GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Transkripti: Većina SDP-ovaca je nezadovoljna suradnjom s Možemo!

Transkripti: Većina SDP-ovaca je nezadovoljna suradnjom s Možemo!
RASKOL U SDP-u
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2022 / 10:46
Autor: SEEbiz / 24 sata
ZAGREB - Šef zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac je sinoć izbačen iz stranke kao glavni krivac. No, dramatični zapisnik koji objavljujemo pokazuje da su i drugi SDP-ovci nezadovoljni: Omalovažavaju nas, skrivaju informacije...

SDP se ponovno raskolio zbog toga što je zagrebačka organizacija odlučila raskinuti suradnju s Možemo! koju sada predsjedništvo SDP-a na čelu s Peđom Grbinom planira obnoviti. Zbog raskida suradnje je izbačen iz stranke predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac i to samo 10 mjeseci nakon što je preuzeo vođenje stranke u Zagrebu.

Gotovcu se zamjera da se ponio nekolegijalno i na štetu stranke, dok je on poručio da odluka "nije pala s Marsa" i da bi opet učinio sve isto. Zasad je izbačen Gotovac, te suspendiran njegov suradnik, ali vrh SDP-a je spreman i na daljnje sankcije, a tek će se odlučiti hoće li se raspustiti i cijela zagrebačka organizacija.

24sata su u posjedu skraćenog zapisnika sa sjednice zagrebačkog gradskog odbora na kojem je donesena odluka o raskidu suradnje. Iz njega se vidi da je većina prisutnih zaista nezadovoljna suradnjom s Možemo! i podupiru prekid suradnje. To se pokazalo i na glasovanju, kada je odluku podržalo 18 od 21 prisutnog člana odbora. A to znači da problemi za SDP ne prestaju izbacivanjem Gotovca i da će se podjele i dalje nastaviti.

SDP-ovci na početku sjednice raspravljaju prilično ležerno o svojim daljnjim aktivnostima i planovima kako se približiti građanima, a prava drama koja dovodi do prekida suradnje s Možemo i Tomislavom Tomaševićem dolazi na točkama kada se govori o aktivnostima zastupnika SDP-a u zagrebačkoj Skupštini i raspravi oko aktualne političke situacije.

SDP-ovci se redom žale na suradnju s Možemo!, da ne dobivaju od njih informacije, da odluke donose samostalno, da oni upozoravaju na nezakonitosti, ali i da su isključeni iz kadroviranja u Holdingu dok od toga ima koristi predsjedništvo nacionalnog SDP-a.

Donosimo glavne zamjerke vidljive iz zapisnika.

Viktor Gotovac komentira mjeru roditelj odgojitelj. Objašnjava kako je SDP upozoravao da ukidanje mjere je nezakonito od početka. Komentira kako između Kluba zastupnika SDP-a i Možemo postoji potpuni izostanak povjerenja i informacija od strane Možemo!.
Navodi kako se otkazi u Zagrebačkom Holdingu provode nezakonito. Objašnjava kako je SDP-u objašnjeno da nema pravo upliva u rad Zagrebačkog Holdinga prema Sporazumu o suradnji.

Zastupnica Dina Vasić i predsjednica odbora za financije Skupštine pojašnjava temu oko dizanja kredita za pomoć u poslovanju Zagrebačkog Holdinga. Holding se planira zadužiti za 1,8 mlrd kuna. Pojašnjava kako je odluka racionalna, ali ona kao predsjednica Odbora za financije je upoznata s kreditom tek noć prije sjednice Gradske skupštine te ona prethodno nije imala nikakve informacije. Ističe kako su neki članovi Odbora za financije imali informacije o predmetnom već u 6. mjesecu, dok ona nije informirana.

Renato Petek objašnjava kako nije mogao dobiti javne podatke o poslovanju Zagrebačkog Holdinga iako su oni javno objavljeni. Ističe kako u jamstvu za kredit sudužnici su Gradska plinara Zagreb, Gradska plinara Zagreb opskrba i Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. Tvrdi da u navedenim tvrtkama nisu donijete odluke o sudužništvu kredita te je pronađen novi način mimo nadzornih odbora da se ta odluka donese.Objašnjava kako je problem što gradski zastupnici izrađuju izvješće o radu tvrtki.

Viktor Gotovac i Renato Petek objašnjavaju kako se u Gradskoj plinari Zagreb i Gradskoj plinari Zagreb opskrba poduzimaju predradnje privatizacije, iako je SDP zauzeo stav da je protiv prodaje. Dubinsku analizu provode HEP i Zagrebački Holding i priprema se dokumentacija, a otvorena je i pregovaračka soba. SDP nije imao informacije o ovim radnjama.

SDP-ovac Davor Terzić objašnjava i problem da će se ići na davanje zemljišta Mati Rimcu za njegov centar za robotaksije, a da je preskočeno odlučivanje na Vijeću četvrti koje bi trebalo dati mišljenje, nego je sve pogurano na Skupštinu.

Viktor Gotovac ističe da je GO SDP Zagreb nastradao od činjenja Predsjedništva SDP-a Hrvatska i zapošljavanja ljudi u Holding mimo Gradske organizacije. Predsjedništvo SDPH ne bi trebalo u ovoj situaciji pomagati GO SDP Zagreb, čini se ironično tvrdi Gotovac.

Neven Saks ističe da postoje polit komesari u Možemo i zbog toga sporo i tromo reagiraju.

Jedna druga članica govori da ju se kao SDP-ovku omalovažuju.

Treći SDP-ovac postavlja retoričko pitanje - kako surađivati s nekime tko jedno govori, a drugo misli i radi ili skriva informaciju.

Suradnju s Možemo brane Branko Kolarić, Joško Klisović i Ivan Račan. Kolarić pita u jednom trenutku kako uspostaviti bolju suradnju s koalicijskim partnerima. Na to Gotovac odgovara:

- Svaka minuta razgovora s platformom Možemo izgubljena minuta – kaže Gotovac i dalje tvrdi da Možemo laže i manipulira oko raznih pitanja i da sabotiraju.

Ivan Račan komentira tvrdnju da su članovi predsjedništva SDP-a Hrvatska načinili štetu i izjavu da je razgovor s Možemo izgubljeno vrijeme jer oni lažu. Tvrdi da postoje samo posljedice, bile one loše ili dobre. Ističe da svatko treba postupiti u skladu sa svojim uvjerenjem, te da SDP treba misliti o koalicijskim partnerima na svim sljedećim izborima za buduću lijevo liberalnu vlast.

-Nema trenutno drugih partnera za SDP osim Možemo – upozorava Račan.

Raskid suradnje je ipak izglasan. 

Fotografija: Emica Elvedji, Pixsell

Tagovi: Viktor Gotovac, Možemo!, Renato Petek, Neven Saks, Dina Vasić, Ivan Račan, Joško Klisović, Mate Rimac, Tomislav Tomašević
PROČITAJ I OVO
Međunarodne organizacije za ljudska prava osudile odluku o ulasku Hrvatske u Schengen
OSUDA
Međunarodne organizacije za ljudska prava osudile odluku o ulasku Hrvatske u Schengen
ZAGREB - Međunarodne organizacije za ljudska prava u četvrtak su odluku EU-a o ulasku Hrvatske u schengensku zonu ocijenile "lošim presedanom za buduće širenje tog prostora" jer u postupanju prema migrantima hrvatske vlasti i pogranična policija krše europsko i međunarodnog pravo.
Schengen: Rumunjska i Bugarska blokirane zbog protivljenja Austrije i Nizozemske
INTEGRACIJA
Schengen: Rumunjska i Bugarska blokirane zbog protivljenja Austrije i Nizozemske
BRUXELLES - Hrvatska je u četvrtak dobila zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, no Bugarska i Rumunjska ostale su uskraćene za pridruživanje najvećem prostoru na svijetu bez unutarnjih graničnih kontrola među državama zbog protivljenja Austrije i Nizozemske.
Burilović: Ulaskom u Schengen i eurozonu ispunjeni najvažniji vanjskopolitički ciljevi
REAKCIJE
Burilović: Ulaskom u Schengen i eurozonu ispunjeni najvažniji vanjskopolitički ciljevi
ZAGREB - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović u četvrtak je istaknuo da je ulaskom u Schengenski prostor i eurozonu Hrvatska postigla dva najvažnija vanjskopolitička cilja zacrtana pristupanjem u EU, a o važnosti toga govori podatak da je robna razmjena sa Schengenskim prostorom lani iznosila 34,5 milijardi eura.
Slovenija podržala Hrvatsku uz posebnu izjavu: RH odmah odgovorila
IZJAVE
Slovenija podržala Hrvatsku uz posebnu izjavu: RH odmah odgovorila
BRUXELLES - Slovenija je u četvrtak podržala ulazak Hrvatske u šengen i priložila izjavu za zapisnik po kojoj je arbitražom konačno određena međusobna granica, ali je Hrvatska odmah odgovorila svojom izjavom da se granica tek treba odrediti.
Hrvatska dobila jednoglasnu potporu svih zemalja članica EU za ulazak u Schengen
SCHENGEN
Hrvatska dobila jednoglasnu potporu svih zemalja članica EU za ulazak u Schengen
ZAGREB - Hrvatska je upravo na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a dobila jednoglasnu potporu za ulazak u šengenski prostor, dok za Bugarsku i Rumunjsku nije bilo konsenzusa, doznaje se iz diplomatskih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE