GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tri ključne poruke Zorana Milanovića

Tri ključne poruke Zorana Milanovića
POST FESTUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 20:06
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Hrvatska je dobila petog predsjednika države. Zoran Milanović prisegnuo je danas da će svojom čašću obavljati dužnost predsjednika Republike, savjesno i odgovorno, i to na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana, da će se držati Ustava i zakona i prionuti za poštovanje ustavnopravnog poretka, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske.

– Tako mi Bog pomogao – završio je s prisegom Milanović nakon čega ju je i potpisao.

Sve se odigralo na Pantovčaku, u svečanoj dvorani Ureda predsjednika, što je prvi put da se inauguracija hrvatskog predsjednika od samostalnosti do danas nije održala na Trgu sv. Marka, piše Večernji list.

No Milanovićeva je želja bila jednostavna, minimalistička inauguracija s najmanjim mogućim brojem uzvanika, i točno to je i dobio. Bila je to i nikad kraća inauguracija s kratkim ali sadržajnim govorom u kojemu Milanović nije davao nikakva velika obećanja, ali je jasno dao naslutiti što će mu biti u fokusu u idućih pet godina njegova mandata.

Na početku govora Milanović je poručio da izbori nisu metoda za pronalaženje istine, već metoda za postizanje mirnog kompromisa između suprotstavljenih želja različitih ljudi. Jedno je istina, a drugo, kazao je Milanović, legitimna politička volja da se s tom istinom učini nešto ili da se ne učini ništa. 

– Istina nije pitanje želje naroda – poručio je predsjednik Milanović.

Potom se upitao kako da održimo razdvojenim istinu i želju, naročito danas kad tehnologija, uz sve lijepo i uzbudljivo što donosi, neviđeno olakšava manipulaciju ljudskom željom. A jedini pravi put vidi u aktivnoj podršci vlasti akademskoj i znanstvenoj neovisnosti te neovisnosti sudstva i medija. To je, kaže, najčvršća brana tiraniji svake vrste. Govorio je da ne kani biti korektivni, nego konstruktivni faktor kad je riječ o područjima izravne nadležnosti ili sunadležnosti predsjednika Republike, dodavši da to proizlazi iz duha Ustava, a u vanjskoj se politici obećao fokusirati na one točke na kojima se, kako je kazao, može graditi suradnja i prosperitet

– Nema dvojbe da takvih točaka ima neusporedivo više od onih koje nas udaljavaju i od susjeda i od svijeta, čak i kad su posrijedi države s kojima imamo najviše neriješenih pitanja – rekao je.

U govoru je zamolio unaprijed i “zrno razumijevanja za svoje greške”, ali i kazao da one neće biti namjerne s namjerom da nekoga povrijede ili ponize.

– Uložit ću sve što imam i sve što znam da iz tog zrna izraste predsjednički mandat koji će biti na korist Hrvatskoj i svim njezinim građanima – obećao je novi predsjednik.

Govorio je i o patriotizmu. On je za Milanovića kritička privrženost i negacija isključivosti, suprotno sirovom nacionalizmu.

– Patriotizam, naravno, podrazumijeva neizbrisivo sjećanje i vječnu zahvalnost muškarcima, ženama i djeci koji su poginuli i koji su patili za našu slobodu u Domovinskom ratu, kao i u antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu – rekao je Milanović.

Ponovio je i snažnu poruku koju je ponavljao i u kampanji za predsjednika da su ratovi gotovi i poručio da je “danas naša obaveza i odgovornost u tome da se nijedan građanin naše države ne osjeća ustrašenim, diskriminiranim ili na bilo koji način isključenim zbog činjenice da je drukčija ili drukčiji”. Drži i da naša budućnost ovisi o kvaliteti školovanja, ali i o tome kako ćemo se odnositi prema vlastitoj kulturi. Za kraj je istaknuo kako “našu Republiku” ne čine samo visokoobrazovani, kompetitivni, poduzetni, znanstveno ili umjetnički ili sportski nadareni.

– Hrvatska jednako pripada i nezaposlenom tokaru i prezaposlenom programeru i potplaćenoj radnici na blagajni i menadžerici u javnom ili privatnom poduzeću – kazao je Milanović. 

Na kraju govora parafrazirao je pjesmu kultnog beogradskog benda EKV.

– Ovo je kuća za nas, za sve nas. Za nas koji smo tu, za generacije koje dolaze i za one koji će se vratiti svojoj kući. Hvala vam. Živjeli, živjela Republika Hrvatska – poručio je novi predsjednik.

Foto: FaH

Tagovi: Zoran Milanović, inauguracija Milanovića, Ekaterina Velika
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE