druge strane preživljavanjem domaćina imao više vremena i više šansi da se prebaci na drugu jedinku.

Primjerice, neki se virusi teško šire u ljudskoj populaciji jer su preagresivni, izazivaju tešku bolest i smrt domaćina prije no što uspiju prijeći na drugu jedinku. Ova evolucijska prilagodba događa se temeljem mutacija u virusnom genomu čime nastaju virusne forme otpornije na djelovanje selekcijskog tlaka pa time stječu prednost u životnom ciklusu u odnosu na slabije prilagođene virusne forme, pri čemu bolje prilagođene forme opstaju, a lošije prilagođene propadaju. To je u osnovi temelj evolucije svih živih bića pa tako i virusa. Prema tome, očigledno je da je dinamika evolucijske prilagodbe u izravnoj vezi sa dinamikom nastanka mutacija u genomu virusa", piše epidemiolog.

"SARS-CoV-2 virus relativno sporo mutira. Izolirane forme virusa u odnosu na izvorni virus iz Wuhana imaju maksimalno tridesetak mutacija, a forme iz hrvatske populacije desetak do petnaest (nextstrain.org). To je u virusnoj evoluciji praktički zanemarivo, pogotovo ako te mutacije pogađaju one dijelove virusnog genoma koji nisu važni za replikacijski ciklus virusa.

SARS-CoV-2 je zoonotski virus, odnosno svojstven je životinjama i relativno slabo prilagođen biologiji čovjeka, zbog čega i izaziva nekakvu “čudnu” bolest. Ovom dinamikom mutacija SARS-CoV-2 virusu trebalo bi vjerojatno više desetaka ili stotina godina (ako ne i više) kruženja među jedinkama za evolucijsku prilagodbu biologiji čovjeka i nemoguće je očekivati da se to dogodi u par mjeseci. Zato SARS-CoV-2 virus nije “oslabio”. Virus je isti, i mi smo isti, pa je i COVID-19 bolest ista kakva je bila prije par mjeseci", napisao je Trobonjača na Facebooku.

"Nije dobro izazivati prekomjernu paniku među ljudima, ali nije ih dobro niti prekomjerno relaksirati neutemeljenim podatcima o slabljenju virusa. To može rezultirati nepotrebnim opuštanjem građana i širenjem epidemije. Dojam o slabljenju virusa može biti posljedica činjenice da je zahvaćena mlađa populacija, koja i inače obolijeva od blažih oblika bolesti ili činjenica da se još nisu razvile komplikacije kod inficiranih osoba u ovom drugom valu, za što je potrebno obično sedam do deset dana (ili više) od početka bolesti.

Zato ćemo u idućim tjednima najvjerojatnije svjedočiti teškim kliničkim oblicima ove bolesti i neželjenim ishodima naročito među našim starijim i kroničnim bolestima zahvaćenim sugrađanima. Zato su oprez i sve epidemiološke mjere i dalje izuzetno važne da se izbjegne infekcija", zaključuje imunolog.

Tagovi: Zlatko Trobonjača, SARS-CoV-2, koronavirus u Hrvatskoj, koronavirus, Medicinski fakultet u Rijeci
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE