GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stotine migranata na putu prema EU, Turska ih više neće zaustavljati

Stotine migranata na putu prema EU, Turska ih više neće zaustavljati
NOVA KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2020 / 10:09
Autor: SEEbiz / H
ANKARA - Stotine migranata viđene su na sjeverozapadu Turske na putu prema granici s Grčkom i Bugarskom u petak, prenose turski mediji, nakon što je Ankara objavila da više neće zadržavati sirijske izbjeglice, čiji bi se broj mogao drastično povećati uslijed ofenzive sirijske vojske u Idlibu.

Turska je u četvrtak rekla da su 33 turska vojnika ubijena u zračnim napadima sriijske vlade u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib. Turski dužnosnik je pak rekao Reutersu da turska policija i obalna straža neće zadržavati izbjeglice koje žele doći u EU morskim ili kopnenim putem.

Novinska agencija Demiroren navodi da se oko 300 migranata, među kojima su žene i djeca, kreće turskoj pokrajini Edirne koja graniči s Bugarskom i Grčkom.

Sirijci, Iranci, Iračani, Pakistanci i Marokanci su u toj skupini.

Navodi se kako su se migranti također okupili u općini Ayvacik, koja se nalazi na Egejskom moru u pokrajini Canakkale. Ta skupina navodno brodom želi doći do grčkog otoka Lezbosa.  Reuters nije potvrdio tko čini tu skupinu ljudi niti kuda se kreću.

Video zapisi migranata, koje su emitirale provladine televizije u Turskoj, također nisu verificirani.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan više je puta prijetio da će omogućiti migrantima kretanje prema Europi, iako je obećao Europskoj uniji 2016. da će zadržati migrante.

Oko milijun sirijskih izbjeglica nalazi se blizu turske granice od prosinca, zbog ofenzive sirijske vlade protiv pobunjenika koje podržava Ankara.

Turska televizija NTV emitirala je prilog na kojemu se vide osobe s ruksacima kako šeću poljima.

NTV je naveo kako su pokušali prijeći granični prijelaz Kapikule i ući u Bugarskoj, ali im to nije bilo dopušteno te da su nakon toga pokušali prijeći granični prijelaz Pazarkule i prijeći u Grčku, ali nije jasno što se s tom skupinom migranata dogodilo poslije toga.

Tagovi: migranti, izbjeglice, Turska, Recep Tayyip Erdogan, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
Plenković: Nemam pojma tko je AP
PREMIJER
Plenković: Nemam pojma tko je AP
ZAGREB - S nama idu HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir, rekao je Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE