GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tabak: Hamas je možda postao pomalo očajan u eskalaciji nasilja

Tabak: Hamas je možda postao pomalo očajan u eskalaciji nasilja
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2023 / 08:19
Autor: SEEbiz / klix.ba
ZAGREB - Igor Tabak, vojni političar zagrebačkog portala Obrana i sigurnost (OBRIS), progovorio je o tome može li palestinska militantna skupina Hamas dobiti nečiju podršku nakon jučerašnjeg napada na Izrael.

Ne očekuje da će Hamas dobiti potporu libanonskog Hezbollaha, jer smatra da bi to bio preskup sukob za Hezbollah.

"Definitivno se (Hamas) ne oslanja na tu palestinsku administraciju na Zapadnoj obali. Oni općenito njeguju odnose s naoružanim skupinama - što radikalnije, to bolje. Očito postoji apel prema Hezbollahu za koji je veliko pitanje hoće li se uključiti se u nekakav sukob."Onog trenutka kad Izrael krene u širu mobilizaciju, kad krene masovno raspoređivati snage, tada neka vrsta ulaska u sukob više nije jeftina", ustvrdio je.

Prema njegovim riječima, taj trenutak iznenađenja od jutros (7. listopada) je prošao.

“Sve dalje, bilo na granici s Libanonom, vjerojatno bi bilo puno skuplje”, ponovio je Tabak u razgovoru za Al Jazeeru Balkans.

Komentirajući reakciju pojedinih zemalja na napad, istaknuo je da je ta reakcija posljedica uspjeha Izraela u poboljšanju odnosa s tim zemljama.

"Mnogi susjedi su poboljšali odnose s Izraelom. Nije samo Saudijska Arabija. U konačnici, možete vidjeti da je Jordan prilično tih, Egipćani su pozvali na smirivanje, Turska nije zauzela ratoboran stav", istaknuo je.

Smatra da je Izrael izolirao Palestinu poboljšanjem odnosa u regiji, te da je posljednji napad Hamasa pokazatelj očaja.

"Izrael je jako popravio odnose u regiji, a samim tim je porastao i stupanj izolacije Palestine. Kada govorimo o prijateljima i saveznicima, prvi i najvažniji je Iran koji je jako daleko. Sve te stvari otežavaju borci koji su možda malo i očajno krenuli u ovakav rat. eskalacija nasilja. Teško mi je zamisliti da bi im mogao doći netko iz Sirije, a kamoli negdje drugdje u susjedstvu", zaključio je Tabak.

Stotine ljudi je ubijeno i ranjeno u napadu Hamasa iz zraka, kopna i mora. Članovi Hamasa drže taoce na izraelskom teritoriju. Ovo se smatra najgorim napadom u povijesti Izraela. Izraelci su odgovorili bombardiranjem položaja Hamasa, ubivši i ranivši stotine ljudi. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu danas je proglasio vanredno stanje.

Tagovi: IGOR tABAK, hAMAS, iUTRAEL, hEZBOLLAH
PROČITAJ I OVO
Srbija i Hrvatska imenovat će koordinatore za rješavanje otvorenih pitanja
DOGOVOR
Srbija i Hrvatska imenovat će koordinatore za rješavanje otvorenih pitanja
NOVI SAD - Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije Gordan Grlić Radman i Marko Đurić dogovorili su u petak u Novome Sadu imenovanje dvojice koordinatora za rješavanje otvorenih pitanja u odnosima dviju zemalja.
Dačić: Likvidiran ubojica srpskog policajca
LIKVIDACIJA
Dačić: Likvidiran ubojica srpskog policajca
BEOGRAD - Poptredsjednik srpske vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić priopćio je kako je likvidiran čovjek koji je ubio policajca u Loznici.
Što se događa ako se Biden povuče iz predsjedničke utrke?
SCENARIJI
Što se događa ako se Biden povuče iz predsjedničke utrke?
WASHINGTON - Predsjednik Joe Biden pod opsadom je unutar vlastite stranke, dok ga sve više demokrata - privatno i javno - poziva da prekine svoje pokušaje ponovnog izbora nakon njegove štetne debate protiv Donalda Trumpa.
Njemačka, Scholz i Vučić: Preko litija do Europske unije
RESURSI I POLITIKA
Njemačka, Scholz i Vučić: Preko litija do Europske unije
BEOGRAD - Njemački kancelar putuje u Beograd. Radi se o važnom ugovoru o isporuci litija. Njemački političari upozoravaju da ne bi smjelo doći do popuštanja Vučiću kad se radi o ostvarivanju demokratskih standarda.
Najveći demokratski donori žele natjerati Bidena da odustane od kandidature
STAVOVI
Najveći demokratski donori žele natjerati Bidena da odustane od kandidature
NEW YORK - U utorak početkom srpnja, 75 bogatih demokratskih političkih donatora okupilo se na pozivu za Zoom kako bi razgovarali o daljnjem putu predsjednika Joea Bidena nakon njegove katastrofalne debate protiv Donalda Trumpa, doznaje CNBC.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE