GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević: Otvarat ćemo vreće smeća i tražiti tko je krivo bacio

Tomašević: Otvarat ćemo vreće smeća i tražiti tko je krivo bacio
BIZARNE IDEJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2022 / 16:54
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u emsiji Nedjeljom u 2 da 1. listopada u Zagrebu počinje novi sustav naplate odvoza otpada po kojem će, uz fiksnu cijenu na mjesečnim računima od 45 kuna za fizičke osobe i 90 kuna za pravne, građani koji odvajaju otpad plaćati manje račune.

Tomašević je na konferenciji za novinare objasnio da se fiksnom iznosu dodaje cijena utrošenih vrećica za miješani komunalni otpad, pa će se tako doći do mjesečnog utroška za odvoz otpada.

Miješani komunalni otpad smjet će se odlagati samo u standardiziranim ZG vrećicama, pa će oni koji više odvajaju kupovati manje vrećica.

ZG vrećice bit će dostupne u Zagrebačkom holdingu i na 500 prodajnih mjesta, a prodavat će se u pakovanjima od 10 vrećica od sredine rujna. Cijena jedne vrećice od 10 litara je dvije kune, od 20 litara četiri kune, a od 40 litara osam kuna.

"Nakon 1. listopada prvi puta u povijesti u Zagrebu će se plaćati odvoz komunalnog otpada tako da više plaćaju ljudi koji ne odvajaju, a manje oni koji odvajaju otpad. To je pravedan model", istaknuo je Tomašević.

Kaže da je taj sustav usklađen s novim Zakonom o gospodarenju otpadom, s kojim se moraju uskladiti sve jedinice lokalne samouprave, a predviđa naplatu odvoza otpada kroz fiksnu i varijabilnu stavku.

No glavno pitanje koje se postavlja je tko će, kad i kako kažnjavati. Naime, ako u zgradi od desetak katova netko ne baca smeće propisno, takvu je osobu teško identificirati. U takvim slučajevima predviđeno je da se, zbog jednog ili više neodgovornih pojedinaca, kazni cijela zgrada.

Za građane koji će kršiti nova pravila, odnosno one koji miješani komunalni otpad neće odlagati u ZG vrećice i koji će kontaminirati odvojene sirovine, predviđene su kazne, koje će provoditi Čistoća i komunalni redari. Kazne iznose 500 kuna po članu kućanstva, a 1000 kuna u višestambenim zgradama.

Šef Čistoće Davor Vić prije nekoliko je dana, gostujući u RTL Direktu, govorio o kažnjavanju i kaznama.

"Ako govorimo o individualnim kućama, stvar je jednostavna. Ako je višestambeni objekt i spremnik u kojem je više korisnika, onda ćemo ići k tomu da korisnike upozorimo u jednom kraćem periodu uhodavanja. Nakon što korisnike upozorimo više puta, ići ćemo u utvrđivanje tko je to napravio", kazao je.

"Ako uđemo u zgradu koja ni nakon nekog vremena nije implementirala tu naviku i vidimo da nema niti jedne plave vrećice, onda ćemo kazniti cijelu zgradu. Ako vidimo da samo dio ne koristi vrećice, recimo pet do 10 posto, postoje brojni mehanizmi kojima možemo otkriti o kome se radi", dodao je.

Kazao je kako ipak ne očekuju da susjed cinka susjeda, no da će do toga vjerojatno doći.

"Ovaj sustav i počiva na tome da građani žele red", rekao je.

O kažnjavanju je danas govorio i Tomislav Tomašević, gostujući u emisiji Nedjeljom u 2. On je rekao da će se, ako se ne bude drugačije moglo ustanoviti tko nepropisno baca smeće, vrećice otvarati te će se pregledavati otpad ne bi li se pronašao nekakav trag poput računa koji će identificirati vlasnika vrećice.

"Spremnici moraju biti pod kontrolom stanara. To je najvažnije. Ako netko baci meso u kantu za papir, onda taj papir ne vrijedi ništa. Kazne su predviđene zakonom, u svim gradovima. Znači, ako se ne otkrije tko je krivac, onda svi moraju sudjelovati u plaćanju kaznu sukladno udjelima.

Mi ćemo stavljati obavijesti na kante, nećemo odmah ići na kažnjavanje, ali imat ćemo i kamere i komunalne redare, a u najgorem slučaju ćemo otvoriti vrećice pa možda nađemo račune. Našim ljudima je to smiješno, ali tako se radi vani. I njima to više nije smiješno", rekao je Tomašević.

Tagovi: Tomislav Tomašević, smeće, Zagrebački holding
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE