GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štagljar: Hrvatska jedna od najpogođenijih po broju žrtava, gori smo čak i od SAD-a

Štagljar: Hrvatska jedna od najpogođenijih po broju žrtava, gori smo čak i od SAD-a
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2020 / 22:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Danas je veliki medijski interes izazvao apel skupine znanstvenika i liječnika o trenutnoj situaciji glede koronavirusa u Hrvatskoj.

- Odlučio sam osobno potpisati ovaj apel zato jer smo moji kolege - eminentni znanstvenici iz Hrvatske i dijaspore i ja - svi odreda složni u jednom: u Hrvatskoj se trenutno ne komunicira pravo stanje stvari glede COVID-19 pandemije, izvrću se činjenice, a također se niti ne poduzimaju prijeko potrebne mjere kako bi se epidemiološka situacija dovela pod kontrolu. Inicijator ovog potpisa su logika i zdrav razum, komentirao je za 24 sata apel znanstvenika i liječnika prof.dr. Igor Štagljar, redoviti profesor i direktor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu, jedan od potpisnika apela 26 hrvatskih znanstvenika i doktora.

Štagljar već neko vrijeme na društvenim mrežama odgovara molekularnom biologu Gordanu Laucu na njegove teze, upozoravajući da su potencijalno štetne.

Tako se već prije ovog apela prometnuo u svojevrsnog 'glasnogovornika' dijela nezadovoljne znanstvene zajednice i članova Vladinog znanstvenog savjeta za koronu koji se ne slažu sa potezima Stožera.

- Moji kolege i ja želimo hrvatskim građanima dati do znanja da od početka tj. sredine listopada ova pandemija u Hrvatskoj više nije pod kontrolom, nažalost, moramo s tugom konstatirati da je Hrvatska u ovom trenutku jedna od najpogođenijih država u svijetu po broju oboljelih i umrlih po broju stanovnika. U ovom trenutku stojimo puno lošije čak i od SAD-a koji je mjerilo nemara odnosa još uvijek trenutne vlasti prema ovoj pandemiji - kaže Štagljar.

No, najveći je problem, dodaje, činjenica da, "slušate li neke znanstvenike iz znanstvenog vijeća koje savjetuje Vladu RH, onda ćete vidjeti da je po njima situacija potpuno pod kontrolom, što nikako nije istina"

- Dakle, želimo transparentnost, istinu i odlučnost u provedbi epidemioloških mjera koje će pandemiju dovesti pod kontrolu, kako bi do trenutka kad će cjepiva protiv COVID-19 biti dostupna u Hrvatskoj imali što bolju epidemiološku situaciju i što manji broj umrlih. Uslijed preopterećenosti bolničkih sustava došlo je do zanemarivanja dijagnostike i liječenja drugih bolesti, na što kolege i ja upozoravamo već mjesecima. To znači da brojni pacijenti koji boluju od drugih bolesti u ovakvoj situaciji ne mogu dobiti prijeko potrebnu njegu. Nažalost, ovo je vrlo alarmantna i žalosna situacija u kojoj se trenutno nalazi Hrvatska, a do nje sigurno nije trebalo doći - navodi Štagljar.

- Ponavljam još jednom ono što smo naveli u našem apelu, a to je da se ograđujemo od svih izjava onih znanstvenika i nekih poduzetnika koje su posljednjih nekoliko tjedana uvjeravale javnost da će epidemija u Hrvatskoj stagnirati ili umanjivati intenzitet, te da nam strože mjere nisu potrebne, ili da nisu učinkovite. Na kraju želim naglasiti da ovaj naš apel ni u kojem slučaju nije politički potez. Ovo je jednostavno apel razuma i logike, koji ukazuje da smo mi izuzetno zabrinuti glede trenutnog stanja pandemije, a naše je legitimno pravo da tu zabrinutost prenesemo javnosti i upozorimo o tome građane Republike Hrvatske, zaključuje.

Tagovi: Igor Štagljar, koronavirus u Hrvatskoj, SARS-CoV-2 virus, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE