GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tradicionalna kineska medicina uskoro i u Hrvatskoj

Tradicionalna kineska medicina uskoro i u Hrvatskoj
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2019 / 09:34
Autor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
KOLUMNA - Kineske investicije u Hrvatskoj ponovno se zahuktavaju s početkom jeseni. Osnivačica Z-Run Wellton Industryja Jiang Yu najavljuje kako u Krapinskim Toplicama želi izgraditi prvi Centar tradicionalne kineske medicine u Republici Hrvatskoj.

Njezina kompanija nedavno je u Pekingu potpisala sporazum o strateškoj suradnji sa Svjetskom federacijom kineskih medicinskih društava. Zamjenik glavnog tajnika ove organizacije Chen Lixin ovih je dana posjetio Hrvatsku i svoje planove predstavio u Ministarstvu zdravstva. Planirano je da se u Zagrebu tijekom studenoga organizira i konferencija na kojoj bi se detaljnije govorilo o tradicionalnoj kineskoj medicini i mogućnostima njezine primjene u Hrvatskoj.

Ideja je da se u Hrvatsku dovedu najbolji kineski liječnici, a oni će učiti i domaće liječnike. Za početak će u Centru raditi četiri kineska liječnika i jedan domaći. Kada nauče o tradicionalnoj kineskoj medicini, ostat će jedan glavni kineski liječnik i četiri lokalna liječnika.

Krapinske toplice, a o tome se govorilo i na Danu velikih planova, nameću se kao gotovo idealno mjesto za pozicioniranje tradicionalne kineske medicine u Hrvatskoj. Voda Krapinskih Toplica je ocijenjena kao šesta najkvalitetnija termalna voda Europe. Termalna voda izvire iz četiri izvora.

Na državnoj razini nešto se pokrenulo još u srpnju prošle godine kad je potpisan i Plan suradnje između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Nacionalne komisije za zdravstvo Narodne Republike Kine u području zdravstva i medicine za razdoblje 2018.-2020.g.

Planom suradnje definirana je suradnja u području zdravstvene politike, stručnog i znanstvenog istraživanja, prevencije bolesti, zdravog starenja, primarne zdravstvene zaštite, tradicionalne i transplantacijske medicine, e-zdravstva, zdravlja majke i djeteta, organizacije zdravstva, održivog financiranja, kriznih medicinskih situacija te području sigurnosti hrane ne-životinjskog porijekla.

U travnju ove godine u Poliklinici Medikol otvoren je prvi Demo centar kinesko-hrvatskog zdravstvenog turizma. Riječ je o prvom projektu zdravstvenog turizma između Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske koji je dobio i formalnu podršku na nedavno održanom Summitu u Dubrovniku u sklopu Inicijative 16 %2B 1. U poliklinici Medikol će tri kineska liječnika različitih specijalnosti primati pacijente svaki dan, a također se planira dolazak više kineskih liječnika.

U širem smislu, zdravstveni turizam velika je prilika za Hrvatsku kad govorimo o kineskim turistima. Kineski javni zdravstveni sustav se nikada nije uspio dovoljno razviti da ponudi kvalitetnu, a povoljnu zdravstvenu uslugu za svoje mnogobrojno stanovništvo (čak i najosnovniju), a s pojavom privatnih bolnica u Kini zdravstveni sustav i usluge liječenja su postale vrlo komercijalne. Biti bolestan u Kini je zapravo vrlo skupo "zanimanje", a to postane jasno već pri prvom ulasku u kinesku bolnicu gdje ste s ulaza prvo usmjereni prema – blagajni. Srednje imućni te bogatiji sloj Kineza sve više shvaća da jeftiniju i pouzdaniju medicinsku uslugu mogu dobiti van granica svoje države.

Izrazito snažni rast u broju kineskih zdravstvenih turista koji su putovali u inozemstvo započeo je prije 10-ak godina, a iako pouzdane statistike ne postoje, kineska državna agencija China Tourism Academy u svojem izvješću iznosi kako od 2009. godine Kina bilježi godišnji rast ovoga tržišta između 30 i 150 posto svake godine. Brojke govore kako je u 2016. godini 500.000 Kineza putovalo u inozemstvo iz medicinskih razloga, u 2017. gotovo milijun, a u 2018. godini 1.4 milijuna. Pretpostavka jest da su stvarni podaci barem dvostruko veći s obzirom da se detaljniji razlozi putovanja u inozemstvo nigdje sustavno ne bilježe.

Stoga nikako nije slučajno da su kineski investitori svoje prve investicijske projekte u Hrvatskoj odlučili realizirati upravo u sektoru zdravstvenog turizma – u Krapinskim Toplicama i Kumrovcu. Hrvatsko zagorje sa svojim prirodnim okruženjem, termalnim vodama, kvalitetnim zrakom, domaćom hranom, svakako može izvući značajne koristi od Kineza. Zato je nužno podići kvalitetu smještajnih kapaciteta u tom dijelu Hrvatske. Gospođa Yu to je shvatila i gotovo da i nije mogla odabrati bolju točku Hrvatske za kvalitetan ulazak na investicijsku scenu.

Tagovi: tradicionalna kineska medicina, Chen Lixin, Jiang Yu, Z-Run Wellton industry, Poliklinika Medikol, zdravstvo, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
U Nizozemskoj se opet može kupiti marihuana
OTVORENI COFFEE SHOPOVI
U Nizozemskoj se opet može kupiti marihuana

AMSTERDAM - Dok za većinu Nizozemske vrijedi karantena, pušači marihuane pozdravili su vijest da su se ponovno otvorili "coffee shopovi" koji prodaju tu drogu.

Macron: Francuska jača domaću proizvodnju maski i respiratora
NAJAVE
Macron: Francuska jača domaću proizvodnju maski i respiratora
PARIZ - Francuska će ubrzati proizvodnju maski i respiratora kako bi odgovorila na hitne potrebe zdravstvenog sustava tijekom epidemije koronavirusa, rekao je u utorak francuski predsjednik Emmanuel Macron.
Institut Robert Koch: Smrtnost u Njemačkoj će rasti
UPOZORENJE
Institut Robert Koch: Smrtnost u Njemačkoj će rasti
BERLIN - Stručnjaci epidemiološkog instituta Robert Koch objavili su u utorak predviđanja po kojima će smrtnost zaraženih koronavirusom u Njemačkoj porasti.
CSEBA donirala šatore Krapinskim Toplicama i Kumrovcu
DONACIJA
CSEBA donirala šatore Krapinskim Toplicama i Kumrovcu
KUMROVEC, KRAPINSKE TOPLICE - Kineska jugoistočno europska poslovna asocijacija (CSEBA) donirala je danas dva šatora Općinama Kumrovec i Krapinske Toplice.
Švedska odlučila povećati broj testiranja
TESTOVI
Švedska odlučila povećati broj testiranja
STOCKHOLM - Švedska će pokrenuti nacionalni program testiranja kako bi suzbila širenje koronavirusa, s početnim fokusom na zdravstvenim radnicima i drugim ključnim poslovima, objavila je vlada u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE