GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što donose izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti?

Što donose izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti?
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2020 / 21:37
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Srbiji više neće biti potrebno uvođenje vanrednog stanja da bi ponovo primenila pojedine mere kojih se sećamo iz aprila i marta.

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Vlada Srbije moći će da zabrani, odnosno ograniči ulazak na teritoriju zemlje osobama koje dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiloškom situacijom. Vlada, takođe, odlučuje i koje mere će se primenjivati za vreme boravka tih osoba u Srbiji, krug lica na koje će se te mere primenjivati, kako i način njihovog sprovođenja i kontrole. Kazne za nepoštovanje ovih mera idu i do 150.000 dinara.

U Skupštini Srbije usvojen je večeras Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji predviđa uvođenje mera zaštite i pojačanu odgovornost građana. Zakon je usvojenim sa 189 glasova za, jedan poslanik je bio protiv, dok je jedan bio uzdržan.

Takođe, novim zakonom su predviđene dve vrste karantina.

Ove nadležnosti Vlada će imati u slučaju pojave pandemije ili epidemije zarazne bolesti od većeg epidemiološkog značaja, ali i kod “pojave nove ili nedovoljno poznate zarazne bolesti i u slučaju sumnje na upotrebu biološkog agensa i drugo, koji mogu da ugroze zdravlje i živote ljudi i u kojima postoji neposredna opasnost za masovno prenošenje zaraznih bolesti”.

“Vlada, takođe, može da odluči o otvaranju privremenih objekata za smeštaj, izolaciju i lečenje obolelih od zarazne bolesti, kada postojeći kapaciteti zdravstvenih ustanova i objekata nisu dovoljni za izolaciju i lečenje lica obolelih od zarazne bolesti, kao i o obezbeđivanju potrebne opreme, lekova, medicinskih sredstava i sanitetskog materijala, načinu obezbeđenja medicinskog i nemedicinskog osoblja, osiguranju bezbednosti privremenih objekata i drugim pitanjima od značaja za njihovo funkcionisanje”, navodi se u večeras izglasanom Zakonu.

Ministar, po izmenama ovog propisa, uz postojeće mere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti može da naredi i obavezan lekarski pregled, laboratorijsko ispitivanje ili podnošenje izveštaja o laboratorijskom ispitivanju prilikom ulaska u zemlju iz određenih zemalja, a u skladu sa Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom.

U slučaju da se popune svi raspoloživi kapaciteti za izolaciju i lečenje u Srbiji, Vlada može obolele od zarazne bolesti i da uputi na lečenje u inostranstvo. Ako Vlada Srbije donese ovakve mere, a građani ih ne poštuju, prete im kazne koje idu od 50.000 do 150.000 dinara.

Konkretno, građani koji se na graničnom prelazu ne prijave nadležnoj zdravstvenoj službi i nadležnom zavodu ili institutu za javno zdravlje u mestu boravka rizikuju da plate ovoliki iznos kazne. Isto važi i za one koji dobiju rešenje sanitarnog inspektora, a ne jave se nadležnom zavodu odnosno institutu za javno zdravlje i to u roku od 24 sata od izdavanja rešenja.

Tagovi: Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, vanredno stanje, koronavirus u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Nova eksplozija u Slobodi, gradonačelnik Čačka naredio hitnu evakuaciju građana
EKSPLOZIJA
Nova eksplozija u Slobodi, gradonačelnik Čačka naredio hitnu evakuaciju građana
ČAČAK - Gradonačelnik Čačka Milun Todorović naredio je da se hitno evakuišu svi građani koji žive u neposrednoj blizini fabrike, javlja reporter Nova.rs.
Herbert Kickl novi čelnik austrijske krajnje desne stranke FPÖ
STRANKE
Herbert Kickl novi čelnik austrijske krajnje desne stranke FPÖ
BEČ - Herbert Kickl novi je čelnik austrijske krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) nakon što je dobio 88,2 posto glasova na posebnom skupu u subotu organiziranom kako bi se izabralo novo stranačko vodstvo.
HZJZ: Četvrtina odraslog stanovništva završila cijepljenje
CIJEPLJENJE
HZJZ: Četvrtina odraslog stanovništva završila cijepljenje
ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je u subotu da je četvrtina odraslog stanovništva završila cijepljenje.
Orban želi ograničiti ovlasti Europskog parlamenta
AMBICIJE
Orban želi ograničiti ovlasti Europskog parlamenta
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je u subotu na ograničavanje ovlasti Europskog parlamenta.
Janša: Slovenci od ponedjeljka mogu birati koje će cjepivo primiti
CJEPIVO
Janša: Slovenci od ponedjeljka mogu birati koje će cjepivo primiti
LJUBLJANA - Slovenci će od ponedjeljka moći birati kojom će se vakcinom protiv covida-19 cijepiti, najavio je u subotu premijer Janez Janša.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE