GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strah u Vukovarskoj: Prijeti 155 tona betona

Strah u Vukovarskoj: Prijeti 155 tona betona
KONSTRUKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 21:05
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Velika krovna konstrukcija, zaštitni znak zaštićenog kulturnog dobra, zgrade u Vukovarskoj 52 poznatije kao Mornarska, teška 155 tona, ozbiljno prijeti rušenjem na zgradu i pločnik.

Vijest je to koja je danas šokirala Zagrepčane nakon javnog apela poznate glumice Petre Kurtele. Uputili smo se u Vukovarsku 52.

Oko zgrade su raspoređene policijske trake i pješacima se sugerira da nipošto ne prolaze tim putom. Konstrukcija na osmerokatnici se, naime, zlokobno nagnula još nakon zagrebačkog potresa u ožujku kada su popucali stupovi koji su nosivi elementi toj armiranobetonskoj nadstrešnici. Nakon puknuća stupova oko 155 tona konstrukcije se "naslonilo" na terasu još u ožujku, a nakon novog potresa, koji je uništio Petrinju i okolicu, nadstrešnica je, kažu stanari, postala još veća opasnost, piše Jutarnji list.

Pokušali smo se popeti na krovnu terasu ove trenutačno najopasnije zgrade u Zagrebu, no stanari, i sami u strahu, nisu nas pustili.

- Na neki način već smo se navikli na situaciju jer ona nije bila dobra, a nakon novog potresa došlo je i do novog pomaka konstrukcije. Stanari su upućeni u situaciju i oprezni. Nakon novog potresa odmah smo angažirali i Grad da dodatno ogradi pristup zgradi, da se ovdje ne skupljaju ljudi i da tijekom eventualnog novog potresa ne bi došlo do tragedije - rekao nam je Hrvoje Vidović, jedan od stanara u zgradi, po struci arhitekt.

Vidović napominje da je u zgradi stotinjak stanova, od kojih su četiri direktno ispod konstrukcije. Stanari iz stana u samom potkrovlju, na koji se konstrukcija naslonila još nakon potresa u ožujku, odmah su se bili iselili jer njihov stan zbog opasnosti nije dobio uporabnu dozvolu. Svi ostali stanari i dalje su tu.

- Statičari su dali neku uvjetnu dozvolu za život u ostatku zgrade, procijenivši da je u solidnom stanju. Za nadstrešnicu su procijenili da ne uzrokuje takav vid opasnosti da cijela zgrada ne bi bila uporabljiva - kaže stanar jedne od najopasnijih zgrada trenutačno u Zagrebu.

Dodaje kako su suvlasnici već pokrenuli postupak za sanaciju, a angažiran je i projektant koji je u komunikaciji s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika jer je zgrada, rad poznatoga hrvatskog arhitekta Stanka Fabrisa, zaštićeno kulturno dobro.

Fabris je najveći dio svog opusa napravio u vrijeme poslijeratne izgradnje do kasnih 1960-ih, a njegov amblematski rad iz tog vremena je upravo zgrada za mornaričke oficire u tadašnjoj Ulici Proleterskih brigada, današnjoj Vukovarskoj, koja je građena od 1956. do 1960. godine.

- Predali smo projekt, ali jasno nam je da je situacija kompleksna jer je zgrada pod zaštitom. To svima otežava situaciju. I službama i projektantima i suvlasnicima. Mi smo za očuvanje zgrade i vraćanje u prvobitno stanje, ali pravno stanje ne odgovara potrebama da se reagira trenutačno i da se uklone prijeteći dijelovi nadstrešnice. To je srž problema - naglasio je Vidović te dodao da će, kada dođe vrijeme za sanaciju nadstrešnice, to biti vrlo zahtjevan projekt.

Tagovi: ulica grada Vukovara, Stanko Fabris, Petra Kurrtela, Hrvoje Vidović, potres u Zagrebu
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE