GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štrajk je gotov, učiteljima raste koeficijent

Štrajk je gotov, učiteljima raste koeficijent
PREMIJER POPUSTIO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2019 / 19:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon posljednjeg kruga sastanka između sindikata i premijera Plenkovića objavljen je kraj štrajka u obrazovanju koji je trajao više od mjesec dana. Dogovoreno je da se učiteljima kroz tri navrata poveća koeficijent za 6,11 posto, dok će se nenastavnom osoblju povećati plaće kroz dodatke.

"Danas su okončani pregovori između Vlade i sindikata i postignut je, po našem uvjerenju, jedan kvalitetan kompromis i što je najvažnije, omogućuje prekid štrajk od sutra ujutro. Ključna poruka je da se škola odvija normalno i u cijeloj Hrvatskoj počevši od utorka", rekao je premijer Andrej Plenković.

"Mi smo u proteklih nekoliko tjedana i mjeseci kontinuirano razgovarali o temeljnom zahtjevu predstavnika sindikata u obrazovanju, a to je da su oni krenuli s pozicije nepravednih koeficijenata koji su retablirani prije otprilike 16 godina, kasnije su bili donekle kompenzirali dodacima pa im je SDP-ova Vlada te dodatke ukinula i ta nepravda u odnosu na status učitelja i u odnosu na mlađeg asistenta u sustavu visokog obrazovanja je očito nešto što je bilo ključno pitanje za dostojanstvo učitelja, nastavnika i zaposlenika u sustavu obrazovanja. Mi smo tu poruku razumijeli i čuli", rekao je premijer i ponovio što je Vlada nudila proteklih mjeseci i najavio za sutra razgovore oko TKU za koji vjeruje da će sada i sindikati obrazovanja prihvatiti.

Kaže da su prije nekoliko dana ponudili varijantu dodatka 3%2B1 posto plus jedan posto osigurača u dodacima, ali nažalost ta ponuda nije bila prihvaćena na referendumima i "tu smo poruku čuli i razumijeli, shvatili smo i da je od postotnih bodova važnije dostojanstvo."

"Sada smo ponudili i sindikati su prihvatili da se u kontekstu povećanja koeficijenta napravi sljedeći trokorak: Od 1.12.2019. povećava se za tri posto. Drugo povećanje za dodatnih jedan posto bit će 1. lipnja 2020., na taj način ćemo u proračunskoj 2020. doći do onoga što je Vlada nudila povećanje četiri postotna boda, svejedno je idu li kroz dodatak ili koeficijent.

Kako bismo mogli imati fiskalno održivu situaciju, dodatnih 2 posto će biti isplaćeno od 1. siječnja 2021. Na taj način smo došli do rješenja da sindikati prihvate ono što je dogovoreno kroz TKU 2 2 2, povećanje božićnice s 1250 kn na 1500 kn, regresa s 1250 kn na 1500 kn, dara za djecu s 500 kn na 600 kn i povećanje otpremnine za otprilike 2100 kuna. To je sve iz kuta Vlade jedan cjeloviti paket i zato smatram da je ovo dobar i kvalitetan kompromis.

Ono što također želim kazati, da ćemo za dio ljudi koji rade u sustavu obrazovanja, a nisu nastavno osoblje. U četvrtak se mijenja uredba o koeficijentima, a za ostale ćemo potpisati sporazum koji će biti svojevrsni dodatak granskom kolektivnom ugovoru i vrijedit će do prosinca 2022. i tu ćemo regulirati ona pitanja koja se odnose na nenastavno osoblje.

Osim zaposlenika koji su nastavno osoblje mi ćemo kroz uredbnu o koeficijentima riješiti položaj tajnika, računovođa i ravnatelja. Što se tiče zaposlenika u sustavu visdokog obrazovanja odnosit će se na predavače i umjetničke suradnike tako da nema nikakvih dilema što paket podrazumijeva", istaknuo je premijer.

Još jedna, najvažnija poruka jest da mi želimo riješiti neka pitanja koja nisu samo materijalna, dakle ovih šest posto ili je dostojanstvo ili veća primanja, što god da je, tu je. Ono što želimo je usvojiti na razini Vlade Akcijski plan borbe protiv nasilja u školama, tu moramo svi zajedno raditi, riješiti kroz promjene zakona o prosvjetnoj inspekciji, posebno Povjerenstvo je već oformljeno i problem koji se postavlja - anonimne prijave koje izazivaju dosta negodovanja i problema za nastavnike u našem obrazovnom sustavu i smatram da i to možemo riješiti da nastavnici obavljaju posao bez dodatnih opterećenja.

Mislim da je najvažnije da dođe do kraja štrajka i da škole normalno funkciniraju od sutra i da nastavnici rade posao za koji su se obrazovali, a to je da podučavaju našu djecu i da se stvar pod hitno vrati u okvir uobičajenog funkcioniranja obrazovnog sustava", zaključio je premijer.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da su danas konačno donijeli jedno dobro komprmisno rješenje, te da su sindikati iz sustava odgoja i obrazovanja postigli konačni cilj koji su postavili na početku, a to je nadoknada zaostajanja plaća u sustavu odgoja i obrazovanja u odnosu na ostale službe od 6,1 posto koji su razlomili u tri koraka i konačni cilj je onaj koeficijent 1,406 za VSS koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana.

"Time smo mi ispunili i Vlada, zajedno smo ispunili ciljeve i zato su tijela sindikata mirno mogla donijeti i prihvatiti takvu odluku. Istovremeno smo riješili Uredbu o koeficijentima i dogovorili izmjene, sporazum o dodacima za plaću za nenastavno osoblje u istoj dinamici i postocima tako da će nenastavno osoblje imati jednake dodatke kao i nastavno osoblje kroz koeficijente. Svi će jednako proći realizacijom ovog sporazuma, a posebno smo uredili da najniže plaćena mjesta računovođe i tajnici još imaju jedan mali dodatni postotak i jednačenje njihovih koeficijenata.

Prihvaćanjem takve uredbe o koeficijentima sindikati u odgoju i obrazovanju jamče Vladi socijalni mir u sustavu odgoja i obrazovanja. Mogu slobodno u ime svih kolega i sindikata najaviti da je od sutra štrajk zaustavljen. Sutra se učenici, nastavnici, učitelji, odgajatelji, tete kuharice, spremačice svi se vraćaju na svoja radna mjesta i redovno odrađuju svoj posao.

Imamo potpuno povjerenje u Vladu i predsjednika Vlade da će na sjednici u četvrtak donijeti uredbu kako smo se dogovorili i nimalo ne sumnjamo da će se to dogoditi.

Koristim priliku zahvaliti svima koji su imali strpljenja i davali nam podršku od roditelja, učenika, ostale javnosti i naročito našim članovima koji su sudjelovali u našoj akciji. Drago nam je da se procesi koji su nematerijalne prirode ubrzavaju jer izuzetno su važni i uvjeti u kojima se radi u školama i upravo Akcijski plan borbe protiv nasilja potrebno je puno brže realizirati.

Zato nam je drago da imamo potporu premijera u tome i u svakom slučaju iako imamo socijalni mir zakucat ćemo na njegova vrata ako Akcijski plan ne bude išao brzinom i dinamikom kojom mislimo da treba", istaknuo je Mihalinec i dodao da su sindikati svoj posao odradili s jednim zadovoljstvom i što su uspjeli pronaći kompromisno rješenje jer su im djeca u fokusu.

Mihalinec je oko nenastavnog osoblja ponovio da će dobiti isto povećanje kroz dodatke, a ne koeficijente jer njihovi koeficijenti vežu sve ostale koeficijente u javnim službama. Nitko nije manje vrijedan, definitivno su svi jednako vrijedni i ato smo na ovaj način postavili naše zahtjeve i isti iznos za sve i to smo dogovorili s Vladom, svi su sačuvali ponos i dostojanstvi i imaju rješen status", pojasnio je i dodao da su sindikati ovlašteni donijeti ove odluke i uvjereni su da će odluku članstvo prihvatiti i podržati sindikate.

Premijer Plenković na pitanje vidi li sve kao poraz rekao je da je njegova Vlada Vlada koja povećava plaće svima i sada će se ukupno povećati plaća u sustavu obrazovanja za 23,1 posto. "Takvo povećanje u mandatu jedne Vlade je nešto što ne treba biti predmet kritike nego predmet racionalnog prosuđivanja je li Vlada napravila iskorake u području obrazovanja, a mislim da jest i to konzistentno", rekao je i ponovio da je tema oko koeficijenata aktualna već 16 godina i nije pokrenuta zbog akcija ove Vlade koja je sada našla način kako da je riješi.

Na pitanje oko budućnosti ministrice obrazovanja Blaženke Divjak kaže: "Što se tiče pozicije svakog od nas u Vladi, svaki ministar želi da mu u resoru bude bolje, a ja želim da u Hrvatskoj bude bolje."

Na pitanje oko plaćanja štrajka pak odgovara: "Budući da smo prijatelji učitelja i profesora štrajk će biti plaćen, dani koji su bili u štrajku bit će plaćeni, očekujemo potporu predstavnika sindikata da nadoknada ne bude dodatno plaćena, imamo obvzu sada temeljem ovog dogovora i taj dogovor treba biti takav da nam sindikati pomognu da se stvari vrate u normalno funkcioniranje i ako je štrajk plačen fer je da nadoknada ne bude."

Na premijera se nadovezao i Branimir Mihalinec kako je u situaciji u kojoj su dogovorili da štrajk bude plaćen, što je po njemu i u redu, "u takvoj situaciji je moralna obveza svih koji su sudjelovali u štrajku da sve izgubljeno nadoknade jer djeca ne smiju biti oštećena, ne smiju dobiti ništa manje nego što bi dobili da nije bilo štrajka i to poručujem roditleljima, zahvaljujem na njihovom strpljenju, nemojte brinuti, djeca neće biti oštećena i nastavnici će im dati sve što su trebali na opće zadovljstvo svih", rekao je Mihalinec, a premijer dodao: "Kompromis za dobrobit djece, roditelja i normalnog funkcioniranja države."

Tagovi: Vlada RH, Andrej Plenković, Branimir Mihalinec, Blaženka Divjak, štrajk u školama
PROČITAJ I OVO
Na Rebru otkazane sve operacije koje nisu hitne
VIRUS
Na Rebru otkazane sve operacije koje nisu hitne
ZAGREB - Na KBC-u Rebro otkazane su sve operacije koje nisu hitne kako bi se zaštitili već hospitalizirali pacijenti i medicinsko osoblje od dolazaka pacijenata koji nisu u hitnom postupku niti spadaju u ugroženu skupinu, a mogući su i nositelji virusa.
Škotski parlament izglasao besplatne higijenske uloške za sve žene
ODLUKE
Škotski parlament izglasao besplatne higijenske uloške za sve žene
EDINBURG - Škotski parlament usvojio je u utorak plan po kojem će higijenski ulošci biti besplatni za sve žene u državi, prvoj na svijetu koja uvodi tu mjeru.
Crobarometar: SDP prvi put u četiri godine pretekao HDZ
ISTRAŽIVANJE
Crobarometar: SDP prvi put u četiri godine pretekao HDZ
ZAGREB -  Hrvatska 2020. počinje s promjenom na čelu države, ali i promjenom popularnosti među strankama. SDP s HDZ-om dijeli prvo mjesto, a vladajuća stranka prvi puta u četiri godine nije prvi izbor.
Hrvatski radnici koji su se vratili iz Italije nemaju koronavirus
DOBRE VIJESTI
Hrvatski radnici koji su se vratili iz Italije nemaju koronavirus
RIIJEKA - Nalazi devetorice radnika koji su nakon povratka iz Italije hospitalizirani u riječkoj bolnici negativni su na koronavirus, doznaje se iz Stožera za zarazne bolesti Primorsko- goranske županije.
Kuna u doba koronavirusa
ŠALJIVO
Kuna u doba koronavirusa
ZAGREB - U poplavi memea koji su ovih dana zapljusnuli hrvatski djelić interneta, izdvajamo onaj koji ima dodirne točke s tematikom kojom se bavi SEEbiz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE