GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Suradnja Hrvatske i BiH u zaštiti od katastrofa

Suradnja Hrvatske i BiH u zaštiti od katastrofa
ZAŠTITA OD KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2022 / 17:41
Autor: SEEbiz
DUBROVNIK - O suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa te aktivnostima u razvoju sustava civilne zaštite bilo je riječi na sastanku izaslanstva Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u ponedjeljak u Dubrovniku.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut podsjetio je tom prilikom kako je suradnja dviju država formalizirana sporazumom 2001. godine, a okrunjena kroz europski projekt IPA 2.

„Proveli smo edukaciju i osposobljavanje institucija i snaga BiH kako bi bili spremni za ulazak u Mehanizam za civilnu zaštitu EU, što se dogodilo prije mjesec dana. Održali smo oko 80 raznih događaja, od edukacija do vježbi za zaštitu i spašavanje u slučajevima kriza i katastrofa”, rekao je Trut i dodao kako se suradnja iskazala i ovog ljeta pri gašenju požara kod Blidinja, gdje su pomagali hrvatski kanaderi i helikopteri.

Pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Samir Agić istaknuo je zahvalnost hrvatskim institucijama, a posebno Ravnateljstvu civilne zaštite.

„U petnaest godina suradnje Republika Hrvatska je uvijek bila uz BiH, kao partner i uzor čijim stopama idemo. Nama je jako mnogo donio Mehanizam za civilnu zaštitu EU, koji je Hrvatska provela u BiH. Poslije toga je BiH potpisala članstvo u Mehanizmu i dobila pristup svim zemljama EU za ravnopravan razgovor”, poručio je Agić.

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a u utorak će se na okruglom stolu „Ulaganje u smanjenje rizika od katastrofa u jugoistočnoj Europi” okupiti čelnici institucija za civilnu zaštitu iz država članica Inicijative za spremnost i prevenciju u katastrofama za Jugoistočnu Europu (DPPI SEE) te direktor regionalnog Ureda UN-a za smanjenje rizika od katastrofa (UNDRR) za Europu i središnju Aziju, kao i predstavnici Europske komisije, Svjetske banke i Programa za razvoj UN.

Dio je to trodnevnog događanja s ciljem razmjene iskustava i prepoznavanja prijedloga i rješenja za potporu većih ulaganja u otpornost, u skladu s temeljnim globalnim dokumentom za smanjenje rizika od katastrofa - Sendai okvirom za smanjenje rizika od katastrofa 2015.-2030.

Ovo događanje ujedno je i doprinos Programu upravljanja u katastrofama – DMTP 2022. tijekom ovogodišnjeg hrvatskog predsjedanja Inicijativom za pripravnost i prevenciju u katastrofama za JI Europu, a odvija se u listopadu kada se obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa.

Uz okrugli stol, održat će se i trodnevna radionica o ulaganjima u smanjenje rizika od katastrofa, kao i regionalni sastanak predstavnika država članica DPPI SEE, što će obilježiti hrvatsko predsjedanje i skrenuti pozornost na važnu temu ulaganja u smanjenje rizika.

Tagovi: Damir Trut, zaštita od katastrofa, Damir Trut, Samir Agić, Ureda UN-a za smanjenje rizika od katastrofa, UNDRR
PROČITAJ I OVO
Pokrovac poručio Plenkoviću: Tito je bio strojobravar, a ne možete ni održavati ono što je on izgradio
SELJAČKA BUNA
Pokrovac poručio Plenkoviću: Tito je bio strojobravar, a ne možete ni održavati ono što je on izgradio
ŽUŠANJA - Prosvjed slavonskih i srijemskih seljaka traje već dva tjedna.
Pripuz reagirao na Milanovićeve prozivke
REAKCIJE
Pripuz reagirao na Milanovićeve prozivke
ZAGREB - Vlasnik CIOS grupacije i predsjednik Nadzornog odbora Petar Pripuz reagirao je na medijske izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je jučer prozvao privatne tvrtke koje upravljaju odlagalištem otpada na Jakuševcu zbog novonastalih problema
Povjerenica EK: Postoji ogroman rizik od terorističkih napada u EU
UPOZORENJE
Povjerenica EK: Postoji ogroman rizik od terorističkih napada u EU
BRUXELLES - Europska unija trenutno je suočena s povećanim rizikom od terorizma zbog rata u Gazi, rekla je u utorak povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson
Tomašević: Zrak nije zagađen, samo smrdi
SRAMOTNO
Tomašević: Zrak nije zagađen, samo smrdi
ZAGREB - "I dalje smo svjesni da je neugodan miris u gradu, no ovo je manje od dozvoljenih vrijednosti i nema opasnosti za zdravlje."
Šterc: Hrvatska je u procesu zamjene stanovništva
MIGRACIJE
Šterc: Hrvatska je u procesu zamjene stanovništva
ZAGREB - Najnoviji privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva pokazuju da se iseljavanje Hrvata nakon 2017. blago smanjuje dok se useljavanje blago povećava, no migracijski saldo i dalje ostaje negativan: lani su se iz Hrvatske odselile 40.424 osobe, a uselilo se 35.912 osoba, među kojima je bilo čak 70 posto stranaca, pa migracijski saldo iznosi – 4.512 osoba, što je ipak značajno manje nego 2017. godine kada smo bilježili vrhunac vala iseljavanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE