GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stojanović: Novinare i opozicionare u Srbiji prisluškuju, Cvijiću nije slučajno ukraden laptop

Stojanović: Novinare i opozicionare u Srbiji prisluškuju, Cvijiću nije slučajno ukraden laptop
PRISLUŠKIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2017 / 11:55
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije i nekadašnji poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Momir Stojanović izjavio je da "nije paranoja već stvarnost" da se novinari, lideri opozicionih stranaka i direktori medija u Srbiji prisluškuju.

"Svojstveno je autokratskom sistemu vladanja da se u državi mora znati sve što se dešava i da sve mora biti 'pod kontrolom'. Mislim da nije slučajno ukraden laptop (novinaru Blica Vuku) Cvijiću i to nisu obični kriminalci, već je ciljano. Sigurno je da vlast zna na čemu je sve radio i sigurno je u svojim istraživanjima to otišlo isuviše daleko za one koji vladaju Srbijom. Dakle, nije to zastrašivanje. To je mnogo opasnije", rekao je Stojanović u intervjuu za nedeljnik NIN.

Stojanović je naveo da su domaće službe bezbednosti isključivo u funkciji privatne stranačke vojske i da opštem strahu doprinosi i činjenica da je stanje u pravosudju haotično, da nema zaštitnika gradjana, da se nadležni odbori skupštine ne sastaju i da se ne obavlja nadzor nad radom službi.

Govoreći o mogućnostima za prisluškivanje, Stojanović je naveo da pored službi bezbednosti opremu za to poseduju i pojedini biznismeni, strane službe u Srbiji, bogati kriminalci, ali i neke stranke.

"To stvara haotičnu situaciju u etru u kome svako svakog može da prisluškuje, što u konačnom negativno utiče na bezbednost zemlje. Srbija mora obezbediti opremu za lociranje i oduzimanje takvih uredjaja", rekao je Stojanović.

Komentarišući svoj raniji stav da je Srbija privatna država a SNS najmoćnije preduzeće, Stojanović je pozvao medijske kuće koje se bave istraživačkim novinarstvom da utvrde ko sve danas gradi na Kopaoniku i čijim parama.

"Evo, pogledajte ko pravi hotele, čijim parama, jesu li to srpske ili albanske pare i na šta danas liči Kopaonik. Vidite ko su ti ljudi, da li su bliski vlast ili su to neki obični gradjani... Takvi su i Zlatibor i RTB Bor, takva su nam javna preduzeća, Putevi Srbije, Koridori... Ko to gradi? Ne znamo niti ćemo ikada saznati. Istražite vi ko kontroliše Win-win, Puteve Srbije, Tehnomaniju", rekao je Stojanović.

On je rekao da su, u vreme kada je on bio u SNS, izabrana lica poput direktora preduzeća, odbornika ili poslanika, odvajali po deset odsto mesečno od primanja za stranku i da je taj novac išao na račun stranke.

"U skladu sa zakonom propisano je na osnovu broja mandata koliko iz budžeta se uplaćuje stranci. Da li mislite da je novac iz budžeta dovoljan za ovakvu kampanju? Cela Srbija je oblepljena, bandere, škole, haustori... Da li mislite da je novac iz budžeta dovoljan za sve te mitinge, autobuse... Složićete se da nije. Postavlja se pitanje odakle novac. Od članarine koja je mizerna, to nije", rekao je on.

Govoreći o brojnim medijskim navodima o pokušajima državnih udara i atentata na predsednika Aleksandra Vučića, Stojanović je rekao da iza njih stoji sam Vučić.

"Tu dramu Vučića sa sobom nacija je počela učestalo da preživljava. Uverena da premijera, pa predsednika brani od onih koji ne misle dobro ovoj zemlji, ne znaju da je Vodju potrebno braniti od njega samog. A to je već mnogo teže. Vešte medijske manipulacije, začinjene dramaturgijom i miksovane iz jednog centra, naručenim mišljenjima i stavovima 'eksperata' i 'stručnjaka' imaju za cilj da učvrste poziciju Vodje i javnosti skrenu pažnju sa životnih tema", rekao je on.

Tagovi: Momir Stojanović, Vuk Cvijić, Srpska napredna stranka, prisluškivanje
PROČITAJ I OVO
Pahor pozvao vladu da odmah riješi financiranje novinske agencije STA
POZIV
Pahor pozvao vladu da odmah riješi financiranje novinske agencije STA
LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Borut Pahor pozvao je u četvrtak vladu premijera Janeza Janše da što prije osigura financijska sredstva za rad Slovenske tiskovne agencije STA, nakon novih upozorenja novinara da je ugrožen njezin opstanak, ali i njihova socijalna sigurnost.
Milanović: Neka HDZ pazi kad ovako pokušava kompromitirati Ustav
PORUKE
Milanović: Neka HDZ pazi kad ovako pokušava kompromitirati Ustav

ZAGREB - Komentirao je Đuru Sessu:  I da je bio najbolji u tom poslu, opet ga ne bih predložio. Nakon toga se osoba treba vratiti suđenju, to nije doživotni posao. Ako ti je to važno, kandidiraj se na izborima.

Vlada: Svih dosad prikupljenih 101,5 milijuna kuna za obnovu i stambeno zbrinjavanje
OBNOVA
Vlada: Svih dosad prikupljenih 101,5 milijuna kuna za obnovu i stambeno zbrinjavanje
ZAGREB - Svih do sada prikupljenih 101,5 milijuna kuna u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa" bit će utrošeno za obnovu, odnosno uklanjanja obiteljskih kuća i gradnju zamjenskih obiteljskih kuća na potresom pogođenim područjima, odlučila je Vlada u četvrtak.
Xi Jinping hvali kinesko čudo iskorjenjivanja siromaštva
KINA
Xi Jinping hvali kinesko čudo iskorjenjivanja siromaštva
PEKING - Predsjednik Xi Jinping u četvrtak je iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva u Kini nazvao "čudom", javlja agencija AFP i dodaje da je Peking pod svaku cijenu taj cilj želio ostvariti prije 100. godišnjice Kineske komunističke partije koja će se obilježiti u srpnju.
Plenković najavio otvaranje terasa i popuštanje mjera u sportu
POPUŠTANJE
Plenković najavio otvaranje terasa i popuštanje mjera u sportu
ZAGREB - "Stožer će sutra govoriti, intencija je da se od 1. ožujka omogući rad na terasama i otvorenim prostorima. Smatramo da je to dobro, ali uz epidemiološke mjere", kazao je Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE