GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević, Korlaet i Vić prijavljeni zbog vrećica, traži se ocjena zakonitosti odluke

Tomašević, Korlaet i Vić prijavljeni zbog vrećica, traži se ocjena zakonitosti odluke
SPORNE VREĆICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2022 / 10:10
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Odluka o novom modelu prikupljanja komunalnog otpada, koja na snagu trebala stupiti 1. listopada, nije u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom, smatra udruga Ekologija grada, koja je jučer Visokom upravnom sudu u Zagrebu podnijela prijedlog za pokretanje postupka o ocjeni njezine zakonitosti.

– U zakonu je jasno istaknuto da se ne može unaprijed naplaćivati usluga koja nije izvršena, a baš to se želi postići kupnjom plavih vrećica. Način naplate je nejasan, a prema novom modelu gotovo je nemoguće provesti evidenciju korisnika, odnosno tko i kako odlaže otpad, kao ni tko kupuje vrećice – objašnjava za Večernji list predsjednik udruge Josip Pavlović.

Također, dan ranije, u utorak, kaznenu je prijavu protiv gradonačelnik Tomislav Tomaševića, njegova zamjenika Luke Korlaeta te Davora Vića, voditelja podružnice Čistoća Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnio Trpimir Majcan, dugogodišnji bivši zaposlenik Čistoće i predsjednik Vijeća gradske četvrti Donja Dubrava koji smatra da su trojica čelnika zlouporabili položaj i ovlasti kod 53 milijuna kuna teške javne nabave plavih vrećica za komunalni otpad.

U vrijeme kada je radio u Čistoći na mjestu rukovoditelja Službe za gospodarenje otpadom, zaštitu okoliša, kvalitetu usluga i razvoj Majcan je, tvrdi, u više navrata na potencijalnu protuzakonitosti oko nabave vrećica upozoravao voditelja podružnice Davora Vića i dogradonačelnika Luku Korlaeta, no bez većeg uspjeha. Na neusklađenost odluke sa Zakonom o gospodarenju otpadom, odnosno člancima 75. i 82. kojima se utvrđuje cijena javne usluge odvoza, dodaje Majcan, upozoravala je i pravna služba Čistoće.

Majcan zbog toga, veli, nije želio staviti potpis na odluku o 53 milijuna kuna vrijednoj nabavi vrećica što je, drži, bio i razlog njegova otkaza.

- Upozoravali smo da odluka neće biti u skladu sa zakonom od početka ne samo ja nego i pravni sektor, operativa, komercijala,,, Od svih kolega slučajno smo dobili otkaz samo mi koji smo ukazivali na nezakonitosti -ističe Majcan.

Iako je većina zaposlenika Čistoće koja je sudjelovala u postupku nabave plavih ZG Vrećica čija prodaja uskoro kreće u Zagrebu, ukazivala na nezakonitosti, mnogi su na kraju spornu odluku o nabavi potpisali pod prijetnjom otkaza, dodaje. Nakon svih njihovih upozorenja i očitovanja i dolaskom Davora Vića na čelo podružnice, nastavlja Majcan, svi su sastanci prestali.

Tagovi: Josip Pavlović, ekologija grada, Trpimir Majcan, Visoki upravni sud, Luka Korlaet, Tomislav Tomašević, Davor Vić
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE