GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević: Odluka da ne idemo s SDP-om racionalna

Tomašević: Odluka da ne idemo s SDP-om racionalna
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2020 / 12:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević rekao je u četvrtak kako je odluka da na izbore ne idu u velikoj oporbenoj koaliciji koja uključuje SDP racionalna, te je to najbolji način da se Milana Bandića makne s vlasti.

"Naša odluka da na izbore ne idemo u velikoj koaliciji nego u više blokova prije svega je racionalna, jer se pokazalo da je to najbolji način da se Bandića makne s vlasti", ustvrdio je saborski zastupnik Tomašević na konferenciji za novinare u ime platformi Zagreb je NAŠ! i Možemo!.

Istaknuo je da na predstojećim lokalnim izborima u Zagrebu imaju tri ključna cilja: maknuti Milana Bandića s pozicije gradonačelnika, spriječiti Bandića i HDZ da formiraju većinu u Gradskoj skupštini i napokon promijeniti način upravljanja Zagrebom, da bude pravedan, transparentan i održiv.

Istaknuo je da je posljednjih dana SDP javno komunicirao da bi oni i ostale oporbene stranke podržali njega (Tomaševića) za gradonačelničku kandidaturu ako pristane na predizbornu koaliciju tj. na zajedničku listu za Skupštinu i vijeća gradskih četvrti. Zajednička anketa pokazala je, kaže, da nikakvog sinergijskog učinka zajedničke liste nema.

"Dapače, pokazala je gubitak. U konzultaciji s članovima i partnerskim strankama zaključili smo da je za kampanju uklanjanja Bandića s vlasti i formiranje većine u Gradskoj skupštini najbolje da ne idemo u veliku predizbornu oporbenu koaliciju koja uključuje SDP", rekao je Tomašević.

Na izborima ključno izvući nove birače

Na izborima će, ističe, biti ključno na birališta dovesti sve glasače koje mogu, a u širokoj predizbornoj koaliciji dio njihovih birača ostao bi doma.

U prilog odluci koju su donijeli Tomašević navodi rezultate zajedničke ankete prema kojoj svaki peti birač platformi Možemo! i Zagreb je NAŠ! ne bi glasao za široku koaliciju. "Dosadašnje iskustvo je pokazalo da mi na birališta uspijevamo izvući veliki broj apstinenata i mladih ljudi, dakle one za koje se misli da su nezainteresirani ili da su digli ruke od politike", dodao je.

Smatra i da je izlazak u dva ili tri bloka više fer prema biračima jer tako mogu izraziti preferencu za oporbene stranke, bez da ona bude zamaskirana predizbornim koalicijskim pregovorima. To će, dodao je, kasnije omogućiti i jasniju definiciju odnosa snaga u Gradskoj skupštini.

Platforme Možemo! i Zagreb je NAŠ! spremne su za, i pozivaju na suradnju cijelu oporbu od centra prema ljevici, i prije i poslije izbora.

"Što se tiče predizborne suradnje, držat ćemo se dogovora da se podrži kandidata koji uđe u drugi krug protiv Bandića i HDZ-a, a to očekujemo i od drugih", rekao je Tomašević.

Pozvao je cijelu oporbu i na zajedničku mobilizacijsku kampanju kako bi što više ljudi izašlo na izbore te da zajedno organiziraju nadgledanje izbora na svim biračkim mjestima u Zagrebu kako bi se spriječile potencijalne izborne prevare.

Čuo sam se s Grbinom

Na novinarski upit Tomašević je rekao da se čuo telefonski sa šefom SDP-a Peđom Grbinom nakon što su pregovori propali. "Nazvao sam Grbina i direktno mu priopćio odluku. Nije se naljutio, ali ne bih prepričavao što je netko drugi rekao", rekao je.

Ne smatra da će to biti prepreka postizbornoj suradnji. "Svima nama kojima je Zagreb na prvom mjestu, nema alternativne poslijeizbornoj suradnji", rekao je.

Tomašević je odbacio novinarsku opasku da su se posvadili s SDP-om, istaknuvši da su imali razgovore koji bi oblik suradnje bio prihvatljiv za slijedeće izbore.

"Ne vidim potrebu za svađom ili problem", dodao je.

Rekao je i da im nije glavni problem što će im birači zamjeriti koaliciju s SDP-om već im je problem, odnosno cilj izvući što više birača na biralište a za to procjenjuju da u jednom bloku neće biti moguće.

Ne vjeruje da bi im birači zamjerili postizbornu koaliciju s SDP-om.

"Ne vidim nikakvu opciju osim postizborne suradnje. Ovo je više fer prema biračima, da glasuju za svoje kandidate, a onda u postizbornoj suradnji nema alternative, prema tome smo otvoreni. Možemo biti konkurenti u kampanji, a da nismo neprijatelji", rekao je.

Odbacio je i novinarsku tvrdnju da očekuju pomoć od infrastrukture SDP-a.

Tagovi: Tomislav Tomašević, Možemo!, Peđa Grbin, Zagreb je naš!, Restart koalicija, Milan Bandić, Domovinski pokret
PROČITAJ I OVO
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE