GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević o Čistoći: Predstavlja li sindikat radnike ili ne?

Tomašević o Čistoći: Predstavlja li sindikat radnike ili ne?
KAOS OKO ČISTOĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2023 / 23:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je štrajk radnika Čistoće. Tomašević smatra kako je dobro da su predstavnici radnika konačno bili na razgovoru, s obzirom na to da nije moguće pregovarati s dvije tisuće radnika, osobito ako se njihovi zahtjevi konstantno mijenjaju.

Rekao je da će se 5 od 11 zahtjeva odmah prihvatiti, čim se krene s odvozom, a ostalima će se još pregovarati. Osvrnuo se na upozorenje sindikalista Kleinberger je rekao kako “gori” u većini podružnica Holdinga te da je moguć generalni štrajk.

“U tome jest problem. Ovo je nezakoniti štrajk, u tome se slažu svi stručnjaci i sindikati. Ono što je nama problematično jest do da smo za razliku od prošle vlasti poštivali kolektivni ugovor u cijelosti, niti jedan dan plaća nije zakasnila, ni bilo koja druga naknada za skoro 8000 radnika Holdinga. To je jako bitno istaknuti. Prošla vlast nije poštivali kolektivni ugovor, a nije bilo štrajka. Zašto? To morate pitati radnike i sindikate”, rekao je Tomašević za HRT.

Ponovio je kako je jednostranom odlukom Uprave za 13 posto povećana plaća radnicima koji imaju najniže plaće.

“Sindikati su tražili linearno povećanje plaća svima u jednakom postotku. Ovo je sad ključna situacija, ne radi se samo o Čistoći. Ako možete imati nezakoniti štrajk, ja ne znam da se ikada to u Hrvatskoj dogodilo – nenajavljeni štrajk koji ide unedogled unatoč tome što se poštuje kolektivni ugovor i što su jednostrano povećane plaće”, dodao je.

Pozvao je građane da budu strpljivi i naglasio da vjeruje da će se stvar brzo riješiti. Tvrdi da se ovdje ne radi o dječjoj igri te da svi trebaju biti razumni. “Mi ćemo sve brojke staviti na stol. Razgovarat ćemo koji su troškovi rada. Holding u srpnju mora platiti stare dugove za obveznicu koju je bivši gradonačelnik potrošio od 2.3 milijarde kuna koje odjednom stižu na naplatu”, poručio je.

“Mi ne možemo vratiti taj dug bez izdavanja obveznica u istom tom iznosu, znači samo odgodom plaćanja tog duga, ako se troškovi Holdinga ne stave pod kontrolu. Ovi zahtjevi na razini Čistoće su nešto manje od 80 milijuna kuna, kada bi se preslikali na cijeli Holding onda su na 140 milijuna kuna više godišnje nego smo planirali”, kazao je Tomašević, koji tvrdi da taj novac nemaju.

Uvjeren kako bi se ispunjenjem zahtjeva ugrozila opstojnost Holdinga koji je bio na rubu bankrota kad je preuzeo vlast. “Ako Holding ide u stečaj, onda Grad više ne upravlja Holdingom kao vlasnik, nego stečajni upravitelj. To nije prijetnja. Ja sam bio taj koji se s radnicima borio protiv privatizacije 2013. kada je bivši gradonačelnik to htio napraviti. Vjerujem da ni radnici to ne žele jer znaju, ako dođe do privatizacije, da će se pogoršati uvjeti rada”, istaknuo je gradonačelnik.

Tvrdi da je prethodna vlast upošljavala agencijske radnike koji nisu imali nikakva prava. “Mi smo im dali ugovore o radu jer zaslužuju. Mi smo uprava koja želi unaprjeđivati radnička prava i to cijelo vrijeme radimo, zato mislim da nema razloga za štrajk”, dodao je.

Tomašević priznaje da iz sadašnje perspektive jasno da su sankcije protiv radnika bile preteške. “S druge strane imate građane koji su frustrirani jer odvajaju i onda vide radnike koji stavljaju otpad u jedan kamion. Naravno da to potkopava sistem. I ostali radnici Čistoće su rekli da su ta trojica radnika pogriješili, ali da je sankcija bila preteška”, ponovio je.

“Mogu razumjeti da su se ostali solidarizirali s tim radnicima. Ne možemo imati situaciju da je jedan dan jedan zahtjev, drugi 11 zahtjeva, je li treći dan 22 zahtjeva? Sindikat kaže da ne organizira štrajk, a onda pregovara s nama. Poanta je predstavlja li sindikat te radnike ili ne?”, zaključio je zagrebački gradonačelnik.

Tagovi: Čistoća Zagreb, Tomislav Tomašević
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE