GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što se u Ujedinjenom Kraljevstvu mijenja s novim monarhom?

Što se u Ujedinjenom Kraljevstvu mijenja s novim monarhom?
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2022 / 07:15
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Od novoga lica na novčanicama i poštanskim markama do teksta himne, Britanija će doživjeti neke promjene nakon smrti kraljice Elizabete II. i stupanja na prijestolje njezina sina Karla III.

Ovo su neki aspekti koji će se promijeniti u svakodnevnom životu Britanaca:

HIMNA

Riječi britanske himne, koja datiraju iz 18. stoljeća, promijenit će se iz "Bože čuvaj kraljicu" u "Bože čuvaj kralja".

Prema internetskoj stranici kraljevske obitelji, himna je nastala u jeku patriotskog zanosa nakon pobjede princa Charlesa Edwarda Stuarta nad vojskom kralja Georgea II. 1745. u Škotskoj i izvodila se u londonskim kazalištima.

Obično se pjeva samo prva kitica koja će odsad glasiti: "Bože čuvaj našeg milostivog kralja! Dugo nek živi naš plemeniti kralj! Bože čuvaj kralja! Obdari ga pobjedom, srećom i slavom, dugo nek nad nama vlada, Bože čuvaj kralja!".

NOVČANICE, KOVANICE I POŠTANSKE MARKE

Na novim kovanicama i novčanicama bit će glava kralja. Stare kovanice i novčanice ostat će u opticaju dok se s vremenom ne zamijene.

Kada je 1660. obnovljena monarhija nakon republike Olivera Cromwella koja je trajala deset godina, ustalio se običaj da se monarhova glava okrene u suprotnom smjeru od njegova prethodnika.

Kraljica Elizabeta je gledala udesno, pa će Karlo III. gledati ulijevo. Tijekom Elizabetine duge vladavine, na kovanicama se koristilo pet njezinih različitih portreta.

I poštanske marke će se promijeniti tako da će na njima biti portret novoga kralja.

KRALJEVSKI MONOGRAM

Promjene će doživjeti i kraljevska "šifra", monogram koji koristi monarh a trenutno se sastoji od pečata na kojem piše "EIIR" ispod krune svetog Edvarda.

Taj se monogram može naći širom Britanije i pojavljuje se na svemu, od crvenih poštanskih sandučića do policijskih uniformi. Prema tradiciji, i monogram i kraljevski grb mijenjaju se s novim kraljem.

Ipak, monogrami će se pojaviti samo na novim poštanskim sandučićima, pa će kraljičin ostati na tisućama njih diljem zemlje, baš kao što ih je puno ostalo od prethodnih moharha koji su postavljeni prije njezina ustoličenja.

Crtica iz britanske povijesti: nemaju svi sandučići postavljeni za Elizabetine vladavine monogram "EIIR", jer pretkinja Elizabete II, Elizabeta I. nije bila kraljica Škotske i britanska i škotska kruna nisu bile ujedinjene sve do razdoblja nakon njezine smrti 1603.

Rezultat toga je da neki Škoti nikada nisu prihvatili preminulu kraljicu kao Elizabetu II. Na početku njezina kraljevanja neki su sandučići u Škotskoj uništeni i dignuti u zrak, pa većina škotskih poštanskih sandučića ima vlastiti znak.

PROMJENE TITULA

Ugledni zastupnici postat će članovi Kraljevog, umjesto Kraljičina savjeta i se titule koje koriste "kraljičin" promijenit će se u "kraljev".

Tagovi: Ujedinjeno Kraljevstvo, kraljica Elizabeta II, kralj Karlo III
PROČITAJ I OVO
Plenković: Ne znam odakle Hrebaku da će izbori biti na proljeće
PREMIJER
Plenković: Ne znam odakle Hrebaku da će izbori biti na proljeće
SINJ - Premijer Andrej Plenković, u pratnji ministara Tome Medveda, Davora Filipovića i Šime Erlića, boravi danas u Sinju, gdje je sudjelovao na svečanosti otvorenja Veteranskog centra.
Milanović: Jeste čuli što je rekla njemačka ministrica? Mi smo u ratu s Rusijom
PREDSJEDNIK
Milanović: Jeste čuli što je rekla njemačka ministrica? Mi smo u ratu s Rusijom
ZAGREB - "Možda je Njemačka u ratu s Rusijom opet, ali sretno im, možda prođu bolje nego prije 70-ak godina”, rekao je.
Policija demantirala Sakomana: Izmislio je priču sa šmrkanjem kokaina
DEMANTI
Policija demantirala Sakomana: Izmislio je priču sa šmrkanjem kokaina
ZAGREB - Slavko Sakoman, psihijatar i stručnjak za liječenje ovisnosti, izjavio je prilikom gostovanja na N1 televiziji kako zna da je jedan od policijskih službenika šmrkao kokain na intervenciji, no policija tvrdi kako su proveli istragu i kako je cijela priča izmišljena.
Bačić: Evo kad će se izglasati novi Zakon o obnovi
OBNOVA
Bačić: Evo kad će se izglasati novi Zakon o obnovi
ZAGREB - Radimo na ubrzanju kako bismo utrošili maksimalna sredstva. Već smo i održali sastanke, rekao je Bačić.
Tomašević krenuo Bandićevim stopama: Pridružio se radnicima u čišćenju grada
POPULIZAM
Tomašević krenuo Bandićevim stopama: Pridružio se radnicima u čišćenju grada
ZAGREB - Gradonačelnik Tomislav Tomašević dogovorio se s radnicima Čistoće koji su štrajkali četiri dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE