GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević: Epidemiološka situacija ravna je ratnom stanju

Tomašević: Epidemiološka situacija ravna je ratnom stanju
SLIKOVITO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2020 / 16:39
Autor: SEEbiz / H
POŽEGA - Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević ocijenio je u ponedjeljak da je epidemiološka situacija u toj županiji jednaka ratnom stanju.

Tomašević je izvijestio da je od tisuću testiranih osoba u Požeško-slavonskoj županiji proteklog tjedna gotovo 400 bilo pozitivnih na koronavirus.

Rekavši da cjepivo protiv koronavirusa vjerojatno neće stići tijekom prosinca, epidemiolog Ante Vitalija je ocijenio da će borba s koronavirusom potrajati do kraja veljače.

"Predviđene su dvije doze cjepljenja. To znači da će, ako prvo cijepljenje bude u prvoj polovici siječnja, učinci biti vidljivi tijekom ili krajem veljače", rekao je.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević podsjetio je da je od početka pandemije koronavirusa u Požeško-slavonskoj županiji bilo 1.879 pozitivnih osoba, što je oko 10 posto ukupno testiranih, a preminulo je ukupno 30 osoba.

"Porast broja preminulih vezan je uz proboj virusa u domove za starije na području Pakraca", rekao je Matijević, a Vitalija je istaknuo kako su zaposleni u domovima izvor aktualnih novih zaraza budući da je na snazi zabrana posjeta i izlaska iz domova te pozvao djelatnike na odgovorno ponašanje.

Novi slučajevi, kaže župan Tomašević, nemaju izvor zaraze izvan Požeško-slavonske županije, pa je pozvao građane na poštivanje mjera i izbjegavanje okupljanja.

Slučajevi zaraze koronavirusom zabilježeni su u pet domova za stare i nemoćne osobe, a prema Tomaševićevim riječima sve je više slučajeva i među zdravstvenim osobljem.

Kako bi se osigurao dostatan broj medicinskog osoblja u Požeško-slavonskoj županiji razmataraju i angažman učenika petih razreda srednjih medicinskih škola. Na teren su upućeni pozivi za angažman trenutno nezaposlenim medicinskim sestrama, međutim povratno stižu i prve odbijenice. Nastavi li rasti broj oboljelih kojima je potrebno bolničko liječenje, u planu je aktivacija kapaciteta u specijalnoj bolnici u Lipiku, kao i učeničkim domovima.

Uz apel za poštivanje epidemioloških mjera upućen građanima, Tomašević se javno obratio i liječnicima obiteljske medicine da poštuju ugovor s a zdravstvenim osiguranjem, jer se građani sve češće žale na neprimjeren tretman poput pregleda kroz prozor ili na daljinu.

Srednje škole u Požeško-slavonskoj županiji već tjedan dana rade po modelu C i učenici se u školu neće vraćati do drugog polugodišta.

U toj županiji trenutno su 463 osobe pozitivne na koronavirus, njih 53 je na bolničkom liječenju. Pod mjerom samoizolacije je 1.237 osoba.

Tagovi: Alojz Tomašević, koronavirus u Hrvatskoj, Požeško-slavonska županija
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE