GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što se zapravo dogodilo u Bejrutu?

Što se zapravo dogodilo u Bejrutu?
POST FESTUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2020 / 13:05
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BEJRUT - Sudeći po navodima libanonskog premijera Hasana Diaba, razornu eksploziju u Bejrutu je prouzročila vrlo velika količina amonijevog nitrata. Materijal potječe s jednog teretnog broda, koji je zbog tehničkih problema u Bejrutu zaustavljen 2013. Nalazio se na putu od Gruzije prema Mozambiku.

Oko 2.750 tona opasne tvari je od tada bilo uskladišteno u luci u Bejrutu, i to bez ikakvih sigurnosnih mjera.

To je bijela sol, u obliku kristala. Bez mirisa. Relativno jeftino se može proizvesti iz amonijaka i dušične kiseline. Vrlo lako se topi u vodi, uglavnom se koristi kao gnojivo u poljoprivredi, obzirom da sadrži dovoljno dušika potrebnog za rast biljaka.

Bez primjesa amonijev nitrat nije opasan. Ali je vrlo osjetljiv na toplinu. Na 32,2 stupnja Celzijeva amonijev nitrat mijenja svoje kristalno uređenje. Ukoliko se na jednom mjestu nalaze veće količine amonijeva nitrata, on se zagrijava. Ako se radi o vrlo velikim količinama, on je zapaljiv. Na 170 stupnjeva Celzijevih počinje njegova razgradnja na vodu, dušik i kisik – što objašnjava i razornu eksplozivnu moć.

Moguće je da je eksploziji u skladištu amonijeva nitrata prethodio požar u susjedstvu, u lučkom području – u kojem je bilo uskladišteno ili streljivo ili pirotehnika.

Amonijev nitrat se u mnogim zemljama smije koristiti samo uz pridržavanje strogih sigurnosnih propisa. Jer se već odavno zna koliko je ovaj materijal opasan, odnosno koliko može biti opasan.

Prije gotovo 100 godina (1921.) u njemačkom Ludwigshafenu je, u jednoj tvornici amonijaka u sklopu BASF-a, eksplodiralo 400 tona amonijeva sulfata. U dvije kratke eksplozije koje su uslijedile jedna nakon druge tada je poginulo 559 osoba, a 1977 ih je ozlijeđeno. Tvornica je većim dijelom bila uništena. Eksploziju se čulo čak i u Münchenu, udaljenom 300 kilometara. Tlačni val koji je nastao nakon detonacije u Bejrutu mogao se, sudeći po medijskim izvještajima, osjetiti i na Cipru, udaljenom oko 200 kilometara.

Slike iz Bejruta podsjećaju na katastrofalnu kemijsku nesreću 2015. u kineskom lučkom gradu Tianjinu. Tamo se u jednom skladištu za opasne tvari nalazili 800 tona amonijevog nitrata i brojne druge tvari. U razornim eksplozijama je poginulo 173 ljudi, cijeli jedan gradski kvart je uništen.

Godine 2013. je u eksploziji amonijevog nitrata u Teksasu stradalo 14 ljudi. U francuskom Toulousu je 2001. u eksploziji amonijeva nitrata poginula 31 osoba.

U Njemačkoj je korištenje ove tvari definirano Zakonom o eksplozivu. Amonijev nitrat su u prošlosti za svoje napade koristili i razni teroristi. Radi se o visoko-eksplozivnom materijalu, koji se može nabaviti relativno lako i relativno povoljno.

Teoretičar zavjera i fanatičar opsjednut oružjem Timothy McVeigh za teroristički napad na zgradu američke vlade u Oklahoma Cityju 1995. je koristio upravo smjesu koja je sadržavala i amonijev nitrat. A koristio ga je i desničarski terorist Anders Behring Breivik – za svoj napad autobombom u Oslu 2011.

Tagovi: eksplozija u Bejrutu, Bejrut, Libanon
PROČITAJ I OVO
Kaić: Ili se hitno cijepiti ili ići u neku verziju lockdowna
STAVOVI
Kaić: Ili se hitno cijepiti ili ići u neku verziju lockdowna
ZAGREB - Epidemiolog Bernard Kaić komentirao je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. Komentirajući i najavu za aktiviranje Arene i sve veći broj oboljelih, rekao je da smo pogriješili jer se ponašamo kao da je još uvijek niska razina prijenosa bolesti kao što je to bilo na ljeto.
Istraživanje pokazalo da cijepljeni mogu širiti zarazu delta varijantom u kućanstvu
DELTA SOJ
Istraživanje pokazalo da cijepljeni mogu širiti zarazu delta varijantom u kućanstvu
LONDON – Delta varijanta koronavirusa lako može prijeći s cijepljenih ljudi na njihove ukućane, pokazalo je britansko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u četvrtak, uključivo i na one cijepljene.
ICSID odbio zahtjev za naknadu štete Amlyn Holdinga protiv Hrvatske
EPILOG
ICSID odbio zahtjev za naknadu štete Amlyn Holdinga protiv Hrvatske
ZAGREB - Arbitražni sud pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) u cijelosti je odbio zahtjev za naknadu štete nizozemske tvrtke Amlyn Holdinga B.V. protiv Hrvatske od 71,1 milijuna eura s kamatama, priopćilo je u četvrtak Državno odvjetništvo.
Vlada još jednom produljuje rok provedbe popisa stanovništva
POPIS
Vlada još jednom produljuje rok provedbe popisa stanovništva
ZAGREB - Vlada je odlučila još jednom produljiti rok za provedbu popisa stanovništva koji je trebao biti gotov do 29. listopada, proizlazi iz dnevnog reda Vladine sjednice u četvrtak.
Karlovčanka pri kupnji kriptovaluta ostala bez pravog novca
PRIJEVARE
Karlovčanka pri kupnji kriptovaluta ostala bez pravog novca
KARLOVAC - Kupujući kriptovalute Karlovčanka je prevarena za nekoliko desetaka tisuća kuna pa policija poziva na oprez i korisnike interneta upozorava na sve češće on-line prijevare.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE