GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što sve uključuje nova EU strategija za Ukrajinu?

Što sve uključuje nova EU strategija za Ukrajinu?
STRATEGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2024 / 18:13
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Nova strategija je odgovor Europske unije na rat u Ukrajini i potrebu ponovnog pokretanja proizvodnje oružja i streljiva.

EU želi prebaciti svoju obrambenu industriju na ratne temelje, a plan je izložen u nacrtu strategije europske obrambene industrije na 27 stranica u koji je Politico imao uvid.

Cilj EU-a jest promijeniti način na koji financira i prodaje oružje, što je potaknuto ratom koji je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo, ali i nizom upozorenja sa zapada koja sugeriraju da bi ruski lider u nadolazećim godinama mogao napasti članicu NATO-a.

Jedna od predloženih mjera čak kopira shemu američke inozemne vojne prodaje, olakšavajući prodaju oružja trećim zemljama, a druga bi mjera olakšala vladama preuzimanje civilne proizvodnje u slučaju nužde.

Dužnosnik Europske komisije izjavio je da europska obrambena industrija nije dovoljno konkurentna. “Nismo u mogućnosti proizvoditi na vrijeme i u dovoljnoj količini.”

U nacrtu se ne navodi iznos subvencija, no Politico vjeruje da su u pitanju milijarde eura. Glavni cilj Europske obrambene industrijske strategije, koja nije obvezujuća, jest da blok prođe kroz “promjenu paradigme s hitnog odgovora na obrambenu spremnost”.

Europska komisija želi osigurati da europske vlade kupuju više europske vojne opreme i zajedničku nabavu naoružanja kako bi potrošnja bila učinkovitija.

Što se tiče opskrbe, Bruxelles nastoji učiniti Europsku obrambenu i tehnološku industrijsku bazu (EDTIB) manje sklonom riziku i fleksibilnijom. Bruxelles želi da Ukrajina sudjeluje u zajedničkoj nabavi kao da je Kijev članica EU.

Politico je izdvojio nekoliko ključnih stvari.

Europski program naoružanja uskladio bi postupke nabave. Vlade koje kupuju zajedno imat će koristi od izuzeća od PDV-a.

Također, u ovo su uključena i rješenja na europskoj razini za zaštitu spornih područja poput svemira, kibernetike, zraka i mora.

Uspostavila bi se i Grupa europske obrambene industrije na visokoj razini koja bi pomogla u koordinaciji nabave i programiranja. Od Komisije se također očekuje da postavi zajednički cilj nabave, ali taj broj još nije u nacrtu.

Jedna od najhrabrijih ideja Komisije jest kopirati američki sustav, gdje Washington potpisuje ugovore izravno s drugim prijestolnicama kako bi se prodaja oružja učinila lakšom. Ta je ideja ušla u ovaj nacrt.

U dokumentu se Komisija žali da su zemlje članice požurile kupiti više oružja jer se sigurnosno okruženje pogoršalo nakon ruskog napada na Ukrajinu, a to je dovelo do skoka u kupovini od američkih tvrtki.

Cilj je potaknuti suradnju i zajedničku nabavu, kao i podupiranje razvoja oružja financiranog iz Europskog obrambenog fonda i industrijskog povećanja.

Komisija također želi subvencionirati proizvodne kapacitete s milijardu eura kako bi održala industriju oružja čak i kada je potražnja spora.

Politico navodi i jednu kontroverznu zamisao, a to je da Komisija želi razmotriti ovlasti za preuzimanje civilnih proizvodnih linija ako je potrebno.

Tagovi: ukrajina, europska unija, rusija
PROČITAJ I OVO
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
PORUKE
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
ZAGREB - Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum.
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
PORUKE
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje su razgovarali o tome tko bi i kako mogao formirati Vladu.
Plenković: Gubitnici neće doći do 76 ruku
PORUKE
Plenković: Gubitnici neće doći do 76 ruku
ZAGREB - "Dogovorili smo da će HDZ, kad god bue sazvana nova sjednica konstituirajućeg Sabora, ponovno predložiti Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE