GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević: Krenut ćemo u hitnu sanaciju vodovodne mreže u Zagrebu

Tomašević: Krenut ćemo u hitnu sanaciju vodovodne mreže u Zagrebu
VODOVOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 12:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Gradonačelnički kandidat zeleno-lijeve koalicije Tomislav Tomašević istaknuo je u petak da je hitna sanacija vodoopskrbe i odvodnje, iz koje iscuri 50 posto vode, jedan od prioriteta njihova Zelenog plana za oporavak Zagreba.

“Zagreb ima sramotnu statistiku da čak 50 posto vode iscuri iz vodovodne mreže, to je 60 milijuna kubika vode, a od 2023. godine zbog EU-ovih direktiva koje su usvojene, mi nećemo moći tu situaciju imati besplatno”, kazao je Tomašević.

Na konferenciji za novinare održanoj na Cmroku, Tomašević je zajedno s predsjednicom saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandrom Benčić govorio o prioritetima Zelenog plana za obnovu Zagreba.

Istaknuo je da bi prema direktivi Europske unije, bez hitne sanacije, gubitak vode iz mreže Zagreb mogao koštati stotinjak milijuna kuna godišnje, što si grad ne može dozvoliti.

“Neki su projekti već pripremljeni, tako da ćemo ih nastojati ubrzati, i što je ključno, koristiti sredstva iz fondova EU-a”, poručio je.

Tomašević je istaknuo da se Zagreb treba adaptirati na klimatske promjene povećanjem zelenih površina s 12 četvornih metara po stanovniku na barem 18 četvornih metara, što je prosjek gradova u EU-u, te boljim upravljanjem otpadom i energetskom obnovom zgrada.

Do kraja mandata zatvaranje Jakuševca

Benčić je naglasila da se do kraja mandata cilja na zatvaranje Jakuševca, za što treba uvesti odvajanje otpada na kućnom pragu i naplatu prema količini odvojenog otpada.

“To ćemo odmah uvesti, i to razdvajanjem i recikliranjem otpada do zatvaranja Jakuševca, što će ujedno biti edukativna kampanja za građane”, najavila je Benčić.

Ističe da bi se time i ulaganjima u sortirnice i centre za reciklažu količina komunalnog otpada maksimalno smanjila. “Želimo imati model gdje ćemo od ostatka raditi inertnu masu, pokrivati Jakuševec i sanirati to područje do kraja”, poručila je.

Jedan je od ciljeva Zelenog plana spojiti postpotresnu obnovu s energetskom obnovom zgrada, za što je predviđen znatan dio sredstava u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti.

"Nama je cilj spojiti nacionalna, gradska i sredstva iz Fonda sa solidarnosti s tim sredstvima”, kazala je Benčić.

Po procjeni stručnjaka, dodala je, boljim upravljanjem postojećim energetskim sustavom i smanjenjem jalove energije moglo bi se uštedjeti oko 100 milijuna kuna godišnje.

Tagovi: Tomislav Tomašević, Jakuševec, zagrebački vodovod, Možemo!, Sandra Benčić
PROČITAJ I OVO
Berlin: Stroži klimatski ciljevi odbačeni na referendumu
REFERENDUM
Berlin: Stroži klimatski ciljevi odbačeni na referendumu
BERLIN - Građani Berlina na referendumu su odbacili strože klimatske ciljeve. Točnije, referendum nije uspio, izjavila je gradonačelnica Franziska Giffey.
Sedam Afganistanaca ilegalno čamcem prešlo Savu, uhvaćeni pri ulasku u Hrvatsku
MIGRANTI
Sedam Afganistanaca ilegalno čamcem prešlo Savu, uhvaćeni pri ulasku u Hrvatsku

SLAVONSKI BROD - Sedam osoba uhvaćeno je pri ilegalnom ulasku u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine u subotu oko 21,30 sati nedaleko mjesta Vrbje u Brodsko-posavskoj županiji.

U ruskom gradu eksplodirao isti dron kakav je pao u Zagrebu
EKSPLOZIJA
U ruskom gradu eksplodirao isti dron kakav je pao u Zagrebu
MOSKVA - Ruski mediji objavili su da je došlo do eksplozije u gradu Kirejevsku u ruskoj regiji Tula te da su dvije osobe zadobile rane od gelera.
Putin: Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez
PORUKE
Putin: Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez
MOSKVA . Rusija i Kina ne osnivaju vojni savez niti kriju išta vezano uz njihovu vojnu suradnju, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za državnu televiziju u nedjelju, javljaju agencije.
Ministarstvo pravosuđa će za web stranicu za prijavu korupcije potrošiti nevjerojatnih 640.000 eura
ENORMNO
Ministarstvo pravosuđa će za web stranicu za prijavu korupcije potrošiti nevjerojatnih 640.000 eura
ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa i uprave planira otvoriti web stranicu pod nazivom “Građani, prijavite korupciju”. Koštala bi ih, po trenutnim procjenama, 640.000 eura kako piše Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE