GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević: Ukrasti milijardu kuna od preprodaje plina jednako ratnom profiterstvu

Tomašević: Ukrasti milijardu kuna od preprodaje plina jednako ratnom profiterstvu
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2022 / 14:48
Autor: SEEbiz / H
IVANJA REKA - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u utorak da je, u energetskoj krizi kada cijene plina idu gore, ukrasti milijardu kuna od preprodaje našeg plina jednako ratnom profiterstvu poručivši da trebaju biti kažnjeni svi koji su imali bilo kakve veze s tim.

"Moraju biti kažnjeni ne samo počinitelji, nego i bilo tko tko je imao bilo kakve veze s time tako da to više nikada nikome ne padne na pamet", rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

Upitao se kako je to moguće i što je radio regulator. Smatra i da se treba promijeniti i sustav tržišta plina.

Tomašević je kazao i da će se o tome koordinirati cijela oporba. Upozorio je i da cijene električne energije na europskim burzama "lete u nebo" što više nije pitanje samo naše vlade već i EU-a.

Na pitanje kako se mnogi građani koji su bili kod privatnih distributera plina a žele se vratiti u Gradsku plinaru, žale da njihovi zahtjevi nisu obrađeni i neće biti vraćeni u Gradsku plinaru Tomašević je rekao kako je s tom situacijom upoznata i Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera) barem od prosinca prošle godine.

"Tada su opskrbljivači i distributer upozoravali Heru na moguće probleme ako dođe do velike razlike između tržišne cijene plina i zakonski regulirane cijene plina. A ta razlika je sada šest puta i s nejasnim predviđanjima kako će to biti u budućnosti", rekao je.

Naveo je da Gradska plinara Zagreb - opskrba (GPZO) ima oko 300.000 kućanstava kao korisnike i za njih je na vrijeme kupljen jeftini plin, šest puta jeftinije nego što je sada tržišna cijena.

"Ako GPZO-u prijeđe 50.000 novih korisnika to GPZO ne može izdržati. Pet tisuća korisnika da, a 50.000 korisnika ne može jer GPZO po šest puta većoj cijeni mora kupiti plin a smije ga prodati samo po zakonski reguliranoj cijeni", upozorio je.

Naglasio je i da se do 1. listopada mora pronaći rješenje jer kućanstva ne smiju ostati bez plina.

Upitan za komentar kako Holding ide u novo zaduženje od 220 milijuna eura, Tomašević je rekao da je to uglavnom refinanciranje postojećih zaduženja a za to mora dati suglasnost Gradska skupština.

Podsjetivši kako je jučer završio proces savjetovanja vezan uz novu odluku o roditeljima-odgojiteljima, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je da su, kao i u prvom prijedlogu, zadržali mogućnost upisa u vrtić, što do sada korisnici te mjere nisu mogli.

"Otvaramo mogućnost upisa u vrtiće, otvaramo mogućnost zapošljavanja, ali smo napravili značajno postupniji izlazak iz mjere na način da se šest mjeseci za korisnike ne mijenja ništa i nakon toga smanjuje se naknada na visinu minimalne plaće, sredinom iduće godine na pola minimalne plaće a izlazak iz mjere je predviđen sa sedam godina", rekla je.

Navela je i da je u javnom savjetovanju došlo 25 priloga, prije svega iz udruga korisnika te se u to uključila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Dolenec je najavila i da će prije sjednice zagrebačke Gradske skupštine u rujnu predstaviti kompenzacijske mjere. Najvažnija kompenzacija je, istaknula je, ubrzana izgradnja vrtićkih kapaciteta.

Tagovi: Tomislav Tomašević, kriminal u Ini, Gradska plinara Zagreb
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE