GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tri ključne poruke Zorana Milanovića

Tri ključne poruke Zorana Milanovića
POST FESTUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 20:06
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Hrvatska je dobila petog predsjednika države. Zoran Milanović prisegnuo je danas da će svojom čašću obavljati dužnost predsjednika Republike, savjesno i odgovorno, i to na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana, da će se držati Ustava i zakona i prionuti za poštovanje ustavnopravnog poretka, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske.

– Tako mi Bog pomogao – završio je s prisegom Milanović nakon čega ju je i potpisao.

Sve se odigralo na Pantovčaku, u svečanoj dvorani Ureda predsjednika, što je prvi put da se inauguracija hrvatskog predsjednika od samostalnosti do danas nije održala na Trgu sv. Marka, piše Večernji list.

No Milanovićeva je želja bila jednostavna, minimalistička inauguracija s najmanjim mogućim brojem uzvanika, i točno to je i dobio. Bila je to i nikad kraća inauguracija s kratkim ali sadržajnim govorom u kojemu Milanović nije davao nikakva velika obećanja, ali je jasno dao naslutiti što će mu biti u fokusu u idućih pet godina njegova mandata.

Na početku govora Milanović je poručio da izbori nisu metoda za pronalaženje istine, već metoda za postizanje mirnog kompromisa između suprotstavljenih želja različitih ljudi. Jedno je istina, a drugo, kazao je Milanović, legitimna politička volja da se s tom istinom učini nešto ili da se ne učini ništa. 

– Istina nije pitanje želje naroda – poručio je predsjednik Milanović.

Potom se upitao kako da održimo razdvojenim istinu i želju, naročito danas kad tehnologija, uz sve lijepo i uzbudljivo što donosi, neviđeno olakšava manipulaciju ljudskom željom. A jedini pravi put vidi u aktivnoj podršci vlasti akademskoj i znanstvenoj neovisnosti te neovisnosti sudstva i medija. To je, kaže, najčvršća brana tiraniji svake vrste. Govorio je da ne kani biti korektivni, nego konstruktivni faktor kad je riječ o područjima izravne nadležnosti ili sunadležnosti predsjednika Republike, dodavši da to proizlazi iz duha Ustava, a u vanjskoj se politici obećao fokusirati na one točke na kojima se, kako je kazao, može graditi suradnja i prosperitet

– Nema dvojbe da takvih točaka ima neusporedivo više od onih koje nas udaljavaju i od susjeda i od svijeta, čak i kad su posrijedi države s kojima imamo najviše neriješenih pitanja – rekao je.

U govoru je zamolio unaprijed i “zrno razumijevanja za svoje greške”, ali i kazao da one neće biti namjerne s namjerom da nekoga povrijede ili ponize.

– Uložit ću sve što imam i sve što znam da iz tog zrna izraste predsjednički mandat koji će biti na korist Hrvatskoj i svim njezinim građanima – obećao je novi predsjednik.

Govorio je i o patriotizmu. On je za Milanovića kritička privrženost i negacija isključivosti, suprotno sirovom nacionalizmu.

– Patriotizam, naravno, podrazumijeva neizbrisivo sjećanje i vječnu zahvalnost muškarcima, ženama i djeci koji su poginuli i koji su patili za našu slobodu u Domovinskom ratu, kao i u antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu – rekao je Milanović.

Ponovio je i snažnu poruku koju je ponavljao i u kampanji za predsjednika da su ratovi gotovi i poručio da je “danas naša obaveza i odgovornost u tome da se nijedan građanin naše države ne osjeća ustrašenim, diskriminiranim ili na bilo koji način isključenim zbog činjenice da je drukčija ili drukčiji”. Drži i da naša budućnost ovisi o kvaliteti školovanja, ali i o tome kako ćemo se odnositi prema vlastitoj kulturi. Za kraj je istaknuo kako “našu Republiku” ne čine samo visokoobrazovani, kompetitivni, poduzetni, znanstveno ili umjetnički ili sportski nadareni.

– Hrvatska jednako pripada i nezaposlenom tokaru i prezaposlenom programeru i potplaćenoj radnici na blagajni i menadžerici u javnom ili privatnom poduzeću – kazao je Milanović. 

Na kraju govora parafrazirao je pjesmu kultnog beogradskog benda EKV.

– Ovo je kuća za nas, za sve nas. Za nas koji smo tu, za generacije koje dolaze i za one koji će se vratiti svojoj kući. Hvala vam. Živjeli, živjela Republika Hrvatska – poručio je novi predsjednik.

Foto: FaH

Tagovi: Zoran Milanović, inauguracija Milanovića, Ekaterina Velika
PROČITAJ I OVO
Koronavirus je u New York stigao iz Europe
ISTRAŽIVANJE
Koronavirus je u New York stigao iz Europe
NEW YORK - Nova istraživanja pokazuju da je koronavirus počeo kružiti New Yorkom sredinom veljače, tjednima prije nego što je potvrđen prvi slučaj, i da su ga putnici većinom donijeli iz Europe, a ne Azije, objavio je New York Times.
Je li ovo kraj civilizacije kakvu poznajemo?
SUMORNO
Je li ovo kraj civilizacije kakvu poznajemo?
NEW YORK - "Svijet više nikad neće biti isti", fraza je koja se učestalo ponavlja otkad je koronavirus uzdrmao globalnu ekonomiju.
Mostar: Bruce Lee postao simbol borbe protiv koronavirusa
SIMBOLI
Mostar: Bruce Lee postao simbol borbe protiv koronavirusa
MOSTAR - Instragram stranica posvećena kung fu borcu Bruceu Leeju objavila je fotografiju njegove statue iz Mostara opremljene zaštitnom maskom i rukavicama, poručujući da je legenda tako ponovno postala simbol borbe, ovaj put protiv koronavirusa.
Capak: U splitskom Domu raste broj pozitivnih na koronavirus, sada 36
PROBLEMI
Capak: U splitskom Domu raste broj pozitivnih na koronavirus, sada 36
ZAGREB - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je u četvrtak da raste broj pozitivnih na koronavirus u splitskom Domu za starije i nemoćne te ih je trenutno 36, a danas je dojavljeno za još nekoliko sumnji na COVID-19 u domovima.
Raab: Prerano je za ukidanje mjera
PORUKE
Raab: Prerano je za ukidanje mjera
LJUBLJANA - Britanska vlada je upozorila u četvrtak da se treba pripremiti na produljenje izolacije zbog pogoršanja pandemije u Velikoj Britaniji, čiji premijer Boris Johnson ostaje u bolnici, ali je premješten s odjela intenzivne njege jer mu se stanje popravilo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE