GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Treba li ove zime protiv gripe cijepiti i djecu?

Treba li ove zime protiv gripe cijepiti i djecu?
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2020 / 08:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Liječnici uoči početka svake zime pozivaju sve starije i bolesne da se cijepe protiv gripe, a mlada i zdrava djeca im nisu u fokusu, no ove bi se zime to moglo promijeniti.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, liječnici iz mnogih dijelova svijeta sve su skloniji tome da se uoči ove sezone gripe cijepe i djeca.

Pošto djeca mogu prenijeti virus gripe, kao jedan od argumenata za njihovo cijepljenje navodi se olakšavanje tereta zdravstvenom sustavu.

Njemački infektolog Bernd Salzberger, liječnik u sveučilišnoj bolnici u Regenesburgu, kaže da je zaštita baka i djedova jedan od razloga zbog kojih je cijepljenje djece dobra ideja jer bi se kombinacija gripe i covida mogla pokazati fatalnom za osobe treće životne dobi.

Mnogi liječnici se s time slažu, a američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da je "cijepljenje protiv gripe u sezoni 2020. - 2021. najvažnije dosad".

Ipak, mnogi roditelji oklijevaju. Jedan od razloga je činjenica da djeca školske dobi relativno dobro podnose gripu, rekao je Salzberger.

No ako dijete 'pokupi' virus u vrtiću ili školi može ga prenijeti starijim članovima obitelji kojima će gripa mnogo teže pasti.

I ne treba zaboraviti da je koronavirus i dalje velika prijetnja, napominje njemački infektolog. "Moguće je imati koronavirus i gripu u isto vrijeme i to nikako nije dobra situacija". Cjepivo protiv gripe jednostavno smanjuje dio opasnosti.

Ono je sigurno za djecu stariju od šest mjeseci, kazali su s Instituta Roberta Kocha, njemačkog centra za kontrolu bolesti.

Idealno bi bilo, kažu liječnici, cijepiti se negdje oko kraja listopada i početka studenoga jer optimalan zaštitni učinak nastupa dva tjedna poslije i zatim polako popušta u iduća tri mjeseca.

No ipak je najvažnije da se cijepe oni stariji od 60, trudnice, osobe s kroničnim bolestima i zdravstveni radnici.

Tagovi: gripa, cijepljenje protiv gripe, koronavirus
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE