GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što će Angela Merkel u Hrvatskoj?

Što će Angela Merkel u Hrvatskoj?
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2019 / 20:39
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Više njemačkih medija piše o dolasku kancelarke u Hrvatsku na samo finale uoči izbora za EP. Ali isto tako se i pitaju: nije li na takav dan Angeli Merkel mjesto u Njemačkoj?

Spiegel Online naslovljava članak pomalo apsurdnom konstatacijom: umjesto na završnici predizborne kampanje njemačkih kršćanskih demokrata u Münsteru "Merkelica promiče glavnog kandidata Webera - u Hrvatskoj". "U proteklim danima je čudilo kako Angela Merkel, s izuzetkom nastupa u Münchenu, neće nastupiti ni na jednom predizbornom skupu u Njemačkoj. I kod službenog početka predizborne borbe u 13 sati u Münsteru nedostaje kancelarka. Dakle: Zagreb umjesto Münstera, Hrvatska umjesto Sjevernog Porajnja i Vestfalije", piše Spiegel Online.

"S jedne strane to ima smisla", nastavlja isti medij, "jer je Merkel još u prosincu prepustila stranačko vodstvo CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer. S druge strane, Merkel je već godinama najvažnije lice njemačke politike prema Europi tako da netko treba objasniti kako (baš ona) može ostati izvan izborne borbe. Želi li kancelarka izbjeći da ona bude odgovorna za eventualni loš uspjeh Unije? I još nešto: zašto se Merkelica upravo sad drži po strani kad bi s Weberom Njemačka po prvi puta imala priliku nakon 50 godina postaviti predsjednika Europske komisije?", pita se Peter Müller, dopisnik Spiegel Online iz Bruxellesa.

Kritike postaje Deutslandfunk idu još dalje: u članku pod naslovom "Merkeličina upitna izborna pomoć u Hrvatskoj" autorica Sabine Adler podsjeća na prevelike simpatije koje vladajući HDZ ima prema ustašama i sad baš toj stranci kancelarka pomaže u izbornoj borbi.

"Povjesničar Hrvoje Klasić bi rado podsjetio kancelarku kome to ona pomaže, naime to nipošto nisu čisti demokrati: 'U proteklih pet godina su se pomakli odnosi snaga u vladajućoj stranci. U HDZ-u je sve više ekstremno desnih predstavnika preuzelo položaje. Stranka je sve više pokret s umjerenim premijerom Plenkovićem s jedne i s druge strane ekstremno desnim političarima kao što je bio i Zlatko Hasanbegović'."

U čitavoj predizbornoj borbi za EP praktično nema ni traga najpoznatijem europskom licu Njemačke: Angele Merkel.

No prilog objavljen na Deutschlandfunku također podsjeća kako je taj bivši ministar kulture isključen iz stranke jer je otvoreno simpatizirao s ustašama. Ali onda nastavlja: "Zajedno s glavnim kandidatom europskih pučana Manfredom Weberom, kancelarka će u Zagrebu podržati stranku čiji je osnivač Tuđman umanjivao broj žrtava (ustaškog režima, op.ur.) i malo je učinio protiv revizionizma, kritizira pučka pravobraniteljica za ljudska prava Lora Vidović: 'Ova vlada se mora mnogo aktivnije boriti protiv upotrebe ustaških simbola."

U tom prilogu Deutschlandfunka, pravobraniteljica i njemačkoj javnosti objašnjava kako je i u ovoj predizbornoj borbi istaknuta ustaška zastava na zgradi jedne stranačke podružnice HDZ-a. Podsjeća i na pjevača Marka Perkovića Thompsona koja počinje s "hrvatskim oblikom pozdrava Sieg Heil", što je i objavio na Facebooku, no navodi i da se istovremeno kazneno gone mladići koji nose majicu na kojoj je istaknut ustaški pozdrav.

"Ono što se u Njemačkoj nikad neće dogoditi, da se nacisti koji su pobjegli i sakrili se u Paragvaju i Argentini vrate i preuzmu položaje moći, to se dogodilo u Hrvatskoj početkom devedesetih", nastavlja prilog Deutschlandfunka izjavom povjesničara Klasića.

"Ustaše, njihovi sinovi i unuci su se u tada još postojećoj Jugoslaviji borili protiv Srba koji su se smatrali glavnim protivnicima neovisne Hrvatske. Kao 1941."

Deutschlandfunk podsjeća i kako se u Splitu redovito obilježava 10. travnja, dan osnutka NDH koja je bila saveznica Hitlerove Njemačke i to mimohodom ekstremno desnih simpatizera ustaša i to u nazočnosti lokalnih dužnosnika:

"'U crnim uniformama se u paradama navodno slave paramilitarne jedinice koje su branile Hrvatsku početkom devedesetih u građanskom ratu. Ali njihove uniforme izgledaju kao iz Drugog svjetskog rata. To je osudio Ustavni sud i usprkos tome ti mimohodi se u Splitu održavaju iz godine u godinu. A tamo su nazočni i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja i predstavnici grada i županije' (kaže povjesničar Hrvoje Klasić - op. ur.) A i u Splitu je vodeća stranka HDZ kojoj Angela Merkel i Manfred Weber u Zagrebu pomažu u predizbornoj borbi", završava prilog Deutschlandfunka.

Tagovi: Angela Merkel, Andrej Plenković, Zlatko Hasanbegović, ustaše, Hrvoje Klasić, Manfred Weber
PROČITAJ I OVO
Sumrak građanskih sloboda u doba korone
SUMORNO
Sumrak građanskih sloboda u doba korone
BERLIN - Čak 88 posto svjetske populacije živi u društvima koja izvještaj označava kao ograničena, potlačena ili zatvorena.
Šapić prelazi u SNS
STRANKE
Šapić prelazi u SNS
BEOGRAD - Posle gotovo tri godine postojanja patriote iz Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića uskoro će postati naprednjaci budući da će njihova orgaizacija nestati sa političke scene i uliti se u Srpsku naprednu stranku Aleksandra Vučića.
Jandroković: Na Milanovića ne gledam kao na predsjednika nego kao na nekog klauna
PORUKE
Jandroković: Na Milanovića ne gledam kao na predsjednika nego kao na nekog klauna
ZAGREB - Gordan Jandroković, predsjednik Sabora RH, gostujući u RTL-u danas žestoko se obrušio na Zorana Milanovića, predsjednika RH nazvavši ga klaunom o kojem niti ne želi razgovarati.
Lanča: Prijete nam, napadaju nas na ulici, ali nećemo odustati od borbe za boljitak Fažane
LOKALNI IZBORI
Lanča: Prijete nam, napadaju nas na ulici, ali nećemo odustati od borbe za boljitak Fažane
FAŽANA - Nositelj nezavisne liste za Općinsko vijeće Fažane Sandi Lanča, zajedno sa svojim sugrađanima i ostalim kandidatima na listi, obratio se javnosti u iskrenom istupu gdje je detaljno opisao i pobrojao kako izborne nepravilnosti, tako i uvrede, podmetanja i vrijeđenja kojima su izvrgnuti njegovi sugrađani u želji za pozitivnim promjenama u svojoj općini.
Yair Lapid mandatar za sastav nove izraelske vlade
IZRAEL
Yair Lapid mandatar za sastav nove izraelske vlade

TEL AVIV - Izraelski predsjednik odredio je u srijedu Yaira Lapida, centrističkog suparnika premijera Benjamina Netanyahua, da pokuša formirati novu vladu, ali još nije sigurno hoće li on u tome uspjeti.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE