GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Teške nepravilnosti u procesu kurikularne reforme

Teške nepravilnosti u procesu kurikularne reforme
SRAMOTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2017 / 09:40
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - U svibnju izabrana voditeljica Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu (ERS) Jasminka Buljan Culej ne ispunjava uvjete koje je za natječajni proces sastavilo premijerovo Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti - pokazuje Analiza provedbe natječajnog postupka za odabir voditelja i članova ERS-a koju je izradilo Ministarstvo, a u posjedu je Jutarnjeg lista.

Analizom je utvrđeno niz nepravilnosti, a jedna je i da akcijski plan koji je Culej priložila na natječaj nije onaj akcijski plan koji je voditeljica prezentirala javnosti na konferenciji za novinare 29. svibnja.

"Kako ne postoji izvješće Povjerenstva za odabir, nije jasno koji Akcijski plan je bio predmet procjene Povjerenstva", piše u analizi, čiji je jedan od zaključaka da "natječajni uvjeti koje je na svojoj sjednici utvrdilo Posebno stručno povjerenstvo nisu istovjetni onima u objavljenom natječaju".

Osim što je utvrđeno kako "u prijavi imenovane za voditelja ERS-a nedostaje dokaz o iskustvu u vođenju projektnih timova i upravljanju projektima u odgoju i obrazovanju, tj. iz prijave proizlazi kako je isti sadržan samo u životopisu", upitno je i navedeno radno iskustvo Buljan Culej:

"Radno iskustvo voditeljice navedeno u životopisu ne poklapa se s ispisom iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Iz životopisa bi proizlazilo da ima 16 mjeseci rada u školi, a iz ispisa je utvrđeno 10 mjeseci". U intervjuu koji je Culej dala Globusu u lipnju izjavila je pak da je u školi radila dvije godine.

Analiza je sastavljena po nalogu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak zbog sumnji u netransparentnost natječaja provedenog za vrijeme njezina prethodnika Pave Barišića. Analizu je ministrica 15. srpnja proslijedila na očitovanje predsjednici Posebnog stručnog povjerenstva Dijani Vican te članovima Povjerenstva. Otada je prošlo mjesec dana, a Divjak je nije objavila uz obrazloženje da još čeka očitovanje. Analiza Ministarstva sastoji se od tri poglavlja i zaključka. Temelji se, kako je objašnjeno u uvodu, na dostupnoj dokumentaciji zatečenoj u Ministarstvu i komparaciji uvjeta za odabir voditeljice i članova ERS-a usvojenih na sjednici Posebnog stručnog povjerenstva 27. ožujka s uvjetima objavljenim u službenom natječaju iz 7. travnja.

Iz komparacije proizlazi da uvjeti Povjerenstva nisu jednaki onima u natječaju. Ključna razlika je što po zaključku Povjerenstva za voditelja ERS-a nije mogla biti odabrana osoba zaposlena u Ministarstvu obrazovanja (predviđen je jedan stručnjak iz MZO-a, ali kao član), dok je u natječaju suprotno tom zaključku dodana mogućnost da voditelj ERS-a bude zaposlenik MZO-a. Jasminka Buljan Culej zaposlena je u MZO-u.

Kako piše u analizi, "voditeljica ERS-a ne ispunjava uvjete natječaja ni pod jednim od navedenih kriterija kandidata pod 1) ili b) ili c) ili d), a s obzirom na to da nema dostatno iskustvo u odgoju i obrazovanju kako je to navedeno u uvjetima pod a), kao niti relevantni izbor u znanstveno, odnosno znanstveno-nastavno zvanje, kako je navedeno u uvjetima pod b), c) i d), odnosno iz same prijave proizlazi kako dokazi o tome nisu dostavljeni". U poglavlju analize o ispunjavanju uvjeta i urednosti prijava odabranih kandidata i voditelja, navodi se i sporan slučaj izbora Mirka Ruščića za člana ERS-a.

"Iz prijave kandidata Ruščića proizlazi da nije priložen dokaz o izboru u znanstveno-nastavno zvanje. Utvrđeno je da je naknadno dostavljena Odluka o izboru u zvanje doktora Ruščića u području prirodnih znanosti, polju biologija, grana botanika, a iz čega proizlazi da isti ne ispunjava uvjete natječaja, odnosno uvjete koje je utvrdilo PSP", piše u analizi.

Za još dva člana (Dubravka Brezak Stamać i Robert Kuhar) pokazuje se da im "nedostaju dokazi o radnom iskustvu, tj. informacija o radnom iskustvu sadržana je samo u životopisu". Za još jednu izabranu članicu (Ružica Vuk) je situacija oko izbora nejasna i zahtijeva objašnjenje.

Uvidom u ostale prijave odabranih kandidata (Loretana Farkaš, Gordana Lešin i Sonja Rupčić), u analizi stoji da su bile potpune te da su tri kandidatkinje udovoljavale uvjetima natječaja.Rezimirano po članovima - od sedam kandidata, troje udovoljavaju uvjetima izbora, a četiri djelomično ili u potpunosti ne udovoljavaju uvjetima, uključujući i voditeljicu. Sudeći po analizi, procedura izbora voditelja i članova ERS-a nije ni približno transparentna kao što je tvrdio bivši ministar znanosti Pavo Barišić, nazivajući je primjerom transparentnosti, ili Dijana Vican, koja je tvrdila da je Povjerenstvo natječajni posao obavilo besprijekorno.

Vican jučer nije odgovarala na poziv ni poruku za komentarom analize, a sudeći po odgovoru iz MZO-a, već mjesec dana ni njima nije dostavila traženo očitovanje. Na upit zašto nisu objavili analizu, u Ministarstvu odgovaraju kako je ona poslana na očitovanje Povjerenstvu još 15. srpnja jer je PSP dao kriterije i provodilo natječaj.

- S obzirom na to da su zapisnici prema poslovniku Povjerenstva tajni, analiza jednostavno ne može biti zaključena bez očitovanja Povjerenstva. No, ERS sada nema kvorum ni riješeni status pojedinih članova, tako da nema legitimitet za obavljanje zadaća - odgovaraju iz MZO-a.

Tagovi: kurikuralna reforma, Jasminka Buljan Culej, Dubravka Brezak Stamać, Robert Kuhar, Blaženka Divjak
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj 4.080 novih slučajeva, umrlo 48 osoba
LOŠE BROJKE
U Hrvatskoj 4.080 novih slučajeva, umrlo 48 osoba
ZAGREB - Među njima je 2.240 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 266 pacijenata.
Ćorić ostaje ministar, odbijen oporbeni prijedlog o iskazivanju nepovjerenja
SABOR
Ćorić ostaje ministar, odbijen oporbeni prijedlog o iskazivanju nepovjerenja
ZAGREB - Glasovalo je 127 zastupnika, od kojih je 51 zastupnik glasovao za, a 76 protiv.
Lončar: Jedina prava mera protiv korone je da zatvorite sve
STAVOVI
Lončar: Jedina prava mera protiv korone je da zatvorite sve
BEOGRAD - Jedina mera koja možda može da vam donese neki rezultat u borbi protiv korone jeste da zatvorite sve, ocenio je sinoć ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Učenici idu na tjedan dana dulje zimske praznike
PRAZNICI
Učenici idu na tjedan dana dulje zimske praznike
ZAGREB - Svi učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj imat će tjedan dana dulje školske praznike. Odluka je to kojom se nakon božićnih i novogodišnjih blagdana pokušava osigurati što bolja stabilnost unutar školskih ustanova i sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.
Bubaš nije optimistična: Ne očekujem značajnija poboljšanja u tri tjedna
PREDVIĐANJA
Bubaš nije optimistična: Ne očekujem značajnija poboljšanja u tri tjedna
ZAGREB - Smatra kako je maksimalnih korištenjem svih resursa moguće doći do plafona od 20 tisuća testiranja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE