GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sud potvrdio zakonitost upisa Fakulteta hrvatskih studija

  Sud potvrdio zakonitost upisa Fakulteta hrvatskih studija
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2020 / 11:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Visoki trgovački sud RH odbio je žalbu Ministarstva znanosti i obrazovanja protiv upisa Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a ujedno je potvrdio Rješenje Trgovačkoga suda u Zagrebu, kojim je taj Fakultet upisan u sudski registar, priopćio je dekan Fakulteta.

Rješenje, kojim je kao neosnovanu odbio žalbu Ministarstva protiv upisa Fakulteta hrvatskih studija u sudski registar, te potvrdu ranijeg Rješenja Trgovačkoga suda u Zagrebu o upisu Fakulteta u registar - Visoki trgovački sud donio je 4. veljače 2020., naveo je dekan Fakulteta Pavo Barišić.

Dekan je u priopćenju priložio i Rješenje Visokoga trgovačkoga suda RH. Rješenje o upisu javne ustanove Fakulteta hrvatskih studija postalo je tako pravomoćno, a pravna osobnost Fakulteta hrvatskih studija neprijeporna.

Barišić ističe da je time propao zadnji u nizu pokušaja ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i čelnika Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja Vilima Ribića, Igora Radeke, Vesnice Garašić i Ane Petošić da onemoguće reformu Hrvatskih studija i spriječe njezino dovršenje uspostavom Fakulteta hrvatskih studija.
Postavlja se pitanje, tvrdi dekan, krajnje nakane i pokretačkoga interesa koji stoje iza kontinuirana osporavanja i ometanja reforme Hrvatskih studija. Jer,  kako dodaje, brisanjem Fakulteta iz sudskoga registra njegovi zaposlenici završili bi na ulici, a studenti izgubili pravo na studiranje.

Dekan Barišić smatra kako je pitanje i krije li se u pokretačkom interesu ideološki zazor prema institucionalnoj reformi' koja je, među ostalim, obnovila izvorne zadaće Hrvatskih studija u odnosu na održanje i razvijanje hrvatskoga nacionalnoga i kulturnoga identiteta.
Podsjeća da je u pokušaju brisanja Fakulteta hrvatskih studija iz sudskoga registra resorno Ministarstvo angažiralo Državno odvjetništvo, implicirajući time nezakonitost postupanja osnivača i novoga Fakulteta.

No, ocjenjuje dekan Barišić, sudski je pravorijek iznio na vidjelo nezakonitost rada ministrice Divjak koja već više od dvadeset mjeseci odbija izdati potvrdu o pozitivnoj akreditacijskoj preporuci.

- Njezino postupanje prema najmlađemu fakultetu u zemlji, u momentu kada mu je bila dužna pružiti resornu potporu, začudan je primjer opstrukcije i progona. Nečuveno je da državni dužnosnici i službenici nadležnoga Ministarstva nastoje onemogućiti osnivanje samostalnoga visokoga učilišta nacionalnih studija. U nekoj drugoj državi to bi bilo nezamislivo, smatra dekan Barišić.

- Ministarstvo i Sindikat u osporavanju i ometanju reforme Hrvatskih studija koristili su i medijske manipulacije kojima su imputirali nezakonito postupanje, tvrdi dekan.

Dodaje kako je najnovija odluka Visokoga trgovačkoga suda osobito porazna za Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja jer u svoju korist nije dobio niti jednu odluku, dok je protiv njegovih zahtjeva doneseno 27 sudskih odluka.

- Bolno stanje pravosudnoga salda Nezavisni sindikat ublažava dogmom prema kojoj se sudovi koji donose nepovoljne presude automatski osuđuju za nestručnost i korupciju, smatra Barišić.

Ističe kako o stručnim kompetencijama pravnih timova Ministarstva i Sindikata dovoljno govori činjenica da su se u pobijanju upisa pozvali na zakonske odredbe koje u vrijeme podnošenja prijave nisu bile na snazi.

- Rješenje Visokoga trgovačkoga suda uklonilo je napokon i posljednji prigovor na zakonitost osnivanja Fakulteta hrvatskih studija. To je radosna vijest kako za studente i nastavnike tako i za brojne podupiratelje i zagovornike ove jedinstvene visokoškolske ustanove koja je posvećena nastavi i proučavanju hrvatske kulture, društva i identiteta. Fakultet hrvatskih studija promiče i njeguje poučavanje i istraživanje kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo te pitanja nacionalnoga, regionalnoga i europskoga identiteta, zaključuje dekan Barišić.

Valja se nadati, dodao je,  da će nakon ove sudske potvrde o zakonitosti osnutka ustanove, Fakultet hrvatskih studija neometano ostvarivati svoju misiju i razvijati dragocjene sveučilišne djelatnosti u europskom prostoru visoke naobrazbe i znanosti.

Tagovi: Fakultet hrvatskih studija, Pavo Barišić, Blaženka Divjak
PROČITAJ I OVO
Prognoze o broju mrtvih u SAD-u smanjene na 60.000
DOBRE VIJESTI
Prognoze o broju mrtvih u SAD-u smanjene na 60.000
WASHINGTON - Oko 60.000 Amerikanaca moglo bi umrijeti u pandemiji koronavirusa, prema modelu procjene koji često navode američki kreatori državne politike iznesenome u srijedu, a koji predviđa 26-postotno smanjenje smrtnih ishoda.
Četiri nove žrtve korone u Srbiji, zaraženo još 219 osoba
ŽRTVE
Četiri nove žrtve korone u Srbiji, zaraženo još 219 osoba
BEOGRAD - U protekla 24 sata u Srbiji su od koronavirusa preminule još četiri osobe, a zaraženo je još 219. Sve četiri preminule osobe su muškog pola.
Kon: Trebalo je ranije da testiramo
KORONAVIRUS
Kon: Trebalo je ranije da testiramo
BEOGRAD - “Tu smo izgubili jedno desetak dana. To je jedino što ja vidim da je moglo eventualno brže da bude”, naveo je Kon.
Maldini i njegov sin se oporavili od koronavirusa
DOBRE VIJESTI
Maldini i njegov sin se oporavili od koronavirusa

MILANO - Legendarni talijanski nogometaš Paolo Maldini (51) i njegov sin Daniel (18) oporavili su se od koronavirusa, objavili su talijanski mediji.

Stožer: 61 novozaraženi, 12 oporavljenih i jedna umrla osoba
NOVI PODACI
Stožer: 61 novozaraženi, 12 oporavljenih i jedna umrla osoba
ZAGREB - Novi 61 slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u Hrvatskoj u zadnja 24 sata, 12 osoba je ozdravilo, a jedna je umrla, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE