GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Temeljni ugovor sa SPC-om uzdrmao vlast u Crnoj Gori

Temeljni ugovor sa SPC-om uzdrmao vlast u Crnoj Gori
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2021 / 10:28
Autor: SEEbiz / H
PODGORICA - Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, koji nije htio potpisati Temeljni ugovor sa SPC-om u Beogradu, optužio je u petak kasno navečer koalicijske partnere - čelnike prosrpskog Demokratskog fronta, da žele srušiti njegovu vladu.

Tijekom posjeta Beogradskoj patrijaršiji Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) u četvrtak navečer, gdje je u tijeku crkveni Sabor na kojem bi nakon smrti mitropolita Amfilohija trebao biti izabran novi čelnik SPC-a u Crnoj Gori, Krivokapić nije želio potpisati Temeljni ugovor između države Crne Gore i SPC-a.

“U još jednoj, koliko sada vidim, političkoj igri koja se otvoreno odigrava van SPC-a, uporno sam u medijima, javnosti Srbije i Crne Gore predstavljan kao, za jedne izdajnik svega narodnog, za druge svega srpskog, za treće svega crnogorskog, a sada, konačno i svega crkvenog”, rekao je Krivokapić koji je blizak SPC-u.

On je rekao da Temeljni ugovor treba biti potpisan isključivo u Crnoj Gori, krajem listopada kako je predložio, ali je i naglasio da ga prethodno mora odobriti vlada u Podgorici, posebice zbog toga što tekst sporazuma još uvijek nije predočen crnogorskoj javnosti.

„U ime Vlade i države Crne Gore zaključit ću Ugovor sa SPC-om, mojom crkvom, u mojoj zemlji, iako on nije temelj ni uvjet zaštite crkvene imovine”, rekao je Krivokapić u priopćenju.

Kazao je da je u Beograd došao prenijeti članovima Sabora SPC-a da „vjerujući narod Crne Gore za mitropolita (crnogorsko-primorskog) želi vladiku Joanikija“.

Crnogorski premijer tvrdi da patrijarhu SPC-a Porfiriju nije rekao ništa što bi ugrozilo interese Crne Gore niti interese vjernika, ali je da je očigledno ugrozio političke interese Demokratskog fronta.

Svoju verziju sastanka u Beogradu s crnogorskim premijerom imali su najviši predstavnici SPC-a, koji su u priopćenju optužili čelnika crnogorske vlade da je jedini razlog njegovog dolaska u Beograd bio potpisivanje Temeljnog ugovora, koji je, kako su naveli u potpunosti usaglašen, ali da je on iznio nove razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje ugovora mora odgoditi.

U priopćenju SPC-a je navedeno i da je patrijarh Porfirije "te razloge saslušao s pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje neuviđajući osnovanost i opravdanost namjere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu", dok je ranije srbijanska agencija Tanjug najavila direktan prijenos potpisivanja.

Krivokapić: Ugovor sa SPC izgovor za rušenje vlade

Krivokapić je rekao da neće pristatati da vladu Crne Gore i Crnu Goru, dok je on premijer, netko ucjenjuje, pa ni dio parlamentarne većine kojoj potpisivanje ovog Ugovora služi kao izgovor za rušenje vlade.

„Biću potpuno izravan: gospodo čelnici Demokratskog fronta i svi koji se sakrivate ispred ili iza njih nemojte mene učiti o mojoj vjeri i o mojoj Crkvi.“

Po njegovim riječima, jedan od čelnika Demokratskog fronta Andrija Mandić „izravno i osobno vrši pritisak da se izbor mitropolita crnogorsko-primorskog odgodi do rekonstrukcije crnogorske vlade“.

Nakon što je od posljedica infekcije koronavirusom preminuo mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije, najutjecajnija ličnost u tom političkom i društvenom korpusu, političke stranke bliske SPC-u počele su borbu za naklonost Crkve, čiji je utjecaj, kako se pokazalo na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, bio presudan za opredjeljenje prosrpskih birača u Crnoj Gori.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji se smatra najozbiljnijim kandidatom za mjesto prvog čovjeka SPC-a u Crnoj Gori, blizak je premijeru Krivokapiću, a znao je i kritizirati pojedine političke poteze Demokratskog fronta, zbog čega bi, kako se nagađa, taj politički savez blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću radije prihvatio neko drugo rješenje.

Mediji u Srbiji prenijeli su da bi novi poglavar SPC-a u Crnoj Gori mogao biti izabran u subotu.

Tagovi: Zdravko Krivokapić, Vlada Crne Gore, Andrija Mandić, Demokratski front, Srpska pravoslavna crkva
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE