GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom otvara tržište od 183 miliona ljudi

Sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom otvara tržište od 183 miliona ljudi
INTEGRACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2019 / 15:05
Autor: SEEbiz / Tanjug
MOSKVA - Premijerka Ana Brnabić potpisala je u petak u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije kojim se proširuje lista srpskih proizvoda koji mogu da se izvezu na teritoriju EAEU bez carine i povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja.

Prema sporazumu, Srbija će u zemlje unije moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija.

Prema sporazumu koji se danas potpisuje, ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije.

Srbija potpisivanjem sporazuma neće postati članica Evroazijske eonomske unije, jer članstvo i nije bilo tema pregovora koji su se vodili od 2016.godine, već prvenstveno trgovinske kvote za sir, cigarete i druge proizvode.
Ukupna robna razmena Srbije sa pet zemalja članica EAEU u prošloj godini je iznosila 3,4 milijarde dolara, a oko 90 odsto ukupne trgovinske razmene se realizuje sa Rusijom.

Primena sporazuma će početi kada ga ratifikuju parlamenti Srbije, Rusije, Kirgistana, Jermenije, Belorusije i Kazahstana.
Potpisivaju sporazuma prisustvovao je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.
Evroazijska ekonomska unija zvanično je osnovana 1. januara 2015. godine.

Brnabić je izjavila večeras da je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) od velikog značaja za Srbiju i njenu ekonomiju, dinamičniji rast, konkurentnost kompanija i za bolji standard građana Srbije.

Ona je zahvalila članicama Unije što su uspešno zaključili pregovore sa Srbijom, navodeći da se sporazumom otvara tržište od 183 miliona ljudi.
Podsetila je da je Srbija do sada imala bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i da se sada unificiranim sporazumom sa Unijom proširuje na Jermeniju i Kirgistan.

"Želim da zahvalim svima sto ste bili fer i otvoreni partneri tako da smo izdejstvovali dodatnu liberalizaciju u odnosu na sporazume sa tri zemlje. Mi smo dodatno dogovorili da će u zemlje unije moći da se izveze i 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija", rekla je Brnabić.

Navela je da se obraća u ime Srbije koja je dugo bila izolovana, dodajući da pojedine članice znaju kako je biti pod sankcijama i koliko se vremena i prilika gubi dok drugi rastu i razvijaju se.

"Srbija je posle dugog perioda izolacije predugo bila neaktivna ili je čekala druge da joj otvore vrata. Danas smo okrenuti saradnji sa svima koji mogu da pomognu da se privreda razvija i da građani žive bolje", rekla je premijerka.

Ona je podsetila da je Srbija postala članica Evroazijske infrastrukturne investicione banke, te da je juče imala sastanak sa guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju, a sve sa ciljem saradnje kako bi građani Srbije živeli bolje.
Prema njenim rečima, uprkos rastućem protekcionizmu u svetu Srbija je promoter i zagovornik slobodne trgovine i to, kako kaže, pokazuje svakodnevno.
Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev podsetio je da je reč o tržištu od 183 miliona ljudi, navodeći da članice Evroazijske ekonomske unije Ruska federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan imaju ukupan BDP od skoro dva triliona američkih dolara.
Premijer Belorusije Rumas Sergej Nikolajevič rekao je na sednici da je ovo dobar primer kako zemlje evroazijske unije grade nove odnose sa svojim dugogodišnjim partnerima.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Sporazum Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom apsolutno ne pravi našoj zemlji problem na njenom putu ka Evropskoj uniji.

"Brisel je to još jednom danas potvrdio. Ovo je ekonomski sporazum, nije politički sporazum. Mi kao zemlja imamo Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i imamo pravo na sporazume o slobodnoj trgovini sa međunarodnim organizacijama i pojedinačnima zemljama", rekla je Brnabić nakon potpisivanja Sporazuma odgovarajući na pitanja novinara.

Do trenutka kada Srbija uđe u EU, naša zemlja ima pravo na ovakve sporazume, a u trenutku ulaska moramo raskinuti sporazume o slobodnoj trgovini sa svim "trećim" zemljama, odnosno sa svim drugim međunarodnim organizacijama."Do tada imamo pravo, i mislim da je u interesu Srbije da ima što više ovakvih sporazuma o slobodnoj trgovini", istakla je premijerka.

Jasno je, kaže, već rekla da ovaj sporazum nikako nije u suprotnosti sa evropskom politikom Srbije.

"Mislim da je ovo komplementarno sa našom evropskom politikom i našim evropskim putem", rekla je ona i navela da je u interesu EU da ima ekonomski jaču i razvijeniju Srbiju koja je konkurentna sa boljim kompanijama kao i zemlju u kojoj građani imaju bolji standard.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEU će Srbiji, ocenjuje, pružiti takve šanse."Apsolutno mislim da je komplementaran sa našim evropskim putem i potpuno jasno nije u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju", zaključila je Brnabić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je večeras da Sporazum sa EAEU predstavlja ogromnu šansu za Srbiju i da države koje razmišljaju o sopstvenim interesima nikada ne bi rekle "ne" tržištu Evroazijske ekonomske unije.

Ona je istakla i da Srbija mora da brine o svojim interesima i interesima svojih građana i dodala da je danas potpisan sporazum u skladu sa evropskim putem.

"Danas kada je Brisel saopštio da će Srbija morati da prekine sporazum kada postane članica, neko bi pomislio da ce to biti sledećeg meseca", rekla je Brnabić za RTS i dodala da Srbija želi da postane članica EU, ali da datum priključenja ne zavisi samo od nje, već i od izazova u EU.

"Mi ovog trenutka moramo da brinemo o interesima naše privrede, naših građana, a ovo je tržište od 183 miliona ljudi. Ne postoji zemlja ili vlada na ovom svetu koja razmišlja o sopstvenim interesima da bi rekla "ne" takvom tržištu", istakla je Brnabić dodajući da je to srpski interes koji je takođe u skladu sa evropskim putem.

Ona je dodala da valjda i u Briselu žele da Srbija uđe u EU kao ekonomski jaka zemlja, sa održivim rastom i boljim standardom. "Ovo je sporazum koji vodi i tome", zaključila je premijerka.

Brnabić je istakla i da kada ceo svet igra na kartu protekcionizma, Srbija je za saradnju i slobodan protok ljudi, robe usluga, kapitala...

"Mi smo protiv protekcionizma i za slobodnu trgovinu. I ovaj sporazum govori o tome", ukazala je ona.

Ona je istakla da Sporazum sa EAEU predstavlja ogromnu šansu za naše poljoprivredne proizvođače, privrednike, kompanije, koji sada imaju otvorena vrata tržištu od 183 miliona ljudi.

"Nadam se da ćemo u najkraćem roku imati rezultate u povećanju izvoza, boljem standardu poljoprivrednih proizvođača, još većem prilivu stranih direktnih investicija, daljem padu nezaposlenosti i rastu plata", rekla je Brnabić.

Ona je objasnila i da Sporazum znači mnogo za privlačenje stranih investitora jer će oni koji budu imali 51 odsto ili vise srpski proizvod, takođe imati celo ovo tržište.

"To je konkuretna prednost Srbije koju ćemo moći da iskoristimo", istakla je Brnabić.
Navodi i da je večeras sa ruskim premijerom Dmitirijem Medvedevim razgovarala o sporazumu, ali i o mestu na kome se nalazi, a to je razvojni centar Skolkovo.

Zahvalila je Medvedevu sto je omogućio da vidi Skolkovo, dodajući da je to najnapredniji razvojni centar na svetu.

"Ne samo sto sam imala priliku da tu provedem par sati, već je Medvedev ceo sastanak EAEU organizovao ovde, tako da sam na marginama razgovarala sa ljudima iz Skolkova i dogovarala saradnju sa našim naučno tehnološkim parkovima", navela je Brnabić.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije od velikog je značaja za Srbiju kojoj otvara tržište od 180 miliona ljudi, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Sporazum pokriva 99 odsto srpske robe koja će biti oslobođena carine, što će stvoriti povoljne uslove za dalju uspešna saradnja u drugim oblastima, uključujući i trgovinu", rekao je za agenciju Tas Ljajić, koji je ranije danas prisustvovao potpisivanju Sporazuma u Moskvi.

Ljajić je kazao da Srbija zahvaljujući Sporazumu očekuje nove investicije, kako zemalja članica EAEU, tako i država EU, koje, takođe, mogu da imaju koristi od sporazuma ukoliko, kako je naveo, proizvode robu u Srbiji.

"Očigledno je da će ovaj sporazum stvoriti još povoljniju klimu u političkim i drugim odnosima između Rusije i Srbije, a ti odnosi će uticati na praktične oblasti, pogotovo na ekonomiju", rekao je srpski ministar.

On je istakao i da očekuje i porast trgovine sa EAEU posle potpisivanja sporazuma.

"Voleo bih da ukažem na to da trenutno 743 srpske kompanije izvoze svoju robu na rusko tržište, sa ponudom od više od 1.200 proizvoda", dodao je Ljajić.
Sporazum sa EAEU maksimalno će uprostiti proceduru

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU), za poljoprivrednike će značiti maksimalno pojednostavljenu proceduru i proširenu paletu proizvoda koji će biti na bescarinskom režimu.

"To znači da će na bescarinskom režimu biti ovčiji i koziji sir u neograničenim količinima, a do sada smo imali pravo na kravlji sir. Potom se odnosi na voćnu rakiju, koju će naši proizvođači moći da izvoze bez limita. Ne bi trebalo da podsećam koliko je Srbija poznata po šljivi, kajsiji i drugim vrstama voćnih rakija. Isto tako, imamo i kvotu za izvoz srpskog vinjaka na prostoru Rusije", rekao je u telefonskoj izjavi za Tanjug ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar Nedimović navodi i da bi potpisivanje Sporazuma sa EAEU trebalo posmatrati i u kontekstu nedavno potpisanog Sporazuma o fitosanitarnoj zaštiti, kojim su uprošćene birokratske procedure.
"Postoji elektronska platforma za slanje pošiljki iz Srbije prema Evroazijskoj uniji na jedan bezbedan način i bez dodatnih troškova, kao što je do sada bio slučaj, kada je nekoliko puta svaka pošiljka morala da se podvrgava kontrolama. Procedura novih nema, samo smo uprostili postojeće, sve na jednom mestu može da se radi oko izvoza", kaže Nedimović.

Tagovi: Evroazijska ekonomska unija, Ana Brnabić, Rasim Ljajić, Branislav Nedimović, Dmitrij Medvedev
PROČITAJ I OVO
Papa odbio primiti Pompea, Vatikan ne želi biti uvučen u američke izbore
ODBIJENICA
Papa odbio primiti Pompea, Vatikan ne želi biti uvučen u američke izbore
RIM - Vatikan je objavio da je odbio zahtjev Mikea Pompea za audijenciju kod pape Franje i optužio američkog državnog tajnika da pokušava uvući Katoličku crkvu u američke predsjedničke izbore osuđivanjem vatikanskih odnosa s Kinom.
Intenzitet transmisije koronavirusa u Crnoj Gori kao u Bergamu
KATASTROFA
Intenzitet transmisije koronavirusa u Crnoj Gori kao u Bergamu

PODGORICA - Trenutni intenzitet transmisije koronavirusa u Crnoj Gori je i veći nego što je bio u Bergamu u Italiji na početku pandemije, tvrde crnogorski epidemiolozi.

Policija u Bihaću zatvorila migrantski kamp, neki krenuli prema Hrvatskoj
MIGRANTI
Policija u Bihaću zatvorila migrantski kamp, neki krenuli prema Hrvatskoj
BIHAĆ - Policija Unsko-sanske županije u srijedu je zatvorila kamp za smještaj ilegalnih migranata koji se nalazio u središtu Bihaća premjestivši sve osobe koje su se tamo nalazile u kamp u selu Lipa udaljenom dvadesetak kilometara.
Čakovec: Obitelj preminulog pacijenta policiji prijavila nesavjesno liječenje
TRAGEDIJA
Čakovec: Obitelj preminulog pacijenta policiji prijavila nesavjesno liječenje
ČAKOVEC - Tragedija u Županijskoj bolnici u Čakovcu. Tijekom rutinskog postupka hemodijalize preminuo je 62-godišnjak zbog ubrizgavanja krive supstance. U četvrtak ujutro bit će obavljena obdukcija tijela, a rezultati obdukcije dat će odgovor na pitanje što se zaista dogodilo.
Pravobraniteljica: Milanovićeva izjava je seksistička
OCJENE
Pravobraniteljica: Milanovićeva izjava je seksistička
ZAGREB - "Nazvati političarke, saborske zastupnice, 'samodopadnim narikačama' jest seksizam budući da ih se vrijeđa i omalovažava temeljem spola (narikače su izraz koji se koristi isključivo za ženske osobe)”, ocijenila je Ljubičić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE