GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trivan: U okolini Pančeva pronađeno više od 100 tona opasnog otpada

Trivan: U okolini Pančeva pronađeno više od 100 tona opasnog otpada
OTPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2018 / 21:19
Autor: SEEbiz / Beta
PANČEVO - Više od 100 tona otpada, za koji se sumnja da je opasan, pronađeno je neadekvatno uskladišteno u okolini Pančeva, pored međunarodne pruge za Rumuniju, na lokaciji firme "Eko 21", koja je registrovana za njegov tretman, izjavio je danas ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan.

"Pronađeno je više od 100 tona otpada, a vlasnik firme 'Eko 21' se nalazi u inostranstvu. Proverićemo još jednom da li se poštovani uslovi za registraciju firmi za upravljanje otpadom", kazao je Trivan na konferenciji za novinare koju je održao na toj lokaciji.

U Srbiji, prema njegovim rečima, ima 113 registrovanih firmi za upravljanje otpadom, a samo se 10 do 15 "ozbiljno bavi tim poslom".

Trivan je kazao i da je lokaciju u Pančevu prijavila lokalna policija, kao i da u okolini tog grada postoje još dve lokacije sa otpadom takodje firme "Eko 21", za koji se sumnja da je opasan, a koji je nepropisno odložen.

"U Srbiji se godišnje proizvede od 150.000 do 230.000 tona opasnog otpada, a podaci govore da se ne preradi ili izveze sva količina, što znači da je ostatak negde odložen", kazao je Trivan.

Dodao je da lokalne zajednice nemaju fuinansijske mogućnosti da brinu o opasnom otpadu zbog čega država mora da se ukluči u rešavanje tog problema.

On je istakao da će predložiti da se pooštre kazne za to krivično delo, koje sada iznose od šest meseci do pet godina zatvora.

Trivan je ocenio da je država 20 do 30 godina gurala glavu u pesak pred ovim problemom, a da se jedini sudski proces za nedekvatan tretman otpada trenutno vodi u Zaječaru.

"Nepropisno postupanje sa otpadom je najgori zločin prema gradjanima, jer se na taj način zagadjuju dva najvažnija prirodna resursa zemljište i voda", rekao je Trivan i dodao da je protiv vlasnika nezakonito odloženog otpada u selu Vukićevica kod Obrenovca podignuta optužnica.

Na pitanja novina koliko otpada generiše Petrohemija, Trivan je rekao da ta firma proizvodi dosta otpada ali se "trudi" da se njime i "ozbiljnije bavi".

Dodao je da Srbija nema postrojenja za preradu opasnog otpada, a da će po novom propisu firma koja proizvodi otpad morati da do kraja prati da li ga je ovlašćeni operater zbrinuo na adekvatan način ili izvezao.

Tagovi: Goran Trivan, Pančevo, opasni otpad, Eko 21
PROČITAJ I OVO
Severina opljačkana, odnijeli joj veliku količinu nakita
PLJAČKA
Severina opljačkana, odnijeli joj veliku količinu nakita
ZAGREB - Pjevačkoj zvijezdi Severini u ponedjeljak je provaljeno u zagrebački stan. Dvojica nepoznatih razbojnika vezali su Severininu kućnu pomoćnicu i iz stana odnijeli nakit.
Joško Klisović bit će predsjednik zagrebačke gradske skupštine
NESLUŽBENO
Joško Klisović bit će predsjednik zagrebačke gradske skupštine
ZAGREB - Izvori iz Možemo! i SDP-a govori da su te dvije stranke su vrlo blizu dogovora o koaliciji u gradu Zagrebu.
Milanović zabrinut zbog otpora nekih članica NATO-a da se spomene Dayton
BRIGE
Milanović zabrinut zbog otpora nekih članica NATO-a da se spomene Dayton
ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo što je u završni dokument samita NATO-a, u dijelu koji govori o Bosni i Hercegovini, spomenut Daytonski sporazum, ali i zabrinutost zbog otpora nekih država da se to ubaci u tekst.
Grlić Radman: Izjava o BiH je već bila izmijenjena, Stoltenberg je zvao da spriječi blamažu
PORUKE
Grlić Radman: Izjava o BiH je već bila izmijenjena, Stoltenberg je zvao da spriječi blamažu
ZAGREB - Formulacija o Bosni i Hercegovini u deklaraciji NATO-a izmijenjena je prije intervencije predsjednika Zorana Milanovića kojeg je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg zvao samo da spriječi moguću "međunarodnu blamažu".
Božinović: Nošenje maski propisano za djelatnike u ugostiteljstvu
MASKE
Božinović: Nošenje maski propisano za djelatnike u ugostiteljstvu
ZADAR - Komentirajući reakciju ministra zdravstva Vilija Beroša koji je u nedjelju napustio kafić jer konobarica nije nosila zaštitnu masku, ministar Davor Božinović kazao je da postoji odluka Nacionalnog stožera iz listopada 2020. koja nošenje maski propisuje i za djelatnike u ugostiteljstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE