GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stoltenberg upozorio Kinu da ne isporučuje oružje Rusiji

Stoltenberg upozorio Kinu da ne isporučuje oružje Rusiji
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2023 / 17:02
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u utorak Peking da ne isporučuje Moskvi smrtonosno oružje, dok su se čelnici Rusije i Kine sastali u Moskvi na razgovorima.

"Nismo vidjeli nikakve dokaze da Kina isporučuje smrtonosno oružje Rusiji, ali smo vidjeli neke znakove da je to bio zahtjev Rusije i da je to pitanje koje kineske vlasti razmatraju u Pekingu", rekao je Stoltenberg na novinskoj konferenciji u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

"Kina ne bi trebala pružati smrtonosnu pomoć Rusiji, to bi značilo podržavanje ilegalnog rata", dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski Xi Jinping počeli su u utorak razgovore u Kremlju, na samitu posebno posvećenom sukobu u Ukrajini i sve bližim bilateralnim odnosima Pekinga i Moskve. U ponedjeljak već su imali "neformalni" sastanak koji je trajao više od četiri sata.

Stoltenberg je na press konferenciji rekao i da je sedam od 30 zemalja NATO-a ispunilo prošle godine cilj izdvajanja za obranu od 2 posto BDP-a, pozivajući saveznike da brže ojačaju ulaganja u obranu.

Nije spominjao o kojim se zemljama radi, ali je uputio novinare na NATO-vo godišnje izvješće koje će biti objavljeno kasnije u utorak.

"Nema sumnje da moramo učiniti više i to moramo učiniti brže. Tempo koji imamo kada je riječ o povećanju izdvajanja za obranu nije dovoljno visok", rekao je Stoltenberg. "U opasnijem svijetu moramo više ulagati u obranu."

Na summitu u Walesu 2014., čelnici NATO-a složili su se da će u roku od deset godina potrošiti najmanje 2 posto svog BDP-a na obranu.

Tagovi: Jens Stoltenberg, NATO savez, Rusija, kemijsko oružje
PROČITAJ I OVO
Nobilo: Ustavni sud Milanoviću prijeti praznom puškom
RIJEČ STRUČNJAKA
Nobilo: Ustavni sud Milanoviću prijeti praznom puškom
ZAGREB - Odvjetnik Anto Nobilo na N1 televiziji analizirao je mišljenje Ustavnog suda koji je eliminirao predsjednika Zorana Milanovića iz kampanje.
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
GLOBALNE PROMJENE
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
BERLIN - Od 2006. Zaklada Bertelsmann svake dvije godine procjenjuje oko 140 zemalja na temelju toga razvijaju li se prema demokraciji ili autokraciji. Trenutna studija pokazuje: autokracije su sada u većini.
U Luci Koper zaplijenjeno 260 kilograma kokaina
ZAPLJENA
U Luci Koper zaplijenjeno 260 kilograma kokaina
KOPER - Prije nekoliko dana u luci Koper zaplijenjeno je 260 kilograma kokaina, koji na crnom tržištu vrijedi desetak milijuna eura, objavila je Televizija Slovenija.
Tko je Miroslav Šeparović?
SKICA ZA PORTRET
Tko je Miroslav Šeparović?
ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina.
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE