GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štagljarov tim blizu razvoja inovativnog serološkog testa

Štagljarov tim blizu razvoja inovativnog serološkog testa
RAZVOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 22:52
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Tim akademika Igora Štagljara iz Toronta na korak je do razvoja inovativnog serološkog testa. Riječ je o jeftinijem, bržem i pouzdanijem testu s pomoću kojeg će se iz samo kapljice krvi detektirati je li neka osoba došla u kontakt s virusom.

Mala kapljica krvi iz prsta i novi serološki test SIMPL bit će, kaže profesor Igor Štagljar, dovoljni za odgovor jeste li imali koronavirus i koliko ste antitijela razvili.

"Radi se o krvnom testu koji uz pomoć k specijalnih proteina koji se zovu inteini, mogu u periodu od manje od sata vremena u samo 10 mikrolitara krvi, dakle milijuntom djelu litre, detektirati je li neka osoba već došla u kontakt s Covidom ili ne", objasnio je Štagljar za HRT-ov Dnevnik.

Kanadska Vlada dala im je više od milijun dolara i test na tržištu očekuju za 6 mjeseci.

"Vrlo jednostavan test koji se može napraviti u bilo kojoj zgradi, uđete u jednu zgradu ili recimo u starački dom i napravite u roku od sat vremena oko tisuću tih testova, što je u ovom trenutku jako bitno", ističe Štagljar.

Testovi su, kaže profesorica Markotić, veliki izazov i ovise o primjeni novih tehnologija. Pozdravlja nova istraživanja.

"Vrijedno istraživanje, važno istraživanje, nova tehnologija i svi ćemo biti sretni ako se pokaže da će moći u detekciji Covida i u drugim mikroorganizmima nama dati brže i bolje rezultate", kaže Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti.

I hoće, tvrdi profesor Štagljar. Iako je u svijetu više od 50 seroloških testova, njihova je metoda, kaže, bolja i inovativnija.

"Puno mjerljivija, puno brža, puno točnija i puno jeftinija. To je najvažnije u ovom trenutku da imamo pouzdani test", kaže Štagljar.

Test je, smatra, osnova za imunološku putovnicu, ali i svojevrsni ekonomski i turistički putokaz.

"Zato što nam takvi testovi mogu dati do znanja mogu li se osobe vratiti na posao bez rizika da zaraze druge osobe, a također mogu li te osobe putovati svijetom bez bojazni da zaraze druge osobe", navodi Štagljar.

Ovom će metodom otkrivati i lijekove protiv 500 različitih proteina, takozvanih uzročnika bolesti u ljudskim stanicama, pišeHRT.

Tagovi: Igor Štagljar, serološki test, Covid-19, serološki test SIMPL, Alemka Markotić
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE