GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tri razloga zašto je pala optužnica protiv Todorića

Tri razloga zašto je pala optužnica protiv Todorića
MALI AGROKOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2020 / 08:25
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Niti iz jednog dokaza u optužnici, niti iz obrana optuženih i iskaza svjedoka ne proizlazi da su Ivica Todorić (69), kao vlasnik koncerna Agrokor, i njegovi suradnici Ante Huljev (46), Piruška Canjuga (55) i Nicole de Rossi (49), švicarska bankarica, oštetili Todorićev koncern za 1,25 milijuna eura.

Zaključak je to obrazloženja sudskog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda kojem je predsjedala sutkinja Maja Štampar Stipić, koja je u srijedu nepravomoćno oslobodila optužene u tzv. malom Agrokoru i odbila zahtjev da Todorić svom bivšem koncernu vrati navedeni iznos.

Ako presuda postane pravomoćna, država će snositi sudske troškove, a optuženicima će platiti i odvjetnike.

- Upravo suprotno, iz iskaza svjedoka proizlazi da su savjetodavne usluge obavljene, a Agrokor nije pretpio štetu već je tim poslom ostvario profit od 18,3 milijuna eura, smanjio izloženost prema stranim bankama za 35 milijuna eura, a za 83 milijuna eura smanjio zaduženost i to mu je omogućilo kasnije kupnju Mercatora. Radilo se o realizaciji uspješnog poslovnog pothvata. Savjetnici su korišteni i prije navedenog posla, ali i nakon što je uvedena izvanredna uprava u travnju 2017. U toj i 2018. godini savjetnicima je plaćeno 85,3 milijuna eura, a tvrtka Siggman Invest je 15. na mjestu savjetnika - rekla je među ostalim sutkinja obrazlažući presudu.

- Tužiteljstvo je izvodilo svoje zaključke analizirajući nebitne dijelove iskaza pojedinih svjedoka, a teza DORH-a da savjetodavne usluge nisu obavljene ne proizlazi iz provedenih dokaza. Čak i svjedok tužiteljstva Ivan Gjurgjan je rekao da je novac koji je plaćen išao za savjetodavne usluge - rekla je sutkinja Štampar Stipić.

Iskaz svjedoka, slovenskog konzultantskog stručnjaka Valentina Vičića koji je govorio o tome da je obavio savjetodavne usluge, sutkinja je ocijenila logičnim i životnim, kao i iskaze još nekoliko svjedoka.

Sud je smatrao da njihovi iskazi nisu bili upereni na to da otklone krivnju s optuženih te da su njihovi iskazi potkrijepljeni i dokumentacijom pribavljenom tijekom postupka, ali i njihovim ispitivanjem na raspravi.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su Todorić, kao predsjednik Uprave Agrokora, i Huljev, kao izvršni direktor financija u koncernu, 2013. zloupotrijebili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene.

Švicarska tvrtka time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Ali tijekom postupka koji je počeo u rujnu i završio relativno brzo, po ocjeni suda, tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da bi Ivica Todorić i suokrivljenici oštetili Agrokor u navedenom savjetodavnom poslu.

- Tužiteljstvo je izvodilo proizvoljne i paušalne zaključke koji nisu bili potkrijepljeni stvarnim dokazima. Teret dokaza je na Državnom odvjetništvu, a optuženicima se stavljalo na teret da su imali svijest da čine kaznena djela na način kako im je to opisano u optužnici. To nije potkrijepljeno stvarnim dokazima. Nema dokaza da su okrivljenici počinili navedena kaznena djela i sud je donio jedinu moguću - oslobađajuću presudu - zaključila je polusatno obrazloženje presude sutkinja Maja Štampar Stipić.

Ipak, treba naglasiti da se radi o nepravomoćnoj presudi na koju tužiteljstvo ima pravo žalbe i, kako je to najavila tužiteljica Karolina Dragičević, to svoje pravo tužiteljstvo će i iskoristiti u roku od 15 dana, nakon što dobije pisani otpravak nepravomoćne presude.

Branitelji optuženih zadovoljni su napustili sudnicu nakon objave presude, a opstane li ovakva presuda i na Vrhovnom sudu, optuženici će moći tražiti i naknadu štete od države. Kad će presuda u predmetu tzv. mali Agrokor biti pravomoćna, teško je reći s obzirom na to da predstoji pisanje presude i žalbe, a tek nakon toga cijeli spis ide na Vrhovni sud RH.

Tagovi: Ivica Todorić, Agrokor, Ante Huljev, Piruška Canjuga, Maja Štampar Stipić, Nikol De Rosi
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE