GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević traži povrat 277 milijuna kuna od predstavnika bivše gradske vlasti i vlasnika tvrtki

Tomašević traži povrat 277 milijuna kuna od predstavnika bivše gradske vlasti i vlasnika tvrtki
POVRAT NOVCA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2021 / 08:06
Autor: SEEbiz/Jutarnji list

ZAGREB - Od donedavno najbližih suradnika preminulog gradonačelnika Milana Bandića u zagrebačkoj gradskoj upravi, kao i od vlasnika tvrtki koje su se okoristile u nezakonitim poslovima s Gradom Zagrebom, nova zagrebačka vlast na čelu s Tomislavom Tomaševićem traži da u gradsku blagajnu vrate nešto više od 227 milijuna kuna opljačkanog novca, preciznije 227,262,768 milijuna kuna.

Tomaševićeva gradska uprava traži povrat novca koji je izvučen u aferama javnosti poznatima kao Agram, nadstrešnice, Krašograd, suhi led i pročistač.

Iz ureda zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića potvrđeno nam je da je nova gradska uprava uime Grada Zagreba podnijela imovinsko-pravne zahtjeve u svim postupcima u kojima je, prema USKOK-ovim optužnicama Grad financijski oštećen. Pri podnošenju zahtjeva za povrat opljačkanog držali su se, tvrde, onih USKOK-ovih optužnica koje je sud dosad potvrdio i iznosa za koje USKOK u tim optužnicama tereti optužene suradnike pokojnog gradonačelnika Bandića, vlasnike tvrtki koje su se nezakonitim poslovima okoristile, ali i pojedine sudske vještake i odvjetnike koji su sudjelovali u sklapanju kriminalnih poslova.

"Naša je odgovornost da opljačkani gradski novac tražimo natrag u gradsku blagajnu jer to je novac naših građana", potvrdili su nam iz ureda zagrebačkoga gradonačelnika.

Iako su sve optužnice na kojima aktualna gradska vlast temelji svoja imovinsko-pravna potraživanja potvrđene još za Bandićeva života, bivša gradska uprava propustila je podnijeti zahtjeve za povrat opljačkanog novca. Teško je, naime, bilo očekivati da će Bandić i njegovi najbliži suradnici iz zagrebačke gradske uprave protiv sebe samih podnositi zahtjeve za povrat opljačkanog novca.
Mnogi od njih i danas su zaposlenici gradske uprave iako više nisu na funkcijama na kojima su bili u Bandićevo doba. Također valja pojasniti da će iznose koje Tomaševićeva gradska uprava potražuje u ovim imovinsko-pravnim zahtjevima biti moguće naplatiti samo kada i ako djela za koja ih USKOK tereti budu potvrđena pravomoćnim sudskim presudama.

Imovinsko-pravnim zahtjevom u aferi Agram Tomaševićeva zagrebačka gradska uprava traži povrat 20,314.453 kune, od čega 20,296.488 kuna od prvookrivljene bivše zamjenice pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, desetookrivljene bivše načelnice Odjela za pravne poslove u istom uredu Koraljke Rožanković Uremović te direktora tvrtke Bramgrad projekt Branka Mihaljevića. Posebnim imovinsko-pravnim zahtjevom vezanim uz aferu Agram Tomaševićeva gradska uprava traži od bivšeg pročelnika Bandićeva ureda, Mire Lace, i glavnog tajnika zagrebačkog sportskog saveza Zdenka Antunovića da u gradsku blagajnu vrate 17.965 kuna, za koliko su je, prema optužnici USKOK-a, oštetili.

Na pitanje zbog čega među imovinsko-pravnim zahtjevima koje su podnijeli nema i onoga protiv vlasnika C.I.O.S.-a Petra Pripuza, koji je također optužen u aferi Agram, iz Tomaševićeva ureda odgovaraju da je sud potvrdio samo dio USKOK-ove optužnice u kojoj se Pripuza tereti za nematerijalnu štetu nanesenu Gradu, pa zasad nisu imali osnove za podnošenje odštetnog zahtjeva protiv njega.

U aferi nadstrešnice, aktualna zagrebačka vlast od bivšeg pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i građenje Davora Jelavića, bivše pomoćnice za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesne Lubin te direktora tvrtke Gamont Petra Gavrilovića i nadzornog inženjera Mladena Siketića u dva imovinsko-pravna zahtjeva traži povrat ukupno 11,245.328 kuna. USKOK navedene u potvrđenoj optužnici tereti da su za taj iznos oštetili Grad prilikom gradnje šezdesetak autobusnih i tramvajskih nadstrešnica za zagrebački javni gradski promet, i to preplaćivanjem poslova.

Najveći povrat novca Tomaševićeva zagrebačka gradska uprava traži od optuženih u aferi Krašograd - čak 151,951.740 kuna. Za toliko je, naime, Grad oštećen prema USKOK-ovoj optužnici u mutnim poslovima zamjene zemljišta između više privatnih tvrtki (Studio X, Mala ulaganja, Karantena, Grokom nekretnine), čiju je vrijednost vještak višestruko precijenio, i Grada Zagreba, čija je vrijednost višestruko podcijenjena. Povrat tog iznosa u gradsku blagajnu Tomaševićeva uprava traži od bivše Bandićeve pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove Ninoslave Zeković, njezina zamjenika Borisa Kisjelice, ovlaštenog sudskog vještaka Mirka Kožulja, koji je procjenjivao nekretnine koje su zamijenjene, te dvojice odvjetnika u poslovima zamjene - Pere Lozice iz Beograda i Davora Galetovića iz Rijeke.

Od bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo, sadašnjeg direktora Zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar", Zvonimira Šostara, njegove bivše suradnice u gradskom Uredu za zdravstvo Mirte Lončar i trećeokrivljenog u aferi suhi led, direktora tvrtke Ekotours Davora Ljubića zagrebačka gradska uprava traži povrat 38,949.421 kune. Prema optužnici USKOK-a koju je sud potvrdio 2018., Šostara i navedene se tereti da su za toliki iznos oštetili Grad Zagreb. Šostar je, prema USKOK-u, od 2006. do kolovoza 2013. Ljubićevoj tvrtki platio taj iznos na ime čišćenja klima-uređaja i sustava za ventilaciju na zagrebačkim sportskim objektima metodom suhog leda iako je dobro znao da Ljubićeva tvrtka taj posao nije obavljala i da su izdani računi fiktivni.

Iz afere pročistač Tomaševićeva uprava traži povrat od 4,801.826 kuna, i to od Hannesa Schweitzera, zaposlenika Zagrebačkih otpadnih voda i vlasnika privatne tvrtke Turopoljac, za preplaćivanje poslova na sustavu pročišćavanja zagrebačkih otpadnih voda.

Tagovi: Tomislav Tomašević, povrat novca, afere, Agram, nadstrešnice, Krašograd, suhi led, pročistač, Milan Bandić
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE