GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević: Zabrana podzakupa, za adventske kućice javni natječaj

Tomašević: Zabrana podzakupa, za adventske kućice javni natječaj
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2021 / 14:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je zabranu podzakupa površina javne namjene i provođenje javnih natječaja za njihov najam tijekom božićnih i uskrsnih manifestacija, čime se želi stati na kraj modelu “reketa” koji je postojao sa zagrebačkim Adventom.

“Želimo zabraniti podzakup, odnosno ovo što se dešavalo s Adventom. Želimo da se prigodna prodaja za vrijeme božićnih i uskrsnih praznika isključivo može dodjeljivati na javnom natječaju”, kazao je Tomašević.

Dodao je da se odlukom, čiji je prijedlog izmjena Grad Zagreb stavio na javno savjetovanje, želi prekinuti dosadašnji model podzakupa na Adventu, “reket koji je bio do sada”, a da će se umjesto toga uvesti javni natječaj. Ukoliko se usvoji novi model, javni natječaj za zakup kućica za Advent raspisat će se već 1. listopada.

“I dalje će biti mogućnost neposredne dodjele, ali ne za vrijeme Adventa i uskrsnih praznika, ali ni tada neće biti moguće davati površine u podzakup”, poručio je.

Na sljedećoj sjednici Skupštine trebala bi se izglasati i odluka o smanjenju naknada vijećnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora za 40 posto, što na godišnjoj razini predstavlja uštedu od 16,5 milijuna kuna.

Uvodi se i mogućnost da ukoliko vijećnici mjesnih odbora i gradskih četvrti ne dođu ni na jednu sjednicu u mjesec dana, neće dobiti nikakvu naknadu za taj mjesec.

Tomašević je najavio da bi se nove prijave na mjeru roditelj odgajatelj trebale zaustaviti 5. rujna, nakon čega će se napraviti evaluacija demografskih, socijalnih i obrazovnih učinaka te mjere.

“Budući da je ta naša namjera jasno prikazana u našem programu, mislim da nitko ne može biti iznenađen takvom odlukom”, kazao je naglasivši da se time neće dirati u stečena prava postojećih roditelja odgajatelja.

Tomašević je izvijestio i da su do kraja prošlog tjedna pristigle 73 prijave na natječaj za članove uprave Zagrebačkog holdinga, a da će odabir novih članova ovisiti o njihovoj dostupnosti za intervjue.

Istaknuo je i da nova Gradska uprava nije zadovoljna planovima ušteda koje su im gradski uredi podnijeli.

“Dali smo uputu još prije mjesec dana svim gradskim uredima da predlože svoje uštede. Nismo bili zadovoljni tim prijedlozima, tako da smo išli u novi krug razgovora i analize tih proračunskih stavki. Pomičemo se, međutim, više informacija oko toga imat ćemo sljedeći tjedan”, kazao je.

Dodao je da je to dio pripreme za rebalans proračuna koji bi se trebao izglasati u rujnu.

Tomašević nije želio komentirati napise tjednika Nacional o umješanosti direktorice Turističke zajednice Grada Zagreba Martine Bienenfeld u aferu Advent, istaknušvi da nije stigao pročitati članak. S Bienenfeld još nije obavio službeni sastanak, dodao je.

Komentirao je i odvezivanje dva broda na Savi proteklog tjedna kazavši da dva “odmetnuta” broda u tjedan dana sigurno nisu slučajnost.

“Kako god bilo, ne može to biti slučajno. Situacija da imamo dva takva broda u nekoliko dana dana, pokazuje da se radi ili o nemaru ili o namjeri”, kazao je.

Istaknuo je da je zahvaljujući koordiniranoj akciji službi izbjegnuta veća šteta, ali je i apelirao na državne službe da osiguraju uklanjanje tih brodova.

Korlaet: Rokovi za obnovu škola bit će probijeni

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet izvijestio je da se trenutno u Zagrebu obnavlja pet zgrada osnovnih škola i sedam zgrada srednjih škola, kao i učenički dom u Gajevoj.

Istaknuo je da će rok postavljen od prethodne gradska uprave, do rujna ove godine, biti probijen ocijenivši da je rok bio nerealan. Za većinu škola, rok se probija do prosinca 2021. odnosno za četiri škole rok će biti do rujna sljedeće godine.

“Većina škola je na listi zaštićenih kulturnih dobara, pa je njihova obnova zahtjevna u projektnom i izvedbenom smislu”, pojasnio je Korlaet dodavši da su radovi u punom jeku, a da će se gradska uprava potruditi ispoštovati nove rokove.

Korlaet je istaknuo da od danas u Zagrebu kreću mobilni timovi Grada Zagreba u obilazak gradskih četvrti, a uz prethodni dogovor s građanima.

“Građanima je rečeno koju dokumentaciju treba pripremiti, a mi smo pripremili sve potrebne obrasce, objedinjeni su”, istaknuo je.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec osvrnula se na odluke koje je prošlog tjedna donijela zagrebačka Gradska skupština, istaknuvši da će se kreditom od 400 milijuna kuna premostiti jaz u gradskom proračunu.

Kazala je i da će preustroj Gradske uprave, koji je podržala Skupština, biti dugotrajan proces, ali da je donošenje te odluke važan korak. Dodala je da je odluka kojom je smanjena plaća pročelnicima i rukovodećih kadrova generira ušteda u proračunu od 7 milijuna kuna godišnje.

Izvijestila je i da su usvojeni stečajni plan TŽV Gredelj i Riz odašiljači, čime je Gradu Zagrebu osigurano podmirenje dijela potraživanja, ali i nastavak poslovanja tih tvrtki.

Tagovi: Tomislav Tomašević, Martina Bienenfeld, Danijela Dolenec, Luka Korlaet, Možemo!
PROČITAJ I OVO
Vukušić: Teza o psihofarmacima štetna, teško da mogu biti razlog ovakvog čina
RIJEČ STRUČNJAKA
Vukušić: Teza o psihofarmacima štetna, teško da mogu biti razlog ovakvog čina
ZAGREB - Psihijatar Herman Vukušić u Dnevniku N1 govorio je o tragičnom događaju na zagrebačkim Mlinovima.
Preminuo novinar Miloš Vasić, osnivač tjednika Vreme
IN MEMORIAM
Preminuo novinar Miloš Vasić, osnivač tjednika Vreme
BEOGRAD - Jedan od osnivača beogradskog tjednika "Vreme", novinar, kolumnist i analitičar Miloš Vasić, preminuo je u subotu u Beogradu poslije duge i teške bolesti, priopćila je redakcija tog tjednika.
Uspješno se samopopisalo više od 1.157.000 građana
POPIS
Uspješno se samopopisalo više od 1.157.000 građana
ZAGREB - U prvoj fazi provedbe popisa stanovništva u Hrvatskoj do subote, 25 rujna u 15 sati uspješno se samopopisalo više od 1.157.000 građana, izvijestio je Državni zavod za statistiku (DZS).
PUZ: Policija dosad nije intervenirala u obitelji u kojoj je ubijeno troje djece
KRVOPROLIĆE
PUZ: Policija dosad nije intervenirala u obitelji u kojoj je ubijeno troje djece
ZAGREB - Zagrebačka policija nije imala saznanja niti je ikad prije pružena intervencija u obitelji u zagrebačkom naselju Mlinovi, gdje je noćas ubijeno troje malodobne djece, za što je osumnjičen njihov 56-godišnji otac, austrijski državljanin, izjavili su iz Policijske uprave zagrebačke.
Merkel pozvala Nijemce da glasaju za Lascheta u ime budućnosti zemlje
POZIV
Merkel pozvala Nijemce da glasaju za Lascheta u ime budućnosti zemlje
BERLIN - Angela Merkel u subotu je na svojem posljednjem skupu, dan uoči održavanja parlamentarnih izbora koji će donijeti novog kancelara nakon njezinih 16 godina na toj funkciji, pozvala građane Njemačke da "u ime budućnosti" glasaju za konzervativca Armina Lascheta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE