GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Three Monkeys i mnoštvo majmuna u eteru

Three Monkeys i mnoštvo majmuna u eteru
MALA KRONIKA RADNOG TJEDNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2021 / 17:14
Autor: Nikola Bekavac
ZAGREB - Posljednji tjedan veljače obilovao je zanimljivim događajima - od majmuna do cijepljenja, od Crvenog križa do predsjednika u štiklicama (bez glazbe).

Uz već uobičajene eskapade iz Nacionalnog stožera, tjedan su obilježili premijer Plenković i predsjednik Milanović.


Ponedjeljak, 22. veljače

Tjedan je počeo monodramom velikog Vođe na temu novinarskog izvještavanja. Kako je sve manje novinara koji mu postavljaju pitanja po volji zaključio je da ih mora educirati. "Malo pedagogije nije na odmet", kazao je nakon što je zaključio da su novinari površni, isključivi i donose paušalne ocjene. Komentirajući slučaj kafića "Tri majmuna" u Rijeci gdje vlasnik poručio HDZ-ovcima da nisu poželjni gosti napao je novinare da nisu pročitali tu izjavu te kada je pročitaju da mu se onda jave.

Sve češće koristi onu njegovu čuvenu poštapalicu "to se mora znati" iako je i on pokazao da nije pročitao izjavu čovjeka kojega je optužio za rasizam na dobrom putu da preraste u fašizam. Mogao bi znati što je to rasizam, što ga je podučila javna pravobraniteljica, a što se tiče fašizma, možda je vidovit. Jer u drugom monologu u istom danu otkrio je prave razloge pucanja na sjedište Vlade bez ijednog jedinog dokaza. To je teroristički čin zato što su u koaliciji sa SDSS-om. Na scenu su stupili blindirani mercedesi, ograda na Markovom trgu, kombiji sa policajcima sa dugim cijevima. Možda sada, da zaštiti ugrožene HDZ-ovce počmu otvarati zatvorene klubove kako bi u miru rješavali pitalice "a šta bi ti htel?"

A komunikacijski stručnjak nije potreban ni drugom malo manje velikom Vođi, zagrebačkom gradonačelniku. On je danas bio kratak i jasan, 11 mjeseci nakon potresa u Zagrebu dok još padaju dijelovi fasada, i na svoj način umirio građane : "Ako ikome padne cigla na glavu odmah dajem ostavku". Nije rekao što će biti ako njemu padne. A nije isključeno da se netko od Zagrepčana i žrtvuje nudeći svoju glavu za gradonačelnikovu.

Utorak, 23. veljače

Majmunska posla su i danas nastavljena verbalnim prepucavanjem velikog Vođe i velikog Peđe. Uglavnom ni jedan ni drugi nisu u potpunosti čuli što je tko od njih rekao nego su ispalili svoje stranačke rafale. Uključile su se i mlade snage iz Bruxellesa, Šeksove škole, ali je ipak briljirao kandidat HDZ-a za gradonačelnika Rijeke. On je ustvrdio da nije bilo dovoljno osuđujućih stajališta većine aktera riječke političke scene na rasistički, šovinistički, fašistički napad jednog ugostitelja na HDZ. Izgleda da je pomolu uvođenje nove jedinice za mjeru osuda napada na HDZ kao što se nekada mjerila dužina aplauza velikom Vođi.

Pandemijski stožeraši najavili su početak masovnog procjepljivanja pučanstva. Uglavnom se to svelo na ordinacije obiteljske medicine koje su dobile po bočicu-dvije cjepiva a igrokaz je trebao biti u Zagrebu, u sportskoj dvorani. Nažalost nije uspio jer je organizacija bila kaotična, satima se čekalo i to uglavnom stariji ljudi. Ministar Beroš je blistao promatrajući tu gužvu kazavši kako ga gužva veseli jer svjedoči o svijesti građana i velikom interesu za cijepljenje. Njegov kolega Capak je kazao da će to popraviti, svijest možda.

Srijeda, 24. veljače

Ideja za popravak usljedila je danas kada smo opet obaviješteni o ponovo manjim isporukama cjepiva od ugovorenih. Stručnjaci su predložili da bi trebali iz jedne bočice umjesto 6 izvući 7 doza a od nekog drugog cjepiva umjesto deset da se izvuče jedanaest doza. I odmah su izračunali da bi na takav način procijepili nekoliko stotina tisuća građana više. Možda bi još bolje bilo da po jednu bočicu izlijemo u kanistar od, recimo pet litara i procijepimo nekoliko milijuna građana više od navedenog u upustvima. Placebo efekt gospodo, kako ste ga zaboravili.

Na placebo efekt su računali i organizatori pomoći obiteljima čije su kuće razrušene potresom u Zagrebu. Tada se naveliko uz igrokaze za medije pojedincima dijelila poneka paleta opeka ili crijepova te snop letvi. Računalo se na placebo efekt, da od palete imaju osjećaj da su dobili šleper a od snopa letvi bar nekoliko desetina kubika građe.

Dan mi je ubila vijest na jednom portalu kako Crveni križ ni u jednom trenutku ne odustaje od prikupljanja humanitarne pomoći. Stradalnicima koji su dolazili po humanitarnu pomoć djelatnici Crvenog križa naplaćivali su članarinu objašnjavajući im da će ta sredstva ići u humanitarne svrhe. Tvorca te ideje trebalo bi razapeti na Crveni križ kada se besramno sjetio, bez da se zacrvenio, takve ideje. I što je najbolje, po pravilima te humanitarne organizacije nitko mu nšta ne može.

Četvrtak, 25. veljače

Na velika vrata, nakon kratkog zimskog sna, u velikom stilu u javnost se vraća Predsjednik. Obišao čovjek jednu izložbu kad na izlazu novinari, mikrofoni. Ozarilo mu se lice i na Trgu žrtava fašizma gdje se sve to događalo, postadosmo žrtve njegovih podužih monologa odgovarajući na pitanja novinara. Čovjek je tako samouvjereno govorio, pojasnio nam sve nejasnoće oko aktualnih društvenih zbivanja a najslikovitiji je bio kod pitanja izbora predsjednika Vrhovnog suda. Za njega je postojeći način izbora najobičnija travestija s perikama i štiklicama i to treba prekinuti, promijeniti. Možda i ne, jer nakon svega što je u mandatu izgovorio nitko se ne bi iznenadio da se jednom pojavi i s perikom i u štiklicama. A sudeći po komentarima tako ga ponekad i doživljava veliki Vođa.

Capakova zamjenica Marija Bubaš u jednom medijskom nastup nabubala se u stilu svoga prezimena. Kada, kao predstavnica institucije koja organizira cijepljenje predstavnici liječnika obiteljske medicine nije mogla ponuditi odgovor na pitanja o problemima cjepljenja jer su oni prvi izloženi pacijentima, upitala ju je, je li prošle godine bila na godišnjem odmoru, radi li vikendom. Izjavila je onako svisoka kako ona nije bila iako bi, kako nam protječe cjepljenje, možda bolje bilo da je bila. Možda bi netko odmoran to bolje organizirao.

Petak, 26. veljače

Nakon riječkih majmuna, nešto slično pojavilo se u Imotskom, ali s drugim predznakom, rekao bi veliki Vođa. Sada su u glavnoj ulozi SDP-ovci ali je veliki vođa ipak istaknuo riječki majmunski slučaj kazavši da se ne smije zaboraviti, ili kako bi on rekao da se mora znati, da su teroristički napad na Vladu i slučaj tri majmuna povezani. Ne samo povezani nego za njega i trajno zavezani kao tema koja će nas izgleda pratiti do izbora u svibnju. Treba zbiti vlastite redove!

I napokon smo dočekali. Terase kafića i restorana i sportske dvorane otvaraju nam vrata milošću Prvog pendreka i društva. Od stola do stola tri metra, od čovjeka do čovjeka metar i pol i, molim lijepo, bez glazbe. Da se ne bismo nadvikivali i tako da ne bi, kako reče zdravstveni radnik unutarnjih poslova, pretjerano širili aerosol, što god to značilo. A u sportskim dvoranama molim bez dodira, na dvadeset kvadrata jedna osoba i samo po dvoje u svlačionicu. Nogomet i košarka bez dodira, ali zato u svlačionici pod tuš u dvoje. Sa zaštitnim sredstvima molim, maskom i slično da se sačuvamo aerosola i ostalih izlučevina.

Tagovi: Three Monkeys, Zoran Milanović, Andrej Plenković, Milan Bandić, Marija Bubaš, Vili Beroš, Vladimir Šeks
PROČITAJ I OVO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ANALITIČARI
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ZAGREB - Politički analitičar Žarko Puhovski na televiziji N1 komentirao je rezultate izbora i moguće poslijeizborne kombinacije za sastavljanje parlamentarne većine i formiranje vlade.
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
PREDSJEDNIK
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se prvi put nakon izbora.
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
PREMIJER
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
BRUXELLES - Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
JASNA PORUKA
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE