GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sunak pod pritiskom da razjasni imenovanje Braverman

Sunak pod pritiskom da razjasni imenovanje Braverman
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2022 / 08:40
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanska oporbena Laburistička stranka pokušat će prisiliti vladu da objavi procjenu sigurnosne povrede Suelle Braverman dok se nižu negativne reakcije zbog njezina ponovnog imenovanja ministricom unutarnjih poslova samo šest dana pošto je podnijela ostavku na istu dužnost, piše u nedjelju njemačka agencija dpa.

Premijer Rishi Sunak je dosad odolijevao zahtjevima da se pokrene istraga o tome da je Braverman prekršila vladina pravila o korištenju elektroničke pošte podijelivši bez dozvole osjetljiv dokument sa zastupnikom Konzervativne stranke sa svoje osobne e-mail adrese.

Laburisti i Liberalni demokrati su izrazili zabrinutost glede "nacionalne sigurnosti" i pozvali ured premijera da započne istragu.

Laburistička stranka će inzistirati na tome da se objavi procjena rizika ovog i drugih navodnih ministarskih propusta, kao i informacije koje su dane Sunaku prije nego što ju vje vratio u ministarstvo unutarnjih poslova.

Braverman je dosad odbijala stati pred zastupnike u britanskom parlamentu kako bi objasnila što se dogodilo.

"Rishi Sunak i Suella Braverman ne mogu nastaviti bježati od ovih pitanja. Preozbiljno je i ozbiljno dovodi u pitanje premijerovu prosudbu. Ljudi trebaju znati da ministrici unutarnjih poslova mogu povjeriti veoma osjetljive informacije i našu nacionalnu sigurnost. Odluka Rishi Sunaka da ponovno imenuje Suellu Braverman je duboko neodgovorna", rekla je Yvette Cooper, ministrica unutarnjih poslova u sjeni.

"Laburistička stranka će iskoristiti svaki dostupni parlamentarni mehanizam kako bi prisilila vladu da razjasni njezino imenovanje, da dobije odgovore i da zatraži da se detaljni dokumenti pošalju obavještajnom i sigurnosnom odboru", dodala je Cooper.

Sunak je ovog tjedna ponovno postavio Braverman na istu poziciju na kojoj je bila kada ju je Liz Truss, dok je bila premijerka, prisilila da podnese ostavku.

Vođa Laburističke stranke Keri Starmer je zatražio otpuštanje ministrice unutarnjih poslova, optužujući Sunaka da je isposlovao "prljav dogovor trampom sigurnosti za podršku" u utrci za vođu Konzervativne stranke, u kojoj je pobijedio nakon što je dobio potporu Braverman.

No, premijer ustraje u tome da je Braverman "naučila iz svoje pogreške" i da ne žali zbog njezina imenovanja unatoč nekim konzervativnim zastupnicima koji su se pridružili negativnim reakcijama.

Konzervativka Caroline Nokes je podržala zahtjeve oporbe za pokretanjem istrage, a bivši predsjednik Konzervativne stranke Jake Berry je povredu sigurnosti nazvao "stvarno ozbiljnom".

Tagovi: Rishi Sunak, Boris Johnson, Keri Starmer, Liz Truss, Suelle Braverman
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE