GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tajvan želi iskoristiti trgovinski rat i koronu kako bi se dodatno udaljio od Pekinga

Tajvan želi iskoristiti trgovinski rat i koronu kako bi se dodatno udaljio od Pekinga
DIPLOMACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2020 / 10:07
Autor: Matej Balen
TAIPEI – Rastuće prijateljstvo Tajvana sa SAD-om ponovno otvara vrata ulasku Tajvana u određeni broj međunarodnih institucija, što beskrajno iritira NR Kinu.

Nakon desetljeća pat-pozicije sa NR Kinom, Tajvan je prepoznao priliku da u rastućim ekonomskim i političkim tenzijama između SAD-a i Kine ponovno pokuša ojačati svoju međunarodnu prepoznatljivost. Dugogodišnje prijateljstvo sa SAD-om bi im moglo biti od velike koristi za što je već stigla najava neslužbenog američkog Veleposlanstva na Tajvanu kako će SAD pojačati suradnju s ovim kineskim otokom.

Iako SAD i Tajvan nemaju službene diplomatske odnose, a SAD kao i velika većina svjetskih zemalja ne priznaje Tajvan kao samostalnu zemlju, oni ipak imaju međusobno potpisani Taiwan Relations Act iz 1979. godine prema kojem mogu razvijati ekonomske odnose, ali i međusobno se snabdijevati oružjem i davati vojnu podršku. Ovim aktom je SAD također priznao punu pripadnost Tajvana Kini.

Dolskom Trumpa na vlast 2017. godine, SAD je postao značajno agresivniji u svojoj retorici s Pekingom, otvorivši fronte trgovinskog rata sa Kinom, tehnološkog rata oko 5G tehnologije i Huaweija, ali i medijskog sukoba i prozivanja Kine za odgovornost zbog trenutne situacije sa pandemijom. SAD je dodatno pomogao vojnoj spremnosti Tajvana prodajom oružja vrijednog 12.4 milijarde USD, potpisima ugovora o vojnoj i drugim oblicima suradnje, što je razljutilo Peking.

I dok američki vojni brodovi slobodno patroliraju u samoj blizini Tajvana, SAD traži dodatna partnerstva s otočnim državama u indo-pacifičkoj regiji, Indijom, Vijetnamom, Filipinima i Malezijom, s kojima Kina ima poveći broj problema i zbog svoga „prisvajanja“ Južnog kineskog mora. Prošle godine je Trump potpisao TAIPEI Akt koji bi mogao bi mogao biti i korak bliže diplomatskom priznanju Tajvana od strane SAD-a.

Tajvan cjelokupnu situaciju vidi kao priliku da se dodatno udalji od Pekinga, te se pokuša kroz prijateljstvo s SAD-om dokopati članstva u međunarodnim institucijama, poput Svjetske zdravstvene organizacije te Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva, te time pojačati svoje buduće pozicije u borbi za samostalnost. Tajvan je također pribjegao tzv. korona-diplomaciji, doniravši medicinsku opremu SAD-u, te brojnim europskim zemljama, za što je pohvaljen u međunarodnoj zajednici, a što Peking nije gledao sa simpatijama.

I dok Trump pojačava prijateljstvo s Tajvanom kako bi dodatno provocirao Kinu, Tajvan sam vidi priliku za pojačavanje svojeg međunarodnog utjecaja, zbog čega je njihova uzajamna suradnja višestruko korisna na obje strane prema ispunjavanju zacrtanih geopolitičkih ciljeva.

Tagovi: Tajvan, NR Kina, kineska politika, Svjetska zdravstvena organizacija, Huawei, 5G tehnologija, kineska diplomacija, Taiwan Relations Act
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE