GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević o Čistoći: Predstavlja li sindikat radnike ili ne?

Tomašević o Čistoći: Predstavlja li sindikat radnike ili ne?
KAOS OKO ČISTOĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2023 / 23:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je štrajk radnika Čistoće. Tomašević smatra kako je dobro da su predstavnici radnika konačno bili na razgovoru, s obzirom na to da nije moguće pregovarati s dvije tisuće radnika, osobito ako se njihovi zahtjevi konstantno mijenjaju.

Rekao je da će se 5 od 11 zahtjeva odmah prihvatiti, čim se krene s odvozom, a ostalima će se još pregovarati. Osvrnuo se na upozorenje sindikalista Kleinberger je rekao kako “gori” u većini podružnica Holdinga te da je moguć generalni štrajk.

“U tome jest problem. Ovo je nezakoniti štrajk, u tome se slažu svi stručnjaci i sindikati. Ono što je nama problematično jest do da smo za razliku od prošle vlasti poštivali kolektivni ugovor u cijelosti, niti jedan dan plaća nije zakasnila, ni bilo koja druga naknada za skoro 8000 radnika Holdinga. To je jako bitno istaknuti. Prošla vlast nije poštivali kolektivni ugovor, a nije bilo štrajka. Zašto? To morate pitati radnike i sindikate”, rekao je Tomašević za HRT.

Ponovio je kako je jednostranom odlukom Uprave za 13 posto povećana plaća radnicima koji imaju najniže plaće.

“Sindikati su tražili linearno povećanje plaća svima u jednakom postotku. Ovo je sad ključna situacija, ne radi se samo o Čistoći. Ako možete imati nezakoniti štrajk, ja ne znam da se ikada to u Hrvatskoj dogodilo – nenajavljeni štrajk koji ide unedogled unatoč tome što se poštuje kolektivni ugovor i što su jednostrano povećane plaće”, dodao je.

Pozvao je građane da budu strpljivi i naglasio da vjeruje da će se stvar brzo riješiti. Tvrdi da se ovdje ne radi o dječjoj igri te da svi trebaju biti razumni. “Mi ćemo sve brojke staviti na stol. Razgovarat ćemo koji su troškovi rada. Holding u srpnju mora platiti stare dugove za obveznicu koju je bivši gradonačelnik potrošio od 2.3 milijarde kuna koje odjednom stižu na naplatu”, poručio je.

“Mi ne možemo vratiti taj dug bez izdavanja obveznica u istom tom iznosu, znači samo odgodom plaćanja tog duga, ako se troškovi Holdinga ne stave pod kontrolu. Ovi zahtjevi na razini Čistoće su nešto manje od 80 milijuna kuna, kada bi se preslikali na cijeli Holding onda su na 140 milijuna kuna više godišnje nego smo planirali”, kazao je Tomašević, koji tvrdi da taj novac nemaju.

Uvjeren kako bi se ispunjenjem zahtjeva ugrozila opstojnost Holdinga koji je bio na rubu bankrota kad je preuzeo vlast. “Ako Holding ide u stečaj, onda Grad više ne upravlja Holdingom kao vlasnik, nego stečajni upravitelj. To nije prijetnja. Ja sam bio taj koji se s radnicima borio protiv privatizacije 2013. kada je bivši gradonačelnik to htio napraviti. Vjerujem da ni radnici to ne žele jer znaju, ako dođe do privatizacije, da će se pogoršati uvjeti rada”, istaknuo je gradonačelnik.

Tvrdi da je prethodna vlast upošljavala agencijske radnike koji nisu imali nikakva prava. “Mi smo im dali ugovore o radu jer zaslužuju. Mi smo uprava koja želi unaprjeđivati radnička prava i to cijelo vrijeme radimo, zato mislim da nema razloga za štrajk”, dodao je.

Tomašević priznaje da iz sadašnje perspektive jasno da su sankcije protiv radnika bile preteške. “S druge strane imate građane koji su frustrirani jer odvajaju i onda vide radnike koji stavljaju otpad u jedan kamion. Naravno da to potkopava sistem. I ostali radnici Čistoće su rekli da su ta trojica radnika pogriješili, ali da je sankcija bila preteška”, ponovio je.

“Mogu razumjeti da su se ostali solidarizirali s tim radnicima. Ne možemo imati situaciju da je jedan dan jedan zahtjev, drugi 11 zahtjeva, je li treći dan 22 zahtjeva? Sindikat kaže da ne organizira štrajk, a onda pregovara s nama. Poanta je predstavlja li sindikat te radnike ili ne?”, zaključio je zagrebački gradonačelnik.

Tagovi: Čistoća Zagreb, Tomislav Tomašević
PROČITAJ I OVO
Preko 640 poginulih u potresu u Turskoj i Siriji
ŽRTVE
Preko 640 poginulih u potresu u Turskoj i Siriji
ANKARA - Potres magnitude 7.8 pogodio je rano jutros južnu Tursku i osjetio se u velikom dijelu zemlje kao i u nekoliko zemalja u regiji, uključujući susjednu Siriju, pokazuju prvi podaci.
U Makarskoj 40 posto više birača nego punoljetnih
BIZARNO
U Makarskoj 40 posto više birača nego punoljetnih
MAKARSKA - U svim županijama u Hrvatskoj broj birača veći je od broja punoljetnih stanovnika – na nivou države razlika iznosi gotovo 14 posto.
Stotine mrtvih u katastrofalnom potresu u Turskoj
POTRES
Stotine mrtvih u katastrofalnom potresu u Turskoj
ANKARA - Stotine je ljudi poginulo u katastrofalnom potresu magnitude 7.8 koji je rano jutros pogodio južnu Tursku i osjetio se u velikom dijelu zemlje kao i u nekoliko zemalja u regiji, uključujući susjednu Siriju, pokazuju prvi podaci.
Smijenjen ukrajinski ministar obrane
SMJENA
Smijenjen ukrajinski ministar obrane
KIJEV - Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, izložen pritisku zbog korupcijskog skandala u svojem ministarstvu, bit će prebačen na drugu dužnost u vladi, rekao je u nedjelju predsjednik kluba zastupnika stranke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.
Scholz: Putin nije nikada prijetio meni ili Njemačkoj
PORUKE
Scholz: Putin nije nikada prijetio meni ili Njemačkoj
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin nikada nije prijetio njemu ili Njemačkoj, nakon tvrdnji Borisa Johnsona da je Putin prijetio bivšem premijeru Velike Britanije raketnim udarom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE