GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve srednje škole u Hrvatskoj idu na online nastavu od 14. prosinca do 18. siječnja

Sve srednje škole u Hrvatskoj idu na online nastavu od 14. prosinca do 18. siječnja
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2020 / 16:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - “Vlada će danas donijeti odluku o povećanju plaća zdravstvenim djelatnicima, isto ćemo dati i sustavu socijalne skrbi”, najavio je hrvatski premijer Andrej Plenković tijekom video obraćanja ministrima na sjednici Vlade, koja je upravo u tijeku.

Kad je riječ o školama, ministar Fuchs je nakon današnjeg užeg kabineta održao niz razgovora sa županima i mogu izvijestiti da će većina županija, u proceduri kakvu je Vlada donijela, zatražiti od Ministarstva znanosti da se od idućeg tjedna nastava prebaci online za srednje škole, tako da ćemo praktički sve srednjoškolce staviti van sustava od 14. prosinca, pa do 18. siječnja, rekao je Plenković.

Kako su božićni i novogodišnji praznici produljeni za tjedan dana srednjoškolci će praktički 35 dana biti izvan obaveze dolaska u školu.

“Vjerujemo da će ta mjera u vremenu blagdana biti blagotvorna za smanjivanje intenziteta epidemije”, dodao je premijer.

S obzirom na to da je danas 10. dan od posljednjeg postroženja mjera, koje su stupile na snagu 28. studenog, premijer je istaknuo da je prerano dati ocjenu njihovog učinka.

No, konstatirao je da je u zadnjih sedam dana broj potvrđenih zaraženih porastao za četiri posto u odnosu na prethodnih sedam dana. To je, kaže, manje od porasta koji smo imali prošlog tjedna u odnosu na prethodni kada je povećanje bilo 13 posto.

“Premda je riječ o ohrabrujućem signalu, to još uvijek nije dovoljno jer nam se porast visokih brojeva još uvijek nije zaustavio, a cilj je da ih da spustimo što prije”, poručio je.

Zato je važno, istaknuo je Plenković, da se svi pridržavaju propisanih mjera kako bi se do Božića, zajedničkim naporima, smanjio broj zaraženih i pritisak na zdravstveno osoblje koje daje sve od sebe kako bi se spasio svaki život i održavao zdravstveni sustav.

Prvi prioritet Vlade je očuvanje zdravlja građana, spašavanje svakog života, ali su isto tako, kaže, svjesni ekonomske situacije.

“Vlada u konzultacijama sa Stožerom, strukom mora osigurati istodobno i ekonomsku aktivnost jer o njoj ovisi financijska opstojnost velikog broja sugrađana”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao i kako treba voditi računa o načinu života s obzirom na dugo trajanje ove krize.

“Nije izbor zdravlje ili gospodarstvo, već zdravlje i gospodarstvo”, poručio je.

Plenković je izvijestio da će božićnice za državni i javni sektor biti isplaćene 18. prosinca. Iznos božićnica povećan je s 1200 na 1500 kuna, a premijer je poručio da su novčana sredstva osigurana i može se na njih računati.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je 4. prosinca bolnicama dana uputa o dodatku za posebne uvjete rada svima koji rade s COVID-19 bolesnicima.

“Hrvatska je prema incidenciji među najgorima u Europi. Pritisak na zdravstveni sustav je velik, no uspješno odgovaramo zahtjevima. Otvorili smo dva dodatna covid odjela u KBC-u Rijeka i Krapinskim toplicama. Dajemo svoj maksimum. Apeliram na pridržavanje mjera”, rekao je Beroš.

O tome je izvješće podnio ministar zdravstva Vili Beroš.

“S obzirom na iznimne uvjete rada, odlukom se predlaže nagrada od 10 posto od osnovne plaće radnicima u zdravstvu koji skrbe o oboljelima od covida. Predlaže se da radnik koji je privremeno raspoređen na brigu o oboljelima od covida može ostvariti plaću u visini prosječne plaće za prethodna tri mjeseca, ako je za to njega povoljnije”, objasnio je Beroš.

Svim radnicima koji ostvaraju to pravo dodatak će biti isplaćen s plaćom za studeni.

Isti prijedlog ide i za radnike u sustavu socijalne skrbi koji brinu o zdravlju oboljelih o covida.

Vlada je u Hrvatski sabor poslala i odgovor na interpelaciju 16 zastupnika o njezinome radu u vezi s pripremom zdravstvenog sustava Hrvatske na posebne okolnosti uzrokovane koronavirusom.

“Vlada od početka epidemije poduzima mjere za pomoć zdravstvenom sustavu. Odgovorno i ozbiljno upravljamo svim elementim. Izvješće jasno pokazuje sve elemente. Zdravstveni sustav pravovremeno je reagirao”, kazao je ministar Vili Beroš nakon čega je odbijen zahtjev zastupnika.

Tagovi: online nastava, Andrej Plenković, Radovan Fuchs
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE