GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tablete joda vam ne trebaju, evo zašto

Tablete joda vam ne trebaju, evo zašto
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2022 / 11:18
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - I zbog požara u ukrajinskoj atomskoj elektrani kod Zaporožja, a i zbog općeg straha od nuklearnog sukoba su se mnogi sjetili da kod radioaktivnosti pomažu tablete joda. Teoretski, da. Ali - radije se toga okanite.

Godinama su tablete joda čamile po policama apoteka, ali sad su se odjednom mnogi sjetili da se one daju vojnicima i civilima u slučaju nuklearnog napada. Isto tako smo u desetljećima hladnog rata naučili kako čak niti sam udar atomske bombe nije najgori: još je opasnija radijacija. Nju ne vidimo, ne osjećamo, ali je kobna za naše tijelo. A kad onda čujemo da je u najvećoj atomskoj elektrani u Europi u Zaporožju u Ukrajini izbio požar, onda se sjetimo i Černobila gdje se povišena radioaktivnost mogla izmjeriti i daleko na zapadu Europe.

Najprije: zašto tablete joda? U slučaju nuklearnog udesa su doista izotopi, jod 131 i jod 133 među prvima koji se šire u atmosferu. Jod je pak važan element za našu štitnjaču i određena količina nam je nužno potrebna - u pravilu se dodaje nešto joda kuhinjskoj soli, u morskoj je on već prisutan. Naše tijelo "guta" jod, a ako je to pak radioaktivni izotop, onda će se i naša štitnjača - i hormoni koje ona luči brzo postati radioaktivno žarište u našem tijelu.

No naša štitnjača treba samo određenu količinu joda: ako ga ima dovoljno, sve ostalo prepusti našim bubrezima za lučenje. Logika tableta jest: ako se štitnjača napuni "čistim" jodom, "zločesti" jod neće se taložiti u nama. No sad dolazi veliko "ali": radioaktivni jod je nekakva opasnost najviše stotinjak kilometara od mjesta nuklearnog udesa. Nema smisla niti "natrpati" se jodom unaprijed: to djeluje tek neposredno prije ili čak za vrijeme radioaktivne kontaminacije.

Povrh svega toga, medicinski stručnjaci upozoravaju kako mnogi u Njemačkoj - a slično je i u drugim razvijenim zemljama, već ionako imaju poremećenu funkciju štitnjače gdje je visoka - i nepotrebna doza joda izuzetno opasna. Isto tako, radioaktivni jod nije niti jedini, čak niti najopasniji plod nuklearnog udesa: radionukleidi stroncij 90 i cezij 137 su još podmukliji jer ih naše tijelo "shvaća" kao da je to kalcij. To znači da ih taloži u koštanu srž gdje se stvaraju i naša krvna tjelešca leukociti - presudni za obranu tijela od svake infekcije. Ali ako su tamo stroncij i cezij, onda smo u golemim i neizlječivim nevoljama.

Problem s radioaktivnošću jest i što traje veoma dugo: Putin je svoje vojnike poslao i na Černobil, makar je tamo - na trošak Europske unije - sagrađen golemi sarkofag koji prekriva reaktor u kojem se dogodio udes, opasna radioaktivnost još vlada desecima kilometra od reaktora i danas, četrdesetak godina nakon udesa.

Prema njemačkim standardima, dozvoljena doza zračenja je 2,1 milisiverta na godinu, sve iznad toga može biti opasno ili neposredno za izloženu osobu, ili dugoročno - u deformaciji tkiva što onda u pravilu znači karcinom ili u oštećenju genetskog materijala, čime se onda šteta nanosi i na sljedeći naraštaj. Doze od 4000 milisiverta su praktično trenutno smrtonosne, ali u zgradama Černobila još uvijek nije teško naći mjesta gdje je zračenje i po nekoliko stotina milisiverta.

Tagovi: tablete joda, jod, nuklearni rat, Černobil, radioaktivnost
PROČITAJ I OVO
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
PORUKE
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
ZAGREB - Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum.
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
PORUKE
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje su razgovarali o tome tko bi i kako mogao formirati Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE