GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stručnjaci: Zabraniti energetske napitke za maloljetnike

Stručnjaci: Zabraniti energetske napitke za maloljetnike
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2021 / 08:06
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Energetska pića definitivno treba zabraniti u dječjoj dobi, školskoj, adolescentskoj, a u odrasloj ih treba izbjegavati ako postoje bilo kakvi biološki problemi koji bi mogli biti potencirani prekomjernom stimulacijom, ističe pedijatar Milivoj Jovančević.

Nakon tragične smrti 13-godišnjeg dječaka koji je stradao zbog ispijenih energetskih napitaka, ministar zdravstva Vili Beroš krenuo je u osnivanje radne skupine koja bi trebala ispitati mogućnosti smanjenja dostupnosti energetskih pića maloljetnicima. Stručnjaci, međutim, nemaju dvojbi oko toga treba li zabraniti energetska pića mlađima od 18, već jednoglasno kažu – da, piše Novi list.

Riječ je, naime, o pićima bogatima kofeinom koja bi i odrasli trebali konzumirati s velikim oprezom, dok djeci mogu samo štetiti, upozorava zagrebački pedijatar Milivoj Jovančević.

– Djeca takva pića apsolutno ne bi trebala konzumirati. I odrasli to zlorabe, događa se da dobiju vaskularne krize u mozgu. Energetska pića definitivno treba zabraniti u dječjoj dobi, školskoj, adolescentskoj, a u odrasloj ih treba izbjegavati ako postoje nekakvi krvožilni problemi, problemi sa srcem, tlakom, mozgom, zapravo svi biološki problemi koji bi mogli biti potencirani prekomjernom stimulacijom, ističe Jovančević.

Dok se kod preminulog dječaka radilo o neprepoznatoj srčanoj mani koja je pogoršala reakciju organizma na energetsko piće, u riziku su i svi drugi, upozorava pedijatar.

– Kod mladih, gdje se sve razvija, nitko točno ne zna što se zbiva s poveznicama između moždanih stanica kad je mozak izložen prekomjernoj stimulaciji. To tjera na oprez, nemamo nikakve konkretne podatke o tom djelovanju. Bez energetskih pića se može, i u toj dobi treba ih izbjeći, odlučan je Jovančević. Djelovanje energetskih pića u prvom je redu povezano s velikom količinom kofeina, a onda i drugih sastojaka.

Kofein podiže tlak, ubrzava metabolizam, organizam se ponaša kao da je u visokoj razini stresa, objašnjava naš sugovornik.

– Ubrzava se cirkulacija, rad srca i mozga, a to što je on budniji, to je samo jedan segment funkcioniranja mozga koji vidimo, ali sve su druge regije na isti način podražene, a mozak je regulator svega u organizmu, i izlučivanja hormona i svega drugog. To definitivno nije prirodno, to je umjetno sredstvo kojim se adolescenti prilagođavaju prezahtjevnim uvjetima suvremenog života i rada, zaključuje.

Iz SDP-a, čija je eurozastupnica Biljana Borzan još 2018. godine vodila upornu, ali neuspješnu kampanju za zabranu energetskih pića maloljetnicima u Hrvatskoj, ponovo traže da se zakonom hitno zabrani reklamiranja i prodaje energetskih pića mlađima od 18. Litva i Latvija su donijele takav zakon, a Velika Britanija je najavila isti potez.

– Ovo je je prvi slučaj smrti djeteta koji se povezuje s konzumacijom energetskih pića u Hrvatskoj, no ako se nešto ne poduzme, možemo biti sigurni da neće biti zadnji. Djeca piju energetska pića u ogromnim količinama, reklamama im se ispire mozak, a to je opasno po njih. Bilo je samo pitanje vremena kada će netko nastradati, upozorila je jučer Borzan.

Kao posljedice prekomjernog konzumiranja energetskih pića navode visok krvni tlak, srčani udar, aritmiju, glavobolje, migrene, povraćanje, grčeve, paniku, tjeskobu, dijabetes, ovisnost, alergije, nesanicu i rizično ponašanje. Rizik od takvih posljedica veći je, kažu, što je tjelesna masa konzumenta manja, što uvelike opravdava zabranu prodaje djeci.

– Ako je na piću napisano da se ne preporučuje djeci i trudnicama, zašto ih onda uopće prodavati djeci? Djeca ne mogu sama o tome donositi odluke. Naziv »energetski napitak« je zavaravajući i ne treba ih miješati s onim izotoničnim napitcima koje pijete nakon treninga, a u sebi sadrže elektrolite koji su dobri. Ovdje imate koncentrirani šećer, kofein i još neke tvari. Djeca pijući ovakve napitke kao da piju velike količine kave, a to je nedopustivo. Reklame za energetska pića trebaju biti zabranjene za mlađe od 18 godina, poručio je jučer epidemiolog Branko Kolarić.

Unatoč tome, ali i upozorenju na svakoj limenci da se napitak ne preporučuje djeci i trudnicama, upravo su djeca, adolescenti i mladi glavni potrošači tih pića. Da reklame dolaze do njih, a najpoznatije su zapravo crtići, najbolje pokazuje podatak da djeca u istraživanjima često izjavljuju kako ih piju jer im treba energije.

Koji će model Vlada izabrati kako bi spriječila djecu da kupuju i konzumiraju energetska pića, ministar zdravstva Vili Beroš jučer nije precizirao, ali je poručio da će zdravlje najmlađih biti zaštićeno.

– Hoće li to biti zabrana za određene kategorije 15 ili 18 godina, to ćemo vidjeti, ali odlučan sam zaštititi zdravlje naših najmlađih, poručio je Beroš nakon sastanka s novoizabranim čelnicima lokalnih i regionalnih vlasti.

Na pitanje strahuje li da će djeca ipak moći kupovati energetska pića, kako je to slučaj i s alkoholom i cigaretama, za koje postoji zabrana prodaje maloljetnicima, ministar je odgovorio da će se voditi računa o praksi, o tome da energetska pića doista ne budu dostupna djeci, a ne samo da to bude na papiru.

Smanjenju dostupnosti energetskih napitaka, ali i slatkiša i grickalica koju djeca kupuju u automatima u školama, Vlada je najavila i u strategiji borbe protiv raka, no nije se išlo na zabranu postavljanja automata u školama, to je ipak ostalo u nadležnosti škola i školskih odbora. Beroš sada kaže da će »smanjena dostupnost značiti smanjenu dostupnost tamo gdje su djeca najizloženija, a to su škole«. Izbjegao je odgovor na pitanje je li mu sada žao što Vlada nije prije tri godine prihvatila prijedlog Biljane Borzan, uz napomenu da prije tri godine nije bio u Vladi. Dodao je da je Vlada podigla trošarine na pića koja sadrže više šećera i kofeina, te da je jako bitno što će se u budućnosti napraviti, piše Novi list.

Tagovi: energetska pića, dijabetes, ovisnost, alergije, nesanica, Milivoj Jovančević, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
Ukrajinske snage probile ruske linije na jugu zemlje
RAT U UKRAJINI
Ukrajinske snage probile ruske linije na jugu zemlje
KIJEV - Ukrajinske snage postigle su u ponedjeljak najveći uspjeh na jugu zemlje od početka rata probivši liniju bojišnice i brzo napreduju duž rijeke Dnjepar prijeteći okruženjem tisućama ruskih vojnika, javlja Reuters.
Pavlović: Ovo je ishitreno rješenje, upitna je i njegova zakonitost
ODVOZ SMEĆA
Pavlović: Ovo je ishitreno rješenje, upitna je i njegova zakonitost
ZAGREB - Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao novi model odlaganja otpada u Zagrebu.
Bjelovar dobiva jedan od najmodernijih cjelovitih sustava gospodarenja otpadom
OTPAD
Bjelovar dobiva jedan od najmodernijih cjelovitih sustava gospodarenja otpadom
BJELOVAR - Zahvaljujući ulaganju oko sto milijuna kuna, Bjelovar će dobiti jedan od najmodernijih cjelovitih sustava za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, rečeno je pri obilasku gradilišta kompostane i sortirnice u ponedjeljak.
MORH odgovara Milanoviću: Ne možete Bačiću zabraniti ulazak u vojarne
REAKCIJE
MORH odgovara Milanoviću: Ne možete Bačiću zabraniti ulazak u vojarne
ZAGREB - Zoran Milanović, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, komentirao je u Kastvu upis HDZ-ova saborskog zastupnika Ante Bačića u Ratnu školu ocijenivši to kao kazneno djelo te naglasivši da će mu zabraniti ulazak u vojarne. Iz MORH-a su odgovorili da Bačiću nijedan zakon ne brani daljnju izobrazbu.
Ana Mandac priznala krivnju i nagodila se, dobila 10 mjeseci uvjetno
EPILOG
Ana Mandac priznala krivnju i nagodila se, dobila 10 mjeseci uvjetno
ZAGREB - Ana Mandac, nekadašnja pomoćnica u Ministarstvu gospodarstva dok ga je vodio Darko Horvat, priznala je krivnju da je na nagovor Josipe Rimac pomagala prijateljima da dobiju neke potpore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE