GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević: U vrtiće smo upisali 500 djece više nego lani

Tomašević: U vrtiće smo upisali 500 djece više nego lani
ZAGREB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2021 / 11:43
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, na redovnoj konferencije za medije utorkom, govorio je o početku školske godine naglasivši da se ništa ne mijenja u odnosu na stečena prava vezano za besplatne udžbenike. Osvrnuo se i na pomoćnike u nastavi.

'Zadnjih nekoliko mjeseci uspjelismo povući novac iz EU socijalnog fonda u vrijednosti 20 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi, čime povećavamo njihov broj', rekao je Tomašević dodavši kako će se preko tog projekta financirati 439 pomoćnika, a iz proračuna još preko 400.

Osvrno se i na stanje u vrtićima kazavši da je upisano 500 djece više.

'Cijelo vrijeme povećavamo kapacitete u vrtićima. Zaprimili smo 8663 zahtjeva, bilo je oko 200 zahtjeva više nego lani. 7086 je upisano djece, upisali smo 500 djece više nego lani, neupisani su uglavnom bili premladi. Povećavamo uvjete i kapacitete, u tu svrhu ide i treći odgojitelj. Bavimo se i skučenim kapacitetima gradnjom vrtića, ne možemo riješiti to preko noći, ali radimo na tome', kazao je Tomašević.

Podsjetio je da se iodvijaju aktivnosti za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole.

'Danas je išao dopis da se vidi koliko je učenika zaniteresirano za tu izvannastavnu aktivnost. Već ove godine nam je cilj da krene nastava u školama koje su pokazale interes', kazao je Tomašević dodavši da je to bio predizbornog obećanja.

Dodao je da će se raspisatii natječaj za gradske pročelnike; za Gradski ured za upravljanje imovinom, Ured gradonačelnika i Gradski kontrolni ured.

Također, naveo je, raspisan je i natječaj za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, kao i za voditelje podružnica Zagrebačkog holdinga i tvrtke kćeri Zagrebačkog holdinga.

Istaknuo je da se tražilo 400 ljudi za školske odbore a da se na taj natječaj javilo 2300 građana što cijelu proceduru oko imenovanja malo otegnuti jer će se morati napraviti filter.

Govoreći o obnovi nakon potresa kazao je da je davno bilo vrijeme da se nađu rješenja.

'Mi smo od početka krenuli u komunikaciju s ministarstvom i Fondom i trudimo se da im pomognemo koliko možemo, no ono što su svi identificirali je da zakonski okvir nije adekvatan', naveo je gradonačelnik Zagreba.

O stanovima namijenjenima za stradale u potresu kazao je kako je to procedura koja će trajati još neko vrijeme.

'Jedan dio građana je zainteresiran, drugi važu i radije bi ostali u hostelu. Prioritet su obitelji s malom djecom. Ponudit ćemo stanove u vlasništvu grada. Riječ je o nenamještenim stanovima, to je pravilo otpočetka, no sada razmatramo da se građanima izađe u susret kroz druge načine i da im se ispravi nepravda. U hostelu Arena su već godinu dana', rekao je Tomašević.

Upitan o ukidanju mjere roditelj-odgojitelj pojasnio je kako gledaju kako da iz EU fondova financiramo gradnju novih vrtića, da budu dostupniji i da zadovoljavaju standarde.

'Ponavljam, upisali smo već sada 500 djece više, a još ćemo ih toliko upisati u ovoj pedagoškoj godini. I za to osiguravamo kapacitete. Ako me pitate za usporedbe roditelj-odgojitelj, iznos koji se plaća za to počinje se bližiti iznosu koji se plaća za šest tisuća odgajatelja', kazao je Tomašević.

Na pitanje što je s centrom za gospodarenje otpadom u Resniku, istaknuo je kako se trenutno radi na izradi studije izvodljivosti.

'Mi smo jasno rekli u kampanji da mislimo da je taj centar predimenzioniran i da ćemo vidjeti hoće li biti neka druga lokacija', kazao je Tomašević.

Govoreći o žičari Sljeme kazao je da nije u funkciji jer je za nju izdano osam od devet dozvola te da se vodi upravni spor oko toga potpada li ona pod prometnu infrastrukturu.

'Mi smatramo da je ona prometna infrastruktura, ali i dok se ne riješi taj spor radi se na mjerama kojima bi se dodatno ublažila buka. Uskoro će ići nabava za to jer vremena nemamo i žičara samo gomila gubitke', naveo je.

Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika, govorio je o obnovi škola nakon potresa.

'Naši mobilni timovi operiraju i dalje. Nakon obrađenih tisuću crvenih objekata, sad su na redu narančasti', kazao je Korlaet, dodavši kako je krenula i obnova škola stradalih u potresu.

Podsjetio je kako je na prošloj sjednici Skupštine jednoglasno usvojena odluka o privremenom zbrinjavanju potresom pogođenih građana u gradske stanove iz hostela Arena i kontejnera.

Tagovi: Tomislav Tomašević, vrtići, Grad Zagreb, Zagrebački holding
PROČITAJ I OVO
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE